Een bezoek aan het wijnhuis Giacomo Fenocchio is een soort thuiskomen. De wijnen stellen je op je gemak en zetten je op zachtmoedige wijze aan om afstand te nemen van het jachtige leven. Geen slimme marketingtechnieken, verkooppraatjes of opdringerige PR-praktijken, maar een familie en wijnen die je op je gemak laten genieten van een grootse barolo in zijn meest pure vorm.
tekst Fred Nijhuis, proefnotities Jan van Lissum
De gebroeders Claudio en Albino Giacomo Fenocchio vertegenwoordigen de vijfde generatie van het familiebedrijf, waar al sinds 1894 wijn wordt gemaakt. Het is gevestigd in Monforte d’Alba, om precies te zijn in het hart van de befaamde Bussia-wijngaard. Intimi noemen dat deel de Bussia Sottana en het wordt beschouwd als het meest oorspronkelijke deel van de cru, waarvan de omvang in de loop van de jaren zo enorm is gegroeid.
Giacomo
In 1964 neemt de ambitieuze Giacomo Fenocchio het werk van zijn vader over en besluit hij de wijnen voortaan onder zijn eigen naam op de markt te brengen. Al snel breidt hij de bezittingen uit met percelen van de cru’s Villero in Castiglione Falletto en Cannubi in de gemeente Barolo. De visie van Giacomo is simpel en gebaseerd op klassieke waarden: ‘Grote wijnen worden gemaakt in de wijngaard’. Barriques of andere moderne technische hulpmiddelen komen zijn kelder niet in, alleen het mooiste fruit van enkele van de allerbeste wijngaarden. De vinificatie is traditioneel, met een lange maceratie en ruime rijping in grote vaten van Slavonisch eiken, goed voor evenwichtige wijnen met de pure expressie van de druif en zijn terroir.
Proefnotities
7,5
Giacomo Fenocchio, Roero Arneis, Italië 2015
Arneis; sappig, goede balans, lichte kruidigheid (13%)
8
Giacomo Fenocchio, Dolcetto d’Alba, Italië 2015
Dolcetto; hoge zuren, goed fruit, floraal in geur en smaak (13%)
8
Giacomo Fenocchio, Barbera d’Alba, Italië 2014
Barbera; eerlijke aroma’s, meer body, puur fruit, zuren, schoon (13%)
8
Nebbiolo, Giacomo Fenocchio, Langhe, Italië 2014
100% nebbiolo; veel kleurontwikkeling, fijne aroma’s, balans tussen fruit en zuren, levendig, goede bite en grip (13,5%)
8-
Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2012
Nebbiolo; ontwikkelde rand, combinatie van fruit en florale tonen, zacht, rond, kruidige onderlaag, sojatonen, maaltijdwijn, goede lengte (14%)
8+
Villero, Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2012
Nebbiolo, bodem van klei en kalksteen; mooie ontwikkelde kleur, fruitig en floraal maar komt dikker over, versmolten, zacht, aromatisch, meer breedte (14%)
8+
Bussia, Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2015
Nebbiolo; mooie ontwikkelde kleur, geur is meer gesloten, zacht en rond, intens van smaak, nog jong, tamelijk stevig, breed en krachtig smaakpalet (14,5%)
8-
Bussia, Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2004
Nebbiolo; nog verrassend mooie kleur, niet teveel evolutie, jeugdige geur, dik, aards en floraal, zachte stijl, gerijpt, evolutie, mooie balans, heel licht drogende finale (14%)
7,5
Bussia, Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2000
Nebbiolo; goede kleur, meer open, sneller ontwikkeld, elegant, goede balans en nu goede conditie, minder potentieel dan 2004 (14%)
8+
Bussia, Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 1995
Nebbiolo; goede kleurconcentratie, aards, mineralig, typische ontwikkeling, zacht, rijp, aromatisch, hint van soja, goede structuur en tannines, veel lengte (13,5%)
8+
Riserva, Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 1978
Nebbiolo; ontwikkeld, belegen, zacht, op het einde kruidig, goed smaak, maaltijdwijn, veel lengte (13,5%)
Lang
In de jaren negentig van de vorige eeuw veranderde bijna alles in de Barolo-streek. De stijl werd modern, met meer kleur, meer extract, meer hout, meer zoet en meer alcohol. De vinificatie werd verkort om fruitaroma’s te benadrukken en drinkbaarheid te verhogen. Vaak hadden deze methoden een tegengesteld effect. De finesse van de nebbiolo verdween en veel wijnen smaakten lomp en bleken slecht te ouderen. Claudio Fenocchio veranderde in wezen niets aan de wijnen die zijn familie al generaties op dezelfde wijze maakte. Hij voegde echter wel een even nieuwe als klassieke wijn aan het assortiment toe, een wijn met een extra lange maceratie van de allerbeste druiven uit de Cannubi-wijngaard. Negentig dagen schilcontact, gevolgd door zes maanden stabilisatie in RVS en een rijping in grote eikenhouten vaten, voor ‘zolang de wijn nodig heeft’. Het resultaat? De Cannubi Riserva 90 dì, een klassieker met veel toekomst, een wijn waarin de filosofie en het talent van de familie Fenocchio volledig tot uitdrukking komen.
Karakter Wijnimport, Amsterdam, 020-4931445, www.karakterwijnimport.nl