Op 4 en 5 oktober organiseerde Verbunt Verlinden zijn traditionele najaarsproeverij bij Landgoed De Salentein in Nijkerk. Wij proefden er een selectie van enkele wijnhuizen uit het assortiment.
proefnotities Jan van Lissum
proeverij Verbunt Verlinden

Goed bezochte proeverij Verbunt Verlinden

Op de proeftafels stonden bijna 250 wijnen. Wij concentreerden ons op een kleine selectie afkomstig van vier wijnhuizen: Hamilton Russell (plus Ashbourne en Southern Right) (Zuid-Afrika), De Stefani (Italië) en Valdespino (Spanje).
Afbeelding Hamilton Russell

Anthony en Olive Hamilton Russell met Jan van Lissum en Peter van Houtert

Hamilton Russell, Ashbourne en Southern Right

Hamilton Russell Vineyards is een van de meest zuidelijk en dichtst bij zee gelegen wijnhuizen van Zuid-Afrika. Oprichter Tim Hamilton Russell kocht het onbebouwde landgoed van 170 hectare in 1975. Hij was hiermee een pionier in de wijnbouw en het maken van wijn in de prachtige, koele, maritieme Hemel en Aarde Valley-appellatie. Op dit moment staat het wijnhuis onder leiding van de zoon van Tim, Anthony Hamilton Russell, tevens oprichter van de naburige wijnhuizen Southern Right, ten westen van Hamilton Russell (1994) en Ashbourne, ten oosten (1996).
Hamilton Russell produceert in beperkte volumes expressieve, terroirgedreven chardonnays en pinot noirs die tot de beste van de Nieuwe Wereld worden gerekend. Bij de jonge zusterbedrijven Ashbourne en Southern Right ligt de focus op sauvignon blanc en pinotage. Anthony Hamilton Russell is ervan overtuigd dat pinotage als vroeg rijpende druif het meest geschikt is voor koelere gebieden. De witte blend Sandstone van Ashbourne is de eerste Zuid-Afrikaanse wijn die wordt gefermenteerd en gerijpt in amforen.
De wijnen van Hamilton Russell blinken uit in aangename aroma’s en een verfijnde, evenwichtige geur en smaak. Onder de rode wijnen valt vooral de uitstekende Ashbourne Pinotage op.

Proefnotities Hamilton Russel

8,5

Pinot Noir, Hamilton Russell Vineyards, Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2020
Pinot noir; veel finesse, heerlijk fruitig, subtiele kruidigheid, opvallend mooie balans, verrassend mondgevoel, veel lengte € 39,95

8

Ashbourne Sandstone, Hamilton Russell Vineyards, Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2020
50% sauvignon blanc, 25% sémillon, 25% chardonnay, vinificatie en rijping in amfoor; heel fris en elegant, goede vulling en lengte, mooie blend € 19,95

9

Ashbourne Pinotage, Hamilton Russell Vineyards, Hemel-en-Aarde Valley, Zuid-Afrika 2018
Pinotage; fris en fruitig, prachtige vulling, velourszachte tannine, bijzonder elegant en evenwichtig, goede lengte, doordrinkwijn, voorbeeld voor veel pinotages € 47,95

8-

Southern Right Sauvignon Blanc, Hamilton Russell Vineyards, Walker Bay, Zuid-Afrika 2020
Sauvignon blanc; aromatisch, kruidig, doet qua fruitimpressies denken aan Nieuw-Zeelandse stijl, goede balans en lengte, aangenaam € 14,95

8-

Southern Right Pinotage, Hamilton Russell Vineyards, Walker Bay, Zuid-Afrika 2020
Pinotage; goede balans, zacht en rond, kruidig, fruit staat centraal € 20,95

De Stefani

Het Italiaanse familiebedrijf De Stefani, opgericht in 1866, staat momenteel onder leiding van Alessandro De Stefani, de vierde generatie. Wat betreft kwaliteit en exportpositie heeft het wijnhuis de afgelopen decennia belangrijke stappen gemaakt. Er wordt nu gewerkt volgens biologische en biodynamische principes en de wijnen worden in meer dan veertig landen verkocht. De wijngaarden van De Stefani zijn gemiddeld 25 jaar oud en beplant met 8.400 stokken per hectare. Het lage rendement van 450-950 gram per stok zorgt voor complexe wijnen met een diepe concentratie. De ‘Caranto’-bodem in de wijngaarden, een combinatie van klei, slib en mineralen uit de Dolomieten, wordt door wetenschappers beschouwd als een van de beste bodems voor wijnbouw.
De wijnen zijn levendig en worden gekenmerkt door fraaie fruitige aroma’s en goede tannine.

De Stefani

Peter van Houtert met Alessandro de Stefani, Greetje Haagmans, oudste Wijnkringlid (Wijnhandel L’Ambiance, Hulsberg) en Petro Kools (Restaurant Da Vinci, Maasbracht)

Proefnotities De Stefani

7,5

Vènis, De Stefani, IGP Trevenezie, Italië 2020
Chardonnay, sauvignon blanc; rijp fruit, goede zuren, toegankelijk en smakelijk, mooie blend voor breed publiek € 17,95

8-

Solèr, De Stefani, IGP Veneto, Italië 2019
Cabernet sauvignon, marzemino, merlot, refosco; elegant en evenwichtig, ook een beetje streng, goede structuur en vulling, prima maaltijdwijn € 21,95

8+

De Stefani, Malanotte del Piave, Italië 2016
Raboso; mooi rijp en geconcentreerd, sappig, goede vulling, rijk aan aroma’s, intens, mooie lengte, verrassend € 49,95

8,5

Stèfen 1624, De Stefani, Colli di Conegliano, Italië 2013
Marzemino; klassiek, veel inhoud en structuur, mooi tanninegehalte, gerijpt, goede lengte, gastronomische wijn € 72,95

Valdespino

Valdespino is een van de oudste producenten in Jerez en daarmee ook van Spanje. Al sinds 1430 houdt het bedrijf zich bezig met commerciële wijnbouw, de officiële registratie volgde pas in 1875. Sinds 1999 is Valdespino onderdeel van het familiebedrijf Grupo Estévez. Ten aanzien van de productie zijn er enkele belangrijke verschillen met andere sherryproducenten. Zo bezit Valdespino bijvoorbeeld 186 hectare aan wijngaarden, terwijl de meeste geen eigen land bezitten. De producent heeft hiermee de mogelijkheid zich nadrukkelijk te richten op terroir en produceert dan ook twee single vineyard sherry’s – een unicum in Jerez: de Fino Inocente en de Amontillado Tio Diego. Ook worden de sherry’s vergist in eikenhouten vaten, terwijl roestvrijstaal de norm is. Voor alle sherry’s van Valdespino geldt dat men een langere lagering hanteert dan wettelijk voorgeschreven is. Het is ook de enige producent die tien ‘Criaderas’ of kweekvaten heeft, in plaats van de gebruikelijke twee of drie kweekvaten. De langere rijpingsduur geeft de sherry’s meer complexiteit, structuur en concentratie.

Valdespino

Jan van Lissum en Peter van Houtert met Pilar Garcia, brand manager Valdespino

Proefnotities Valdespino

9-

Fino Inocente Single Vineyard, Bodega Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV
Palomino fino, 10 jaar solerarijping; fraaie kleur, intens strogeel, de geur is rijk, vullend en aromatisch, complex en evenwichtig, regelmatig en voornaam smaakpalet, compact, vullend en rijk, goede zuren, ziltig, subtiel bittertje, nootachtig, intens, zeer veel lengte, serieuze gastronomische fino (15%) € 14,95

8+

Tío Diego Single Vineyard Amontillado, Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV
Palomino fino, 18 jaar rijping waarvan meer dan 10 jaar onder flor; lichte kleur, evenwichtige geur en smaak, toegankelijke aanzet, fijne jodiumtoets, veel fraîcheur, mooie zuren en kruidigheid, veel lengte, levendige amontillado (18,5%) € 16,95

8-

Contrabandista Medium Dry Amontillado, Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV
95% palomino fino, 5% pedro ximénez; amontillado Tio Diego: 8 jaar rijping onder flor, 8 jaar oxidatieve rijping, geblend met jonge px; licht oranjebruin van kleur, aangename, toegankelijke geurwaaier, verleidelijke aanzet, sappige textuur, duidelijk zoetje, licht oxidatief, ziltig, jodiumachtige impressie, speels, correcte balans, elegant en lekker (18%, ca. 30 g/l restsuiker) € 16,95

8,5

Moscatel Promesa, Valdespino, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV
Moscatel, gemaakt van gedroogde druiven, 8 jaar solerarijping; licht oranjebruin, herkenbare moscatel-aroma’s, parfumé in geur en smaak, toegankelijk en aangenaam, opvallend fruitig, impressies van abrikoos, appelstroop en mandarijn, elegante stijl, mooi sappig, zoete ondertoon, goede fraîcheur en lengte (17,5%) € 19,95

Verbunt Verlinden, Tilburg, 013-5498400