Heisterkamp 1
Bert Horstman en Frank Goorhuis (Heisterkamp Wijnkopers)
Tijdens Wine Professional, begin dit jaar, presenteerde Frank Goorhuis namens Heisterkamp Wijnkopers een bijzondere proeverij met als thema ‘Geologie, gesteente en wijn: Kun je de bodem proeven?’ Wij vonden deze proeverij vooral in educatief opzicht zo de moeite waard, dat we de importeur gevraagd hebben tijdens de komende editie in januari een uitgebreide versie van deze proeverij te presenteren, zodat meer geïnteresseerde vakgenoten zich over het thema kunnen buigen. In dit artikel alvast een impressie van wat de deelnemers kunnen verwachten.
proefnotities Jan van Lissum

Wat kun je verwachten?

Heisterkamp Wijnkopers neemt je mee de diepte in van de invloed van geologische processen op wijngaardbodems en het resultaat in het glas. Vragen als ‘Kan ik de bodem proeven?’ en ‘Wat is mineraliteit?’ hopen we te beantwoorden. Eeuwige breinkrakers in onze wijnwereld worden ontvouwd.

Presentatieonderwerpen

  • Mythes en fabels
  • Ingrediënten voor een ‘goede’ bodem
  • Gesteenten, afzettingen en hun oorsprong
  • Geologie en aardrijkskunde
  • Conclusies in het glas

A) Stollingsgesteente

Arm, zanderig, smoky

Basalt:
Riesling Basalt VDP.Ortswein, Weingut Karl Schaeffer, Pfalz, Duitsland 2021
Bodem: gestolde lava van Pechsteinkopfvulkaan in de Boven-Rijn, slenk tijdens het Paleoceen.
Riesling, biologisch, rijping: 40% in grote eiken vaten, 60% op rvs; lichtgroene kleur, zuivere geur en smaak, frisse zuren die lang aanhouden, scherp, bijna pikant, heerlijk citrusfruit, goede spanningsboog, uitstekende invloed van mineralen, levendig, veel lengte voor zo’n wijn, prima riesling (12,5%)

Porfier:
Eichhorn, Manincor, Alto Adige Terlano, Italië 2022
Bodem: verweerd porfier van de supervulkaan (Perm) en latere sedimenten van o.a. de orogenese, zandleem, mineralen.
Pinot blanc, biodynamisch, wijngaard Eichhorn maakt deel uit van de grotere wijngaard Lieben Aich, zuidwestelijke oriëntatie, op 350 m hoogte, fermentatie en 12 maanden rijping in eiken vaten van 800 en 1000 liter; lichtgroene kleur, bijna identiek aan die van de Riesling Basalt, breed, aromatisch, gerijpt, kloeke wijn, vol, opeengepakt, fruit speelt duidelijke rol, heeft wat lucht nodig, veel smaak, zuren komen vooral in de finale, ze maken de wijn levendig en zorgen voor balans, bewaarwijn (13%)

Frank Goorhuis
Frank Goorhuis

B) Sedimentair gesteente

Buntsandstein:
Wachenheimer Fuchsmantel VDP.Erste Lage, Weingut Karl Schaeffer, Pfalz, Duitsland 2020
Bodem: kalksteen met leem en rode aarde, zanderig, stenig, zurig, Germaans Trias.
Riesling, biologisch, rijping op rvs (98%) en gebruikte barriques (2%); lichtgroen uiterlijk, prachtige combinatie van vulling, fruit en zuren in geur en smaak, zeer geschakeerd, meer breed en vullend, veel inhoud (12,5%)

Kalkmergel en afzettingen:
Ried Jägerberg Weissburgunder Erste Lage STK, Erwin Sabathi, Südsteiermark DAC, Oostenrijk 2018
Bodem: fijnkorrelige zandbodem met mergel, keizels, puin en kalk, hoge wateropslagcapaciteit, geringe waterdoorlaatbaarheid. Neogeen.
Weissburgunder, wijngaard op 320 tot 380 m hoogte, 11 maanden houtrijping; licht groengeel uiterlijk, duidelijk weissburgunder, opvallend veel wit fruit, licht exotisch, goede zuren, rijk, aromatisch, levendig, mooie spanning, goed pepertje, houtinvloed is mooi versmolten, passende bite, verrassende eigen stijl aroma’s, schoon, fris en evenwichtig, veel lengte (12,5%)

Patrizia und Erwin Sabathi
Patrizia und Erwin Sabathi

C) Afzettingen

Eolisch/alluviaal

Riesling Rosen, Clemens Strobl Weinmanufaktur, Wagram, Oostenrijk 2019
Bodem: löss en kalk, dikke bodemlaag uit het Tertiair.
Riesling, percelen hoog in de wijngaard Rosenberg, direct tegen de woudrand, fermentatie in grote foeders, rijping op rvs; redelijk veel kleur, vullend en aromatisch, aparte aroma’s, vettige ondertoon, spritzig, levendig middenpalet, rijp en complex, crèmig, veel wijn, mooi ontwikkeld, geheel eigen stijl wijn (13%)

D) Metamorf gesteente

Arm, zurig, mineraalrijk

Kirchtürmchen Spätburgunder VDP.Grosse Gewächs, Weingut Deutzerhof, Ahr, Duitsland 2018
Bodem: leisteen met dikke toplaag van löss en leem.
Spätburgunder, 18 maanden rijping in nieuwe Franse barriques; mooi ontwikkelde kleur, fijne fraaie spätburgunder, goede spanning, goede aroma’s, intense invloed terroir, zeer levendig, aards, stijlvolle smaakbeleving, fruit is mooi gerijpt en omgeven door mooie zuren, evenwichtige wijn met veel finesse, mooi voor aan tafel, wel decanteren (13%)

Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum, 0541-291830

Weingut Deutzerhof
Weingut Deutzerhof