Het klonk veelbelovend: een lunchproeverij bij sterrenrestaurant 212, met bijzondere wijnen uit de Ribera del Duero. De proeverij was georganiseerd door Pitch PR en de presentatie was in handen van Esmee Langereis.
tekst Jan van Lissum
proeverij bij 212

Proeverij bij 212

Het team van 212 – chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, gastvrouw-sommelier Daphne Oudshoorn – presenteerde voor een select gezelschap van wijnkopers en ondergetekende een uitstekende vijfgangenlunch, waarbij 15 wijnen uit de Ribera del Duero werden geproefd – telkens drie wijnen per gerecht.
De laatste jaren worden met enige regelmaat serieuze promotionele proeverijen op touw gezet vanuit de Ribera del Duero. Doel is het marktaandeel te versterken, hier nog onbekende producenten te introduceren en om geïnteresseerde importeurs te bereiken.
Ook deze keer waren de wijnen afkomstig van wijnhuizen die nog niet in Nederland worden geïmporteerd. Ze zouden representatief zijn voor een moderne stijl Ribera del Duero-wijnen. Als dat laatste inderdaad het geval is, dan voorspelt dat weinig goeds voor de toekomst en wekt het eigenlijk geen verbazing dat deze wijnen nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. We proefden namelijk veel wijnen zonder fraîcheur of rondeur, met weinig aromatische samenhang, veel tannine en dikwijls uit balans en/of drogend en hard. Een groot verschil met wat we gewend zijn van een inmiddels flinke reeks bekende namen als Vega Sicilia, Pingus, Dominio del Aguila, Dominio de Atauta, Emilio Moro, Hacienda Monasterio, Aalto, enz.
wijnen ribera
Ook was het jammer dat er weinig voorbereidingstijd was gestoken in het combineren van de wijnen met de gerechten. Op het niveau van de gerechten viel niets aan te merken, maar met wat uitgebreider voorproeven en uitproberen hadden er echt wel combinaties geserveerd kunnen worden die sommige wijnen wat omhoog hadden gehaald.
Nu leek de proeverij vooral een leuk idee waarvan de details niet goed waren uitgewerkt. Meer precisie en knowhow bij het vooraf selecteren van de wijnen en het voorproeven met de gerechten zou de wijnstreek Ribera del Duero beter voor de dag doen komen en zou meer recht doen aan de culinaire inzet van het team van 212.
Je zou van de opdrachtgevers in de regio zelf toch verwachten dat ze genoeg kennis en ervaring bezitten om een mooie reeks wijnen te selecteren die een kans van slagen hebben op de Nederlandse markt.

Een paar uitzonderingen lieten zien hoe het beter kan:

Crianza, Bodegas Lambuena, Ribera del Duero, Spanje 2016
Tempranillo, 40 jaar oude stokken, 12 maanden barriquerijping (60% Frans, 40% Amerikaans eiken); zeer veel kleur, intens, ingepakte geuraroma’s, goede vulling, balans en rondeur, goede tannine, uitstekende wijn, wel decanteren (14,5%)

En een wijn-spijscombinatie, die vrij onverwacht best geslaagd was:

Anjouduif
Olijf & duivengarum tapenade, gezouten citroen, conchiglioni à la royale

Crianza, Altos del Terral, Ribera del Duero, Spanje 2017
Tempranillo, 40 jaar oude stokken, 12 maanden rijping in Franse barriques; de wijn is strak, drogend, beperkt qua fruit en naar het einde toe kruidig, maar komt bij dit gerecht beter voor de dag dan verwacht.

lambuena