Johannes Trapl
Johannes Trapl
‘NO ADDED NONSENSE’ prijkt er op de etiketten van sommige wijnen van Johannes Trapl. Tijdens Wine Professional 2025 presenteerde de Oostenrijkse natuurwijnmaker drie masterclasses.
tekst Arend Jans, proefnotities Jan en Kyra van Lissum, Arend Jans
Johannes Trapl was een van de verrassende ontdekkingen van het Natural Wine Festival A’dam in november. Zijn smaakvolle, energieke, geschakeerde en evenwichtige wijnen lenen zich uitstekend voor bijzondere gastronomische wijn-spijscombinaties. We proefden zijn wijnen naderhand op Wine Professional en bij Wine Paris.
Trapl maakt wijnen zoals hij in het leven staat, hij volgt al jaren het pad van de natuur en de natuurlijke kringloop. Citaat: ‘Als mens zijn wij bewoners van de aarde en moeten wij ons aanpassen aan de omstandigheden en niet andersom.’
label Trapl
Weingut Johannes Trapl is gevestigd in Stixneusiedl in Carnuntum, dat ligt aan de oevers van de Donau (35 km ten oosten van Wenen), net boven de Neusiedlersee en Neusiedlersee-Hugelland. Het bedrijf is een referentiedomein van de sub-appellatie Göttlesbrunn, een hotspot voor getalenteerde jonge wijnmakers. Johannes is een purist en opkomend talent in de regio, die steeds op zoek gaat naar de meest authentieke expressie van het terroir.
De verschillende terroirs die er te vinden zijn binnen zijn totaal van ongeveer 15 hectare aan wijngaarden koppelt Johannes aan een scala aan druiven (20% wit, 80% rood), variërend van grüner veltliner tot zweigelt. Zijn grootste verdienste tot nu toe zijn echter zijn inspanningen (samen met zijn vrienden bij het wijnhuis Muhr-van der Niepoort) voor de renaissance van de Spitzerberg, dat – sinds het Habsburgse rijk – vergeten terroir in de uitlopers van de Karpaten. De ondiepe kalksteenbodems in combinatie met de ondergewaardeerde blaufränkisch leveren hier wijnen op met buitengewone nuances en een complexiteit die een bijna verborgen kracht en levensduur hebben. De druiven worden met de voet gekneusd, en voor de vinificaties gebruikt het domein een mix van amforen, rvs en grote eiken vaten. Trapl werkt bio sinds 2010, en is biodynamisch gecertificeerd sinds 2020.
Hij oogst de druiven vroeg en selecteert twee keer tijdens de oogst. Hij probeert het alcoholpercentage laag te houden, bij de witte meestal zo rond de 10%, wat de verteerbaarheid zeer ten goede komt.
Johannes Trapl
Johannes Trapl op Wine Professional

Minder alcohol – meer terroir

Hoewel hij zich richt op bloeiende wijnstokken, steekt hij nog meer energie in het creëren van robuuste bodems, wat volgens hem ‘de enige manier is om gezonde wijnstokken te behouden voor toekomstige generaties en om klimaatverandering tegen te gaan.’ Ook merkt hij op dat zulke levende bodems de enige manier zijn om zwaveltoevoegingen, onnodige manipulatie van de wijnen en het voorkomen van een hoog alcoholpercentage te verminderen, wat een bijzondere plaag voor hem is. ‘Hoe lager het alcoholpercentage in mijn wijnen, hoe meer ik het terroir kan zien.’

Groenbemesters worden ijverig verbouwd: peulvruchten, haver en rogge mogen het hele seizoen groeien, evenals verschillende planten die bijen aantrekken. Uiteindelijk mogen de zaden van groenbemesters in de wijngaard blijven, zodat de groenbemesters in het voorjaar terugkeren zonder dat ze opnieuw hoeven te worden ingezaaid.

Vinificatie

Malo wordt niet gecontroleerd, maar doorgaans gaan alle wijnen erdoorheen. De lie wordt doorgaans niet geroerd. Wijnen worden noch geklaard noch gefilterd en krijgen slechts een minimale dosering SO2 vóór het bottelen. Instapwijnen worden 5-7 maanden na de oogst gebotteld, terwijl alle blaufränkisch na 12 tot 18 maanden op fles wordt gedaan, afhankelijk van de wijn, en vervolgens nog eens 4 tot 5 maanden rust vóór de release.
Trapl-wijnen vallen niet binnen de appellatievereisten van Carnuntum, die, zegt hij, ‘de voorkeur geven aan gedurfde stijlen, en dat is niet onze aanpak.’

Trapl wijnen
Proefnotities

***

Weiss, Johannes Trapl, Carnuntum DAC, Oostenrijk 2023
Weissburgunder, grüner veltliner, welschriesling, rijping op rvs, amfoor en eiken vat; licht geelgroen uiterlijk, schone geur, vullende aroma’s, geur- en smaaktonen komen overeen, zeer veel smaakintensiteit, hoge zuren, vulling, fijne kruidigheid, opwekkend en evenwichtig, energieke wijn (11,5%)

In combinatie met:
Singaporese noedels met groenten
Mooie combinatie. Het fruit en de zuren van de wijn pakken het gerecht goed op, vooral de spicy tonen. Evenwichtig met bite.

***

Weissburgunder trocken, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2022
Weissburgunder, 38-65 jaar oude stokken, 3 weken fermentatie en 9 maanden rijping in amfoor; lichtgeel van kleur, schoon, strak, opwekkende aanzet, rijp fruit, sappig, mooie zuren, levendig en smaakvol, rijk, mooie droge afdronk, goede spanningsboog voor deze druif (9%)

In combinatie met:
Singaporese noedels met groenten
Fruit en zuren van de wijn pakken het gerecht goed op.

****

Weisburgunder trocken, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Weissburgunder, 37-64 jaar oude stokken, lössbodem, 3 weken fermentatie en 9 maanden rijping in amfoor; geel, veel kleur (door schilcontact), veel concentraat, appel maar ook grapefruit en citrus, onderbouwd met lichte tannine, fijne zuren, energieke wijn (10%)

***

Grüner Veltliner, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2023
Grüner veltliner, fermentatie en rijping in rvs; elegante aroma’s, mooi rijp fruit, goed sap, doordrinkbaar, finesse, eerlijk en puur, prima lengte

***

Grüner Veltliner, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2022
Grüner veltliner; schoon en levendig, rijk aan aroma’s, omlijst met mooie zuren, fraaie balans

****

Karpatenschiefer Grüner Veltliner, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2022
Grüner veltliner, 50-55 jaar oude stokken, kalksteen-granietbodem, 1-5 maanden maceratie, 10-20 dagen fermentatie in open gistingsvat (met de stelen – 70%) en amfoor (10% stelen – 30%), 3-8 maanden rijping in amfoor, orange wine; meer kleur dan weissburgunder, hecht, vullend, spritzig, hoge zuren, hint van abrikoos, knappe balans, afgerond middenpalet, intens mineralig, aangename, breed inzetbare wijn (10%)

In combinatie met:
Singaporese noedels met groenten
De rijke en rijpe vulling van de orange wine maken de combinatie veel voller en aromatischer. Prachtig geheel waarbij de wijn het hele gerecht absorbeert.

****

Karpatenschiefer Grüner Veltliner, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Grüner veltliner, 51-65 jaar oude stokken, kalksteen-granietbodem, 1-5 maanden maceratie, 10-20 dagen fermentatie in open gistingsvat (met de stelen – 70%) en amfoor (10% stelen – 30%), 3-8 maanden rijping in amfoor, orange wine; veel kleur, oranjeachtig, rijk geel fruit met lichte kruidigheid, bijna rijke wijn, onderbouwd met opwekkende zuren, mooi ontwikkeld, prachtige balans (11,5%)

***

Uni 6, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2023
85% blaufränkisch, 15% sankt laurent; levendig, sprankelende zuren, fris, fruitig, mooie expressie van de blaufränkisch, knappe balans, doordrinkbare rosé met lengte

***

Uni 6, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2022
85% blaufränkisch, 15% sankt laurent; verleidelijke geurwaaier, schoon en sappig van smaak, evenwichtige, doordrinkbare rosé met goede bite

****

Karpatenschiefer Blaufränkisch, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Blaufränkisch; elegante kleur, transparant, fijne geurwaaier, prachtige balans, delicate zuren, kruidig, smaakvol, grootse finale, subtiel, zeer aangenaam en doordrinkbaar, excellente blaufränkisch (12%)

In combinatie met:
Singaporese noedels met groenten
Zeer fraaie balans tussen wijn en gerecht. De wijn trekt de pittige en kruidige tonen van het gerecht volledig naar zich toe. Versmolten geheel.

****

Sankt Laurent, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2024
Sankt laurent, vatmonster; heel mooi paarsrood uiterlijk, diep rood fruit, kersen, frambozen en vlierbessen, goed sap, mooie zoet-zuurbalans, opwekkende stijl, heel puur en schoon, zeer verleidelijk

***

Sankt Laurent, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Sankt laurent, 3 dagen maceratie, 12 maanden rijping in amfoor (75%) en eiken vat van 500 liter (25%); rood, iets transparant, framboos, kersen, kruidnagel, maar zeer rijk fruit, mooie frisse zuren, rozen, heel sappig maar duidelijk aanwezige tannine, licht ontwikkeld, mooie lengte (10,5%)

***(*)

Sankt Laurent, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2022
Sankt laurent, 3 dagen maceratie, 12 maanden rijping in amfoor (75%) en eiken vat van 500 liter (25%); lichtrode kleur, elegante en complexe wijn, kersen, granaatappel en licht pepertje, bijna pinot noir-neus, ook hier weer de fijne zuren, mooie afdronk, de energie spat er van af! (12%)

****

Blaufränkisch, Johannes Trapl, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2022
Blaufränkisch; mooi rood uiterlijk, goed sap, goede zoet-zuurbalans en spanningsboog, veel finesse en lengte, harmonieus, zeer aangenaam, doordrinkbaar en breed inzetbaar

****

Prellenkircher Spitzerberg Erste Lage trocken, Johannes Trapl, Carnuntum, Oostenrijk 2021
Blaufränkisch; veel kleurintensiteit, hechte, dichte geurwaaier, meer aroma’s en vulling, mooie rijpe fruittonen, fijne kruidigheid, gastronomische wijn met veel inhoud, power en lengte

In combinatie met:
Singaporese noedels met groenten
De aroma’s van de wijn versterken de kruidige tonen van het gerecht.

****

Prellenkircher Spitzerberg Erste Lage trocken, Johannes Trapl, Carnuntum, Oostenrijk 2017
Blaufränkisch, 47-62 jaar oude stokken, 14 maanden houtrijping; lichtrood uiterlijk, fijne geurwaaier, mooi sap, opwekkend, licht animaal, schoon, puur, lichtvoetig, elegant, aromatisch en evenwichtig, mooi ontwikkeld