Jonge wilden Quentin Warnery en Moreau Olivier van het uitstekende Domaine de Terre Mégére

Jonge wilden Quentin Warnery en Moreau Olivier van het uitstekende Domaine de Terre Mégére

De Languedoc maakte vijfentwintig jaar geleden een nooit geziene publicitaire hype mee als zijnde het ‘Californië van Zuid-Frankrijk’. Hoe staat het nu met deze uitgestrekte wijnregio? Tekst: Albert de Jong

Vandaag de dag is die enorme media-aandacht geheel verdwenen en krijgt de Languedoc nog maar nauwelijks attentie. Als men die berichten van destijds nu rustig bekijkt, dan ziet men al snel dat het vooral verkoopkretologie was van de wijnhandel en niet van de wijnboeren zelf. Volgens wijnboer Alexandre Jougla, van het gerenommeerde wijngoed Domaine des Jougla uit Saint Chinian, is de streek altijd zichzelf gebleven en staan de wijnboeren gewoon met beide benen op de grond. “Wij hebben geen Bordeauxkastelen en zijn ook geen Bourgogne, wij kijken gewoon naar onszelf”.

Château Saint-Martin-de-la-Garrique

Château Saint-Martin-de-la-Garrique

De Languedoc meet ruim 40.000 hectare wijngaarden en deze wijnbouwpercelen zijn met allerhande, zowel regionale als internationale, druivenrassen beplant. Voor de rode en roséwijnen zijn de meest benutte druivenrassen: carignan, grenache noir, cinsault, mourvèdre, syrah, cabernet sauvignon en merlot. Voor de witte wijnen zijn de rassen: grenache blanc, bourboulec, marsanne, roussanne, piquepoul en vermentino de belangrijkste smaakmakers. Bovenop deze enorme variatie aan druivenrassen kent de streek een grote diversiteit aan microklimaten en bodemsamenstellingen. Om dit te accentueren heeft de overheid een groot arsenaal aan beschermde herkomstgebieden (AOC’s) en lager geklasseerde wijnbouwgrond voor regionaal typische Vin de Pays (IGP’s) in het leven geroepen. Naast stille rode en witte wijnen produceert de Languedoc ook versterkte zoete muscatdessertwijnen en de mousserende blanquette de Limoux-wijnen.
Over de matige erkenning bij de consument heeft wijnboer/handelaar Jean-Luc Parret, o.a. eigenaar van het Château Saint-Martin-de-la-Garrique, een heldere mening. “De Languedoc praat te weinig met één mond. Altijd is er wel een wijnboer of instantie die iets anders doet of wil en daardoor hebben wij voor de wijnliefhebber geen herkenbaar profiel naar buiten”.

Nu eerlijke kwaliteit
Een kwart eeuw geleden waren het vooral de Arnold Schwarzeneggerachtige krachtpatsers die aandacht kregen. Deze rode wijnen werden gedomineerd door veel nieuw hout, concentratie en een flinke dosis alcohol. Veelvuldig werden deze speciaal op verzoek van de wijnimporteur gemaakt.
Vandaag de dag etaleren de Languedocwijnen veel meer finesse, spanning en structuur. Door de enorme omvang van de streek is het aanbod echter enorm en kan men niet spreken van één bepaalde stijl of type wijn.
De ouderwets aandoende, vermoeiend smakende witte wijnen zijn nu grotendeels vervangen door fris-droge typen met veel karakteristiek van de gebruikte druiven. Bij de rode wijnen, al of niet houtgelagerd, is de bandbreedte erg groot. Men ontdekt koele, verkwikkende exemplaren met helder of gekonfijt rood fruit en meer zuidelijk werkende wijnen. Deze laatste, vaak diepkleurige wijnen, hebben veelvuldig impressies van Provençaalse kruiden, donker fruit en zwarte olijven.

Anne Gros en Jean Paul Tollet van het Domaine Anne Gros

Anne Gros en Jean Paul Tollet van het Domaine Anne Gros

Nieuwe generatie
De interessantste ontwikkeling is gaande bij de nieuwe generatie wijnboeren. Die jongeren zijn veel beter geschoold en mondiger dan hun ouders en voelen zich minder gebonden aan tradities. Bij hen ziet men verleidelijke monocepages en moderne cuvéewijnen. Regelmatig zijn deze assemblagewijnen barrique-gerijpt en daarvoor benutten zij liever tweede- en derdejaars oude fusten dan nieuwe vaten. Het hout moet de wijn een diepere structuur meegeven en niet overheersen, zo is hun overtuiging. De prijzen voor deze innovatieve, en tal van andere, wijnen zijn erg consumentvriendelijk. Voor bedragen van rond de zeven euro heeft men hier al een grote wijn die uniek regionaal getypeerd zijn. Enige wijngoederen waarop men moet letten: Anne Gros et Jean Paul Tollot, Domaine de Terre Mégère, Domaine des Jougla, Domaine de Saumarez, Domaine Le Conte des Floris, Clos Saint Conti, Château Saint-Martin-de-la-Garrique, Château de Lancyre en Château de la Liquiere.