The Wine & Food Association was de afgelopen week officieel mediapartner van de horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’. In het stijlvolle Proefschrift theater werden onder leiding van Fred Nijhuis en Harrie Baas diverse programma’s gepresenteerd in nauwe samenwerking met leden van Vins Gastronomiques Côntrolés (VGC), aanwezige wijnhandelaren en gerenommeerde producenten.

VGC

Uit de VGC-selectie werden thema’s gekozen als ‘Minder bekende druivenrassen’ (met bijvoorbeeld wijnen van de leányka, vinyater en jampal), ‘de Nieuwe Wereld’ (met o.a. wijnen uit India, Californië, Chili en Argentinië) en ‘Trendy wijnen’ met een hoofdrol voor onbekende wijnen uit wereldberoemde wijnlanden, volgens verschillende professionals een van de belangrijkste trends op dit moment. De gasten van het Proefschrift theater bleken aangenaam verrast door de gastronomische kwaliteiten van de wijnen van diverse VGC-leden, waaronder Lekkers Uit Hongarije, De Geluksdruif, Granada Wijnen, Wijnkoperij La Persistance, Mark van de Wijn (via Informatiebureau voor Duitse Wijn), Noordman Wijnimport, Neerlands Wijnhuis, Asian Wines, Verbunt Wijnkopers, Damaro, Werkhoven Wijnen, Vinites, Well of Wine, Lekker Sapje, la Vie le Vin, AltoVino Wijnhandel en Tire Bouchon.

Variatie en kwaliteit

De aanwezigheid van tientallen wijnhandelaren inspireerde The Wine & Food Association om samen met hen een aantal bijzondere proeverijen te organiseren. Gasten bleken geïmponeerd door de grote variatie aan zoete wijnen tijdens de proeverij ‘Zoete verleiding’ en waren zichtbaar onder de indruk van de klasse van allerlei ‘onbekende’ wijnen uit Italië. Onder de noemer ‘Spaanse furie’ werd een fraaie reeks Spaanse wijnen geproefd, die allemaal benadrukten hoe goed en gevarieerd het aanbod uit dit klassieke wijnland is. Ook de verscheidenheid op het gebied van mousserende wijnen kwam uitgebreid aan bod, met sprankelende wijnen uit landen als Frankijk (Loire), Italië (Franciacorta), Tasmanië, Oostenrijk, Istrië, India en Slovenië. Gasten rekenden de presentatie van wijnen uit historische wijnlanden als Libanon, Armenië, Griekenland, Israël en ook Kroatië en Roemenië tot de verrassende hoogtepunten in het Proefschrift theater, niet alleen vanwege een eerste kennismaking met de meeste van deze wijnen, maar ook door de hoge gemiddelde kwaliteit. De inbreng van importeurs als Ad Bibendum, Wijnimport J. Bart, Eck & Maurick, Croatian Grapes, Fourcroy, Heisterkamp, Hosman Vins, Karakter, Verkerk, La Persistence, Lenselinq, Puklavec & friends, Terroirwijn, Verbunt, Vinites en Well of wine maakte het mogelijk verschillende topwijnen te laten proeven.

Producenten

Persoonlijke aandacht kregen de deelnemers aan de proeverijnen van Caroline Diel van Schlossgut Diel en Roman Niewodniczanski van Weingut Van Volxem. Ze verzorgden voor professionals uit heel Nederland beiden een boeiende proeverij met verschillende exclusieve wijnen. Dat hun wijnen veel indruk maakten, was geen verrassing. Zowel nationaal als internationaal worden ze steevast tot de absolute top uit Duitsland gerekend. Ook de begeleiding door vertegenwoordigers van de wijnhuizen Iniesta (eigendom van de befaamde Spaanse voetballer Andrés Iniesta) en Bodegas Vegamar bleek zeer interessant en benadrukte de toegevoegde waarde van de proeverijen.

Vins naturels

Uiteraard werd ook uitgebreid stilgestaan bij de opkomst van zogenaamde vins naturels. Specialisten als Jim de Jong (chef/eigenaar van restaurant De Jong in Rotterdam) en Pieter van Donkersgoed lieten intrigerende wijnen proeven aan tal van professionals uit de Nederlandse handel en horeca. Onder de geschonken wijnen de nodige wijnen die een ieder kan begrijpen en waarderen, maar ook diverse die een specifiek smaakpalet of begeleiding van bijzondere gerechten vragen. Vooral deze laatste groep zorgde voor de nodige discussie, waarbij de meningen soms ver uiteen liepen.

Rotterdam – Amsterdam

Jan van Lissum van The Wine & Food Association ging in gesprek met diverse restaurateurs en importeurs over de verschillen in stijl van wijnen in de Rotterdamse en Amsterdamse horeca.
Hans Bijvoets (Anfors), Lou Borrani (Allied Vintners), Axel Rosier (Fred), Jeroen Bosch (Dertien), David van Steenderen (Vineum), Eva Eekman en Niloufar Shar (Matroos en het Meisje) en Danny Gonzalez (Fitzgerald) kwamen vooral tot de conclusie dat toeristen de meeste invloed hebben op het wijnassortiment in beide wereldsteden. Vooral de restaurants in Amsterdam zijn door het toerisme beter in staat (of genoodzaakt) om niet zozeer duurdere, maar vooral meer trendy wijnen te schenken. Bron van zorg daarbij is wel de verandering in het bestedingspatroon en de budgetten van de nieuwe generatie toeristen, een ontwikkeling waar Rotterdam minder last van heeft en zelfs van kan profiteren.

2018

Gezien het succes van de aanwezigheid op de beurs en nauwe samenwerking met de organisatie en talloze diverse standhouders en bezoekers, kijkt The Wine & Food Association met genoegen en vertrouwen uit naar de volgende editie van Gastvrij Rotterdam.