proefnotities Jan van Lissum
Anno 2025 staat Frime internationaal bekend als een van de meest innovatieve visbedrijven. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en sinds 2018 is het bedrijf jaarlijks onderscheiden door het International Taste Institute in Brussel met de Superior Taste Award.
‘Ready to eat’
Gelijktijdig met Wine Professional werden op de Horecava de allereerste ‘ready to eat’ Yellowfin Tonijnproducten van Frime gelanceerd, met o.a. filets, sashimi-blokjes, tartaar en carpaccio. Het gaat hierbij om gemarineerde, niet gerookte tonijn die rauw gegeten kan worden. Deze ‘ready to eat’-producten vormden de basis voor de hapjes die op Wine Professional werden geserveerd.
Combinaties
De rauwe tonijnhapjes deden het goed bij een groot aantal finalewijnen uit het Proefschrift Wijnconcours – Vin Nature. Ter illustratie enkele geslaagde combinaties met twee wijnen die we vooraf proefden in het Proefschrift Vinodroom.
Proefnotities
Chardonnay, rijping in gebruikte eiken vaten; strogeel uiterlijk, aparte geurwaaier, moet even openstaan, smaakvol, licht crèmig, goede zuren en bite, levendige chardonnay, goede balans en lengte (12,5%)
Wijnhuis Amsterdam
In combinatie met:
Rauwe tonijn
Geproefd zonder verdere ingrediënten. Rijk aan smaak, vettig en rond.
Levendige combinatie met spanning en energie. De rijke smaak van de tonijn wordt prima omlijst door de zuren en bite van de wijn.
In combinatie met
Rauwe tonijn met o.a. avocadocrème, olijfolie, Spaanse kaviaar en citroen
Vettig en rond, met duidelijke invloed van citroen.
Prachtige match, evenwichtig en elegant.
Weissburgunder Kalkstein, Hannes Bergdoll, IGP Pfalzer Landwein, Duitsland 2022
Weissburgunder, fermentatie en 18 maanden rijping op eiken; licht geelgroen, een beetje diffuus, schone, neutrale geur, evenwichtig en vullend, vooral spanning, licht crispy, strak, veel energie, goede lengte, doordrinkwijn van niveau (12,5%)
Wijnhuis Amsterdam
In combinatie met:
Rauwe tonijn met o.a. avocadocrème, olijfolie, Spaanse kaviaar en citroen
Mooie combinatie, goede balans tussen wijn en gerecht.
In combinatie met:
Carpaccio rauwe tonijn met o.a. extra vergine olijfolie, Parmezaanse kaas, radijs en zwarte peper
Verfrissend gerecht met aangename bite van de radijs en mooi accent van de peper
Zeer goede combinatie met de wijn, volledige balans, aangenaam mondgevoel.
In combinatie met:
Gegrilde tonijn, met o.a. salade, noten
De zuren in de wijn zorgen voor finesse en elegantie in deze topcombinatie.