tonijn
Tijdens de openingsceremonie van Wine Professional en de uitreiking van de Diamond Awards en Proefschrift Restaurant Awards verzorgde Willem Appeldorn namens Frime smakelijke tonijnhapjes. Daarnaast kwamen er tonijnhapjes op tafel bij verschillende proeverijen gewijd aan sake en vin nature. In dit artikel aandacht voor de gerechtjes die we proefden en voor het bedrijf zelf.
proefnotities Jan van Lissum
Willem Appeldorn startte in 2019 zijn bedrijf Vibes for Fish, een sales & marketing consultancy gefocust op de handel in seafood. Inmiddels behartigt hij onder meer de belangen van het Spaanse bedrijf Frime op de Nederlandse markt.
De basis voor Frime werd gelegd in 1937, toen Jesus Ramon Gomez begon met een kleine viskraam op La Boqueria, een markt in Barcelona. Zijn zoon, Salvador Ramon Gracia, pakte het groter aan en richtte in 1977 Frime op; zes jaar later was het bedrijf uitgegroeid tot groothandel. Export van tonijn naar Japan zorgde er vanaf 1996 voor dat Frime zich meer en meer ging focussen op tonijn. Mede geïnspireerd door Japanse technieken van invriezen en ontdooien ontwikkelde Frime zijn eigen technologie. In 1999 omvat het internationale distributienetwerk 31 landen.
De handel in tonijn groeit snel. Frime gaat vanaf 2012 samenwerken met Pesca Azteca, de grootste tonijnvissersvloot ter wereld, en opent in de 21e eeuw verschillende nieuwe productiecentra.
Anno 2025 staat Frime internationaal bekend als een van de meest innovatieve visbedrijven. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en sinds 2018 is het bedrijf jaarlijks onderscheiden door het International Taste Institute in Brussel met de Superior Taste Award.

‘Ready to eat’

Gelijktijdig met Wine Professional werden op de Horecava de allereerste ‘ready to eat’ Yellowfin Tonijnproducten van Frime gelanceerd, met o.a. filets, sashimi-blokjes, tartaar en carpaccio. Het gaat hierbij om gemarineerde, niet gerookte tonijn die rauw gegeten kan worden. Deze ‘ready to eat’-producten vormden de basis voor de hapjes die op Wine Professional werden geserveerd.

frime 1
 tonijn 3
tonijn 2
tonijn 1
Tijdens de huldiging van de winnaars van het Proefschrift Vin Nature Concours, eind februari bij Restaurant De Willem in Amsterdam bereidde chef Jef van Hout en zijn team enkele gerechtjes op basis van Frime-tonijn, die zeer goed pasten bij de vins nature die daar geschonken werden.

Combinaties

De rauwe tonijnhapjes deden het goed bij een groot aantal finalewijnen uit het Proefschrift Wijnconcours – Vin Nature. Ter illustratie enkele geslaagde combinaties met twee wijnen die we vooraf proefden in het Proefschrift Vinodroom.

Proefnotities
Maikammer Chardonnay, Seckinger, Pfalz, Duitsland 2023
Chardonnay, rijping in gebruikte eiken vaten; strogeel uiterlijk, aparte geurwaaier, moet even openstaan, smaakvol, licht crèmig, goede zuren en bite, levendige chardonnay, goede balans en lengte (12,5%)
Wijnhuis Amsterdam

In combinatie met:
Rauwe tonijn
Geproefd zonder verdere ingrediënten. Rijk aan smaak, vettig en rond.
Levendige combinatie met spanning en energie. De rijke smaak van de tonijn wordt prima omlijst door de zuren en bite van de wijn.

In combinatie met
Rauwe tonijn met o.a. avocadocrème, olijfolie, Spaanse kaviaar en citroen
Vettig en rond, met duidelijke invloed van citroen.
Prachtige match, evenwichtig en elegant.

Weissburgunder Kalkstein, Hannes Bergdoll, IGP Pfalzer Landwein, Duitsland 2022
Weissburgunder, fermentatie en 18 maanden rijping op eiken; licht geelgroen, een beetje diffuus, schone, neutrale geur, evenwichtig en vullend, vooral spanning, licht crispy, strak, veel energie, goede lengte, doordrinkwijn van niveau (12,5%)
Wijnhuis Amsterdam

In combinatie met:
Rauwe tonijn met o.a. avocadocrème, olijfolie, Spaanse kaviaar en citroen
Mooie combinatie, goede balans tussen wijn en gerecht.

In combinatie met:
Carpaccio rauwe tonijn met o.a. extra vergine olijfolie, Parmezaanse kaas, radijs en zwarte peper
Verfrissend gerecht met aangename bite van de radijs en mooi accent van de peper
Zeer goede combinatie met de wijn, volledige balans, aangenaam mondgevoel.

In combinatie met:
Gegrilde tonijn, met o.a. salade, noten
De zuren in de wijn zorgen voor finesse en elegantie in deze topcombinatie.

Willem Appeldorn en Jef van Hout
Willem Appeldorn (Frime) en Jef van Hout (De Willem)