25 jaar geleden maakte wijnschrijver Fred Nijhuis van zijn hobby zijn beroep. Tijd voor een feestje dus, met uiteraard de focus op Freds favoriete wijnland Italië. Plus de presentatie van de verhalenbundel “Er was eens een wijn”. – Jan van Lissum
Het jubileum werd gevierd met een mooie proeverij in een fraaie zaal van het Wereldmuseum in Rotterdam; daarna volgde een receptie bij Wine & Dine. Een team van gerenommeerde sommeliers onder leiding van Harrie Baas zorgde ervoor dat de proeverij op rolletjes liep. Op de proeftafel verschenen 15 Italiaanse icoonwijnen, allemaal geschonken op de juiste temperatuur en geproefd in Riedelglazen. Niet minder dan 9 van de 15 producenten woonden de feestelijke proeverij bij en illustreerden daarmee de persoonlijke band die Fred in de afgelopen 25 jaar met dit wijnland en veel van zijn producenten heeft opgebouwd.
Dat Toscane met 9 wijnen de hoofdmoot vormde van de proeverij, is geen verrassing. Een aantal van Italiës beroemdste wijnen komt hiervandaan: chianti, brunello, vino nobile, de Supertuscans. De lijst werd aangevuld met 2 wijnen uit het noordwesten, 2 wijnen uit Zuid-Italië, 1 uit het middenwesten en 1 uit het noordoosten. 12 wijnen waren rood, 1 mousserend, 1 wit en 1 zoet. Samen vormden ze een boeiende reis door het Italiaanse wijnlandschap, waarbij verschillende druivenrassen en terroirs aan bod kwamen. Als het gaat om de druivenrassen kun je stellen dat 11 wijnen typisch Italiaans waren; daarnaast waren er 1 mousserende blend met chardonnay en 3 bordeaux-getinte blends met cabernet sauvignon in de hoofdrol.
Net als bij andere Italiëproeverijen in het verleden bleken ook hier de verschillen in bekendheid van, kennis over en waardering van, bepaalde wijntypen en druivenrassen soms groot. Nebbiolo, sangiovese en de bordeauxblends blijken voor de meeste proevers geen problemen op te leveren: ze zijn toegankelijk en herkenbaar. Anders is dat met druiven als aglianico, sagrantino, montepulciano en de amarone-druiven.
De geproefde wijnen (in proefvolgorde):
Mousserend
8+ Cuvée Anna Maria Clementi, Riserva, Ca’del Bosco, Franciacorta, Italië 2006
55% chardonnay, 25% pinot bianco, 20% pinot nero, 8 jaar en drie maanden sur lie, 30 jaar oude wijngaard, fermentatie in kleine houten vaten; citroengele kleur, typische geurwaaier van Ca’del Bosco, fraaie aroma’s, hoge citruszuren, nog heel licht crèmig, 10 jaar ontwikkeling geleidelijk verwerkt, aangenaam aperitief en breed inzetbaar bij o.a. schaal-en schelpdieren, verrassend jeugdig (12,5%)
Wit
8 Carato, Montenidoli, Vernaccia di San Gimignano, Italië 2010
Vernaccia, kalkbodem, 12 maanden in oude vaten en 24 maanden geouderd in flessen; citroengeel uiterlijk, vullende geurwaaier, hout is beschaafd ingebracht in geur en smaak, vullend, wijn met inhoud en spanning, aangenaam ontwikkeld, heel licht ziltig, goede inzetbare wijn, perfecte balans, optimale conditie, fraaie gastronomische wijn (13,5%)
Rood
8+ Giusto di Notri, Tua Rita, IGP Toscana, Italië 2013
80% cabernet sauvignon, 10% merlot, 10% cabernet franc, 18 maanden in nieuw en gebruikt Frans hout en geouderd op fles, bodem van klei, zilt en grint; mauve van kleur, duidelijke invloed van goede kwaliteit Frans hout, precies gemaakt, gedoseerde fruittonen, kruidigheid en houttoets, nog duidelijke tannines, goed gemaakt, smeuïg glas (14,5%)
8,5 Solaia, Antinori, IGP Toscana, Italië 2012
75% cabernet sauvignon, 20% sangiovese, 5% cabernet franc, 12-13 jaar oude wijngaard, bodem van klei en kalksteen, fermentatie in kegelvormige tanks, malolactisch in houten vaten, 18 maanden in nieuw Frans houten vaten; intens van kleur, tamelijk ingetogen geurwaaier, nog vrij toegeplooid, aanzet met veel rijp fruit, mooie Franse houttonen, duidelijk meer getoast, wat toegeknepen, streng tot en met de afdronk, serieus glas met veel lengte, aristocratische wijn (13,5%)
8 Radici, Mastroberardino, Taurasi, Italië 2011
Aglianico, wijngaard van 20 jaar oud, zandbodem, lange maceratie op de schil in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur, 24 maanden in Franse barrique en Sloveense vaten en 24 maanden op fles; veel kleur, licht stallig, duidelijk gebruik van hout, vrij hard, hogere zuurgraad, stevige tannines, streekgebonden, brede maaltijdwijn, stevige wijn, ruig, wijn met eigen gezicht (14%)
8+ Nocio dei Boscarelli, Poderi Boscarelli, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2010
Sangiovese, 35 jaar oude wijngaard, bodem van zand en klei, fermentatie in gedeeltelijk gevulde houten vaten, 18-24 maanden in Frans en Sloveens hout en 4 jaar op fles; mooi ontwikkelde kleur, goed versmolten aroma’s, goede combinatie van hout en fruit, prachtig fruit van de sangiovese, goede vitale zuren, spannende vino nobile, mooie houttoets en tannines, veel lengte, altijd in de top 3 in deze regio (14,5%)
8- Rubesco Riserva Vigna Monticchio, Lungarotti, Torgiano, Italië 2009
Sangiovese, bodem van klei en zand, fermentatie in roestvrijstalen tanks, maceratie op schil gedurende 25-28 dagen, 12 maanden in houten vaten en 5 jaar op fles; prachtige kleurspiegel en geurwaaier, mooi ontwikkeld, goede vulling, mist wat transparantie, rijke aroma’s, goed fruit, fraaie houtinbreng, lichte toets van soja maakt de wijn anders, bijzondere smaaktonen, mooie maaltijdwijn (14%)
7,5 Poggio di Sotto, Brunello di Montalcino, Italië 2009
Sangiovese, 15-40 jaar oude wijngaard, bodem van gravel, zand en klei, vinificatie in Sloveense houten tanks, maceratie tussen 4-5 weken, malolactische fermentatie, 4 jaar in Sloveens hout en 1 jaar op fles; licht vertekend van kleur, duidelijke geurwaaier van brunello, vrij elegante stijl, geur- en smaakaroma’s komen overeen, fijne kruidigheid, toch valt de wijn wat tegen, de aroma’s zijn een fractie te ver ontwikkeld, minder fijn en transparant, grote flesverschillen, jammer dat er geen riserva geschonken werd, deze 2009 komt net iets te kort om dit fantastische huis volledig tot zijn recht te laten komen (14%)
8- 25 Anni, Arnoldo Caprai, Montefalco Sagrantino, Italië 2008
Sagrantino, 24 maanden in Frans hout en 6 maanden op fles; diep van kleur, intense geurwaaier, opeengepakte lagen, sterke tannines, stevig en intens, duidelijke rol voor het hout, drogende finale met oriëntaalse kruidige tonen, echte maaltijdwijn (15%)
8,5 Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri-Sassicaia, Italië 2008
85% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc, 35-40 jaar oude wijngaard, bodem van kalksteen, rotsen en klei, fermentatie in roestvrijstalen tanks, maceratie op schil gedurende 15 dagen, 24 maanden in Franse barrique en aantal maanden op fles; fraai ontwikkelde geur, aromatisch, broeierig, licht mestig, goede finesse, evenwichtig, knap houtgebruik, duidelijke ontwikkeling maar goede conditie, goede finale, prettig om te drinken (13,5%)
8 Villa Gemma, Masciarelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2007
Montepulciano, 25 jaar oude wijngaard, bodem van kalk en klei, fermentatie in hout, maceratie gedurende 20-30 dagen, malolactisch en 100% nieuwe houten barriques, 18-24 maanden in barriques, 36 maanden flesrijping; zeer donker van kleur, opgeengepakte geuraroma’s, hint van ceder en licht konfituur, duidelijk houtgebruik, strakke tannines, wel goede smaakinvulling, goede finale, berhoorlijke ontwikkeling, vrij drogende finale, maar blijft boeien (14,5%)
8+ Gaja, Barbaresco, Italië 1999
Nebbiolo; 40 jaar oude wijngaard, bodem van klei en kalksteen, separate fermentatie en maceratie, 12 maanden houtrijping en nog eens 12 maanden na blending; licht ontwikkelde kleur en geur, versmolten aroma’s, zacht en soepel, zeer kruidig, goede balans, nog fris, oriëntaals, mooi ontwikkelde wijn (14%)
8- Il Poggio Riserva, Castello di Monsanto, Chianti Classico, Italië 1995
90% sangiovese, 10% canaiolio/colorino, bodem van galestro, in conische roestvrijstalen vaten met 20 dagen maceratie, 18 maanden in Franse houten vaten; mooi ontwikkelde kleur, geur en smaak, fijn van toon, goede balans, evolutie en fraîcheur komen samen, prachtige aroma’s, lichte truffeltoets, opvallende verschillen per fles (13,8%)
8 Capitel Monte Olmi Riserva, Tedeschi, Amarone della Valpolicella Classico, Italië 2009
30% corvina, 30% corvinone, 30% rondinella, 10% rossignola, oseleta, negrara, dindarella, croatina en forselina, 20 jaar oude wijngaard, bodem van rode klei en kalksteen, druiven drogen 4 maanden bij gecontroleerde luchtvochtigheid, fermentatie en maceratie tussen 40-60 dagen, 4 jaar houtrijping en 6 maanden ouderen op fles; zeer veel kleur, veel nuances van pruimen, duidelijke tannines, mooi ontwikkeld, veel zoet maar levendig door goede spanning, veel lengte (16%)
Zoet
8+ Scaccamatto, Fattoria Zerbina, Albana di Romagna Passito, Italië 2012
100% albana Sélection des Grains Nobles, wijngaard tussen 30-45 jaar oud, bodem van klei, zachte handmatige persing, fermentatie voor 3 weken in kleine roestvrijstalen tanks, 14 maanden rijping in kleine roestvrijstalen tanks en 12 maanden ouderen op fles; gouden kleur, schoon, eerlijk, aromatisch, prachtig, rijp, rijk en fris, mooie zuren, levendige finale, uitstekende balans, schitterende afsluiting van de proeverij, grote verrassing