proefnotities Jan en Kyra van Lissum
De leiding is in handen van Cesare en Andrea Cecchi, die de vierde generatie vertegenwoordigen. Miria Bracali is sinds 1998 wijnmaakster bij Cecchi.
Villa Cerna
Het oudste domein: in 1083 zouden zich hier al wijngaarden hebben bevonden. Er staan in total 80 ha. aan wijnstokken, verdeeld over percelen die duidelijk van elkaar verschillen qua hoogteligging en bodemsamenstelling. Zand en zandsteen domineren de hoger gelegen wijngaarden, terwijl de lagere terreinen meer klei bevatten. Ook zijn er miljoenen jaren oude fossielen van schelpdieren te vinden. Het werd begin jaren zestig aangekocht door de familie en grondig opgeknapt. Bij het herbeplanten werd uitgegaan van de rassen die hier vroeger ook stonden, waarbij per bodemprofiel en hoogteligging de meest geschikte klonen werden gebruikt. De plantdichtheid ligt rond de 4000 stokken per hectare.

Villa Rosa
125 ha. groot domein, waarvan 30 hectare aan wijngaarden gelegen op hoogtes tussen de 225 en 425 meter. Aangekocht in 2015. De wijngaarden verschillen duidelijk in karakter en een deel ervan werd na uitgebreide bodemstudie opnieuw beplant met de meest geschikte klonen. Het kwaliteitsniveau is hoog en daarom produceert de familie hier een Gran Selezione van 100% sangiovese, naast een totaal andere single vineyard-wijn Ribaldoni van de allerjongste percelen. De plantdichtheid ligt hier hoger, rond de 5000 stokken per hectare.
Proefnotities
8-
Primocolle, Villa Cerna, Chianti Classico, Italië 2016
95% sangiovese, 5% colorino, wijngaarden op 280 m boven zeeniveau, rotsachtige alkalische bodem, 15 dagen fermentatie en maceratie bij 26 graden op rvs, 9 maanden barriquerijping, 3 maanden flesrijping; gezonde kleur, duidelijke chianti-geur, fruitig, kruidig, niet te zwaar, goede balans in geur en smaak, geen extreme houtinvloed, prima zuren, goed doordrinkbaar, mooie smaakvoortzetting, goed sappig en elegant, goede lengte, komt een beetje streng over (13,5%)
8
Riserva, Villa Cerna, Chianti Classico, Italië 2016
95% sangiovese, 5% colorino, 15 dagen fermentatie en maceratie bij 26 graden op rvs, 14 maanden rijping op barrique en fust, 9 maanden flesrijping; goede kleur, opulente geur, vullend en aromatisch, kruidig, bredere aroma’s, compact sap, serieus glas, uitstekende balans, veel lengte, duidelijk een stapje hoger qua niveau (14%)
8,5
Gran Selezione, Villa Rosa, Chianti Classico, Italië 2016
100% sangiovese, wijngaard op 340 m boven zeeniveau, kalkrijke kleibodem met kalksteen en mergel, 22 dagen fermentatie en maceratie op rvs, 15 maanden rijping in tonneaux, 3 maanden op beton, 12 maanden flesrijping; fraaie kleur, homogeen, stalachtige geur, maar ook verfijnd, goed gedoseerd, rijpe en rijke aanzet, licht kruidig, brede aroma’s, dik sap, veel inhoud, prachtig beklede tannine, goede zuurgraad, elegant, mooie finesse (14%)
8+
Ribaldoni, Villa Rosa, Chianti Classico, Italië 2016
100% sangiovese, wijngaard met de jongste percelen van het domein, op 255-290 m boven zeeniveau, kalkrijke kleibodem met kalksteen en mergel, 15 dagen fermentatie en maceratie, 12 maanden rijping in tonneaux, 6 maanden flesrijping; fraaie kleurspiegel, goede geuraroma’s, soepele aanzet, rijp fruit, kruidig, veel sap, dik en vullend, uitstekende balans, goed houtgebruik, vrij veel diepgang, goede lengte (14,5%)
