Na drie spannende voorronden hebben zes restaurants een finaleplaats bereikt in de eerste editie van het Grand Concours Bollinger, georganiseerd door The Wine & Food Association. In een reeks van zes artikelen lichten we telkens een restaurant uit. Deze keer Voltaire in Leersum.
tekst Jan van Lissum

Perceel

Robert Poel en Yvo Kwak, restaurant Voltaire

Ze werken bij Voltaire (* / Proefschrift 8,4 – tot € 100) met mooie producten. Leergierige chefs brengen fraai ogende composities aan tafel. De aroma’s zijn gecompliceerd en vormen een belangrijk aspect van de hele smaakervaring. Less is more is het uitgangspunt. Robert Poel en Thomas Diepersloot hebben als chefs veel feeling voor de wijnspijscombi’s. Die zijn fijn van snit en erg smakelijk. Het niveau van de keuken, die onder auspiciën staat van Jacob Jan Boerma (De Leest), vertoont een stijgende lijn. Verwacht geen showelementen in de bediening. De service is plezierig en vlot. Aan tafel is men prettig en attent. Yvo Kwak stelde een aantrekkelijke wijnkaart samen. Zijn liefde voor het vak van sommelier is groot. Een serieuze vakman. De voorgestelde combi’s passen bij dit niveau. Je merkt dat voor alle combinaties is samengewerkt met de mensen uit de keuken. Het is een zekerheid. Voltaire is onderdeel van Parc Broekhuizen. De sfeer is mede hierdoor goed, maar ook ongedwongen. Je verblijf is aangenaam. Omgeving, eten en service zijn hier gewoon prima; hier wordt gewerkt door een serieus en ambitieus team. De gevraagde prijzen zijn correct tot goed.

logo Bollinger

Chef: Robert Poel/Thomas Diepersloot
Sommelier: Yvo Kwak

Combinatie 1

Champagne Bollinger Brut Rosé
Voorgerecht: Langoustine, lardo, verveine, bloemkool, hazelnoot

Combinatie 2

Champagne Bollinger La Grande Année 2008
Hoofdgerecht: Tarbot, hollandaise, Perle Imperial kaviaar, zuurdesem

Finale op 14 oktober

De grote finale vindt plaats op maandag 14 oktober tijdens Gastronomie in de RAI Amsterdam. De huldiging volgt aan het eind van de beursdag. Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. De overall prijswinnaar presenteert de winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2020 (RAI Amsterdam, 13-15 januari).

Bollinger