De jury van de eerste lustrumeditie van de Gramona Amuse Wedstrijd, waaraan jaarlijks meer dan 60 restaurants deelnemen, heeft onlangs de 11 finalisten bekendgemaakt. Op maandag 12 oktober vindt de finale plaats, op een nader te bepalen locatie.
Gramona Amuse Wedstrijd
gramona III Lustros M
Voor deze vijfde editie werden restaurantteams uitgenodigd om de perfecte amuse te creëren bij de 2012 Gramona III Lustros Brut Nature, een van de mousserende topwijnen van Gramona en waarschijnlijk de eerste Brut Nature ter wereld. Er gelden dit jaar geen restricties qua ingrediënten die gebruikt worden, zodat de deelnemers volledige creatieve vrijheid hadden om amuses te maken die perfect passen bij deze bijzondere complexe wijn zonder dosage.
De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door de beroemde Spaanse wijnproducent Gramona en Wijnimport J. Bart.
De 11 finalisten van de Gramona Amuse Wedstrijd 2020 zijn, in willekeurige volgorde:
gramona III Lustros
De Koetsier finalist

De Koetsier, Boxtel

Provenier finalist

De Provenier, Schiedam

Vineum finalist

Vineum, Rotterdam

Kook Atelier op Oost finalist

Het Kook Atelier Op Oost, Oosterend (Texel)

Gastrobar 6 finalist

Gastrobar 6, ‘s-Hertogenbosch

NY Basement finalist

New York Basement, Rotterdam

Le Vin X finalist

Le VIN’x, ‘s-Hertogenbosch

Klooster finalist

’t Klooster, Wijk bij Duurstede

blanke top finalist

Le Sommet | De Blanke Top, Cadzand Bad

Down Under finalist

Mainport Hotel – Restaurant Down Under, Rotterdam

Poterne - publieksfinalist

Poterne, Zuidoostbeemster (publiekswinnaar)

Extra prijzen

Er zijn diverse fantastische prijzen te winnen, inclusief extra prijzen in verband met het lustrumjaar. Zo ontvangt de winnaar:
• Een reis voor twee nachten en twee personen naar Barcelona inclusief vlucht en hotel.
• Een volledig verzorgd diner voor twee personen in Barcelona in een restaurant bekroond met twee Michelin sterren**.
• Een bezoek aan Gramona, de kelder, wijngaarden en een zeer verzorgde wijn-spijs degustatie.

Fotosessies

Onder alle inzendingen worden twee fotosessies met Christian Fielden t.w.v. € 600,- verloot. Christian is een professionele foodfotograaf die op diverse creatieve manieren uw gerechten en restaurant kan fotograferen. Hij weet uw woorden in de beelden te verwerken en hierdoor een super resultaat neer te zetten. Hij gaat altijd voor de hoogst haalbare kwaliteit en het beste eindresultaat. Het restaurant kan de hoge resolutie foto’s gebruiken voor o.a. zijn website, social media-uitingen en drukwerk.

De jury voor de halve finale bestond uit:

  • Jan van Lissum – Voorzitter van de jury. Wijn & foodschrijver met meer dan 40 jaar ervaring. Eigenaar en hoofdredacteur van de The Wine & Food Association en Proefschrift.nl. Eigenaar en hoofdredacteur Gault&Millau Nederland van 2006 tot 2018. Eigenaar van de horecabeurzen The Wine Professional Amsterdam en Gastronomie.
  • Noël Vanwittenbergh – Hoofd Sommelier restaurant Ciel Bleu, 2 Michelin sterren. SHV Wijnmeester. Gault&Millau Sommelier van het Jaar 2014. Winnaar D’Couvert 2018 en de Diamond Award. Michelin Sommelier van het Jaar 2018.
  • Alexander Ioannou – Eigenaar en chef van restaurant Sinne in Amsterdam. Na één jaar na de opening ontving hij zijn eerste Michelinster. Hij heeft eerder ook meegedaan aan de wedstrijd dus begrijpt de complexiteit.
  • Koen van der Plas – Koen van der Plas ontving in 2019 de Michelin Sommelier Award en in 2018 Gault&Millau Sommelier van het Jaar Award. Voormalig Sommelier van o.a. Kasteel Heemstede en het driesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen.
  • Erwin van den Bosch – Vinoloog, Wijnadviseur bij Wijnimport J. Bart – regio Amsterdam, Utrecht, ’t Gooi, Veluwe, Zuid-Flevoland.

Meer informatie omtrent de finaleteams, hun amuses en de te winnen prijzen: gramonaamuse.nl

GAW podcast

Podcast interviews met sommelier Lex Deelder van restaurant Bridges, winnaar 2018 en jurylid in 2019, juryvoorzitter Jan van Lissum, en Xavier Gramona.