Net als vorig jaar werd tijdens Wine Professional de winnaar van de Proefschrift Orange Wine competitie gehuldigd. Vorig jaar scoorde een wijn van de Italiaanse producent Gravner het hoogst, deze keer was iedereen verrast door de overwinning van het internationaal nog nauwelijks Georgische bekende wijnhuis Doremi. In dit artikel uitgebreid aandacht voor alle finalewijnen.
proefnotities Jan van Lissum
Doremi en jury

Giorgi Tsirgvava van Doremi, de verrassende winnaar uit Georgië, samen met de jury

Het deelnameveld was breed, gevarieerd en gemiddeld van hoog niveau. We proefden fraaie wijnen met uiteenlopende prijskaartjes. De variatie in samenstelling en vinificatie was groot. Zoals verwacht veel wijnen gemaakt van malvasia of rebula/ribolla gialla, maar ook spannende blends waaronder een wijn van chardonnay, kerner en riesling. En wie had een orange wine uit Chili verwacht, gemaakt van torrontes, moscatel rosada en país? Ook de maceratieduur van de wijnen liep sterk uiteen: zo stond er tegenover de Sloveense pinot grigio met 24 uur inweking een blend uit datzelfde land die maar liefst 1 jaar in contact bleef met de schillen.
Er was dit jaar extra aandacht voor orange wines op Wine Professional. Veel bezoekers bezochten het speciale Orange Wines-paviljoen, met wijnmakers uit Slovenië, Italië, Slowakije, Georgië, Kroatië en Polen, en in de theaters waren verschillende proeverijen gewijd aan dit wijntype.

Verrassende winnaar

De vijf allerbeste wijnen werden daags na de eerste juryzitting nogmaals geproefd en daarbij koos de jury opnieuw unaniem dezelfde winnaar: de Rkatsiteli Mtsvane van Doremi uit Georgië. Eigenaar-wijnmaker Giorgi Tsirgvava was zeer verrast en verguld met zijn oorkonde.

De jury bestond dit jaar uit:

Marcel de Cocq – orange wine-specialist
Tjitske Brouwer – importeur Vinoblesse
Mark van Es – wijnadviseur / Juicefull
Marc Philip van Kempen – sommelier GlouGlou
Jan van Lissum – voorzitter, The Wine & Food Association

Orange Wine paviljoen

Het Orange Wine paviljoen op Wine Professional

Pierluigi Zampaglione

Pierluigi Zampaglione met Tjitske Brouwer (Vinoblesse)

Klabjan

Uros Klabjan

Giorgio Clai en Dimitri Brecevic

Wijnmaker Dimitri Brečević en Giorgio Clai

De Top 5

9+

Rkatsiteli Mtsvane, Doremi, Kakheti, Georgië 2017
70% rkatsiteli, 30% mtsvane, spontane fermentatie en rijping in qvevri; goudgeel-oranje uiterlijk, rijp, aromatisch, fruitig, prachtige tonen in geur en smaak, rijk, complex, delicaat, gastronomische wijn met veel lengte (14%)

9-

Malvasia Black Label, Klabjan, Slovenska Istra, Slovenië 2016
Malvasia, meer dan 50 jaar oude stokken, 7 dagen maceratie, 30 maanden houtrijping sur lie; lichtoranje, marmelade, mandarijn in geur en smaak, volume, rond en gelaagd, diepgang en spanning, fijne finale (14,5%) Delicroatia € 35,00

9-

Rebula Reserve, Slavcek, Vipavska Dolina, Slovenië 2015
Ribolla gialla, 20 dagen maceratie, 3 jaar barriquerijping (eik en acacia); dof van kleur, mooie orange wine-toets in geur en smaak, rijp fruit, heerlijke vulling, aromatisch, dik, breed, kandijachtig tintje, mooie toets van jodium, intense aroma’s, rijke gastronomische wijn (13,5%) Pierre Ache

8,5

Ottocento Bijeli, Clai, Istra, Kroatië 2015
Malvasia istriana (15 dagen maceratie), pinot grigio en sauvignon blanc (5-6 dagen maceratie), minimaal 2 jaar rijping in grote houten vaten (1000-2500 liter); veel geur, dik, gesloten, ontwikkeld, rijp fruit, zacht op de tong, crèmig, toffeeachtig, duidelijke houtinbreng, aromatisch, rijk en complex, vullend, fijne kruidigheid, brede maaltijdwijn, veel smaak en lengte (13,5%) Taste of Croatia € 28,95

8,5

Don Chisciotte Fiano, Pierluigi Zampaglione, IGP Campania, Italië 2018
Fiano, 30 dagen fermentatie en maceratie op rvs; citroengel uiterlijk, spritzig, doordrinkbaar, citrus, evenwichtig, zacht op de tong, elegante stijl (12,5%) Vinoblesse € 18,50

doremi_rkatsiteli_mtsvane

De winnende wijn van Doremi

Proefnotities overige finalewijnen

8+

Malvasia, Polič Estate Truške, Slovenska Istra, Slovenië 2014
Malvasia; mooie geurwaaier met orange wine-tonen en muntachtige impressie, ziltig, jodium, elegant, heel gastronomisch, spannende wijn (12,5%)

8

Sivi Pinot, Slavcek, Vipavska Dolina, Slovenië 2016
Pinot grigio, fermentatie: 50% in 10 jaar oude barriques, 50% op rvs, 24 uur maceratie, 3 maanden rijping sur lie: 25% in oude acaciavaten (200 l), 25% in oude foeders (200 l), 50% in grote foeders (1000-2000 l); mooi sappig, evenwichtig, rijk en vullend, crèmig, mooie concentratie, heel goed inzetbare wijn Pierre Ache

8-

Nosiola, Gino Pedrotti, Vigneti delle Dolomiti, Italië 2016
Nosiola, 30 dagen maceratie, 12 maanden rijping op rvs, 3 maanden in de fles; pittig, scherp, levendig, heel schoon, goede balans, bijzonder verkwikkend (12,5%) Vinoblesse € 14,50

8-

Miklus Malvasia, Draga Miklus, Collio, Italië 2015
Malvasia, 14 dagen maceratie, 24 maanden houtrijping; lichte citroenkleur/oranje, veel smaak, inhoud, kruidig, toets van zwartwit, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, redelijk aromatisch, minder spanning, mooie wijn met textuur – Natural Orange

7,5

Malvazija, Čotar, Kras, Slovenië 2016
Malvasia; olieachtig, mals, rijp fruit en goede zuren, aards, vitaal, nog wat gesloten, goede lengte (11,9%) D-Vine € 34,00

7,5

Blaž Belo, Blažič, Goriška Brda, Slovenië 2015
Chardonnay, pinot blanc; lichtoranje, hint van mandarijn, geur- en smaaktonen komen overeen, sappig, vullend, aromatisch, fris, zuiver, goede balans, maaltijdwijn (14,5%) Slovina € 26,20

7,5

Baracija Malvazija, Clai, Istra, Kroatië 2018
Malvasia, 1 week maceratie, korte rijping in grote eiken vaten; malse tonen, souplesse, crèmig, zacht, rijp, rondeur (14%) Taste of Croatia € 19,95

7,5

Rebula, Vina Ušaj, Vipavska Dolina, Slovenië 2016
Ribolla gialla; weinig geur, crèmig, kruidig, orange wine-tonen, in de smaak ook wat jodium, strak, gemis aan lengte (13%)

7,5

Naranjo, Viña González Bastías, Maule Valley, Chili 2018
40% torrontes, 40% moscatel rosada, 20% país, 30 dagen fermentatie en maceratie, 3 maanden houtrijping; veel kleur, rijk, fruitig, munt, veel sap, prettig, zuiver, goed potentieel, doordrinkbaar, instap-orange wine met eigen gezicht, verrassend (12,8%) D-Vine

7,5

Radi’Call-O, Aci Urbajs, Slovenië 2017
Chardonnay, kerner, riesling, 2-3 weken maceratie, 12 maanden rijping in Sloveens eiken; donkere kleur, bruinoranje, sterke mentholtoets, breed, intens, atypisch, zoetje, bitters, veel lengte (12,5%) Delicroatia

7,5

Rkatsiteli-Mtsvane, Dato Chikhladze’s Marani, Kakheti, Georgië 2018
Rkatsiteli, mtsvane; cederhout, pijnboomtonen, vriendelijk, sappig, fraaie orange wine-toetsen in geur en smaak, meer smaakdiepgang, sappig, mooie droge finale (12%) Ghvino € 17,95

7+

Beli Pinot, Kabaj, Goriška Brda, Slovenië 2015
Pinot blanc, 15 dagen maceratie (op rvs, beton, hout), 24 maanden barriquerijping (Frans eiken), 6 maanden flesrijping; neutrale geur, duidelijk kruidige onderlaag, bloemig, toets van kamille, goed volume, sappig, goede zuren, balans, elegant, goed doordrinkbaar, mag meer structuur hebben Delicroatia € 24,00

7+

Primario, Atelier Kramar, Goriška Brda, Slovenië 2018
Ribolla gialla, 3 dagen maceratie; gesloten, opeengepakt, redelijk goede balans, veel te jong, heeft nog tijd nodig (12%)

7+

Pinela, Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië 2018
Pinela; schone aroma’s, sappig, fruitig, goede zuren, doordrinkbaar, licht aards, goede balans (13%) Delicroatia € 16,00

7+

Zelen, Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
Zelen, 4 dagen maceratie; fruitig, goede zuren en balans, slanke vulling, goed doordrinkbaar (11,5%) Delicroatia € 16,00

7+

Prepih Gold, Jamšek, Vipavska Dolina, Slovenië 2015
80% ribolla gialla (1 jaar maceratie zonder contact met zuurstof, 1 jaar rijping in kleine eiken vaten) 10% pinela 10% zelen; hint van kaneel, veel van alles, geur en smaak komen overeen, redelijk fruitig, aparte wijn (13%)