Ferdinando Principiano

Ferdinando Principiano

Importeur Artisan Wines organiseerde een aantal masterclasses met neo-traditionalist Ferdinando Principiano, die in Piemonte wijnen maakt voor het drinkplezier en niet voor de 100 Parkerpunten. Wij bezochten de proeverij bij restaurant Incanto in Amsterdam.
proefnotities Jan van Lissum
Toen Ferdinando Principiano eind jaren negentig, na zijn wijnbouwstudie, op het bijna 100 jaar oude familiewijngoed in Langhe ging werken, had hij twee stageperiodes achter de rug. Eén bij Giacomo Conterno, een traditionalist, en één bij de modernist Roberto Voerzio. Aanvankelijk koos hij de weg van de modernisten, die van de imposante wijnen met veel ‘make-up’: veel extractie, oudering in nieuwe barriques, vol en rijp van smaak, en – als het even kon – met hoge scores bij de bekende wijnschrijvers.
Na een paar jaar had hij er genoeg van. De wijnen pasten weliswaar bij de heersende trend, maar ontbeerden een eigen gezicht en boden te weinig echt drinkplezier. Bovendien werd hij letterlijk ziek van de bestrijdingsmiddelen die hij in de wijngaard gebruikte.
Boscareto

De Boscareto-wijngaard

Het roer ging om. Vanaf 2003 sloeg hij de weg in van natuurlijkvriendelijke, duurzame wijnbouw en begon hij de biodiversiteit van de wijngaarden te herstellen. Inmiddels worden de stokken bijna op biodynamische wijze bewerkt, overigens zonder certificaat. Ook bij de vinificatie keerde hij deels terug naar hands-off methoden van vóór de Tweede Wereldoorlog: gebruik van natuurlijke gisten uit eigen wijngaard, langdurige fermentatie (op rvs: een van de weinige ‘moderniteiten’ in de kelder) met milde extractie door weinig onderdompelen van de vaste materie, en rijping op gebruikte, grote vaten van Slavonisch eiken.
Om de terroirexpressie van de nu weer gezonde wijngaarden en de concentratie in de wijnen te versterken, houdt Principiano de rendementen laag. In de cru-wijngaarden van zijn barolo’s – Boscareto en Ravera – is dat rendement slechts drie trossen per wijnstok.
Dat de zo verkregen terroirgetypeerde wijnen tegelijkertijd levendig en aangenaam doordrinkbaar zijn, is te danken aan het feit dat de wijngaarden van Principiano gemiddeld een wat hogere ligging hebben. Daarnaast kiest hij ervoor eerder te beginnen met oogsten, zodat de druiven een hogere zuurgraad hebben en het alcoholpercentage in de wijnen wat lager uitkomt.

De proeverij

We proefden een fraaie reeks serieuze, frisse en elegante wijnen die moeiteloos inzetbaar zijn in de gastronomie. Dat we daarbij allereerst aan de Italiaanse keuken denken, is bijna logisch. De gerechten van restaurant Incanto – aromatisch, smeuïg en vullend – leverden het bewijs en sloten mooi aan bij de wijnen. Complimenten voor restaurantmanager en sommelier Roelof Ligthart die zorgde voor een vlotte en vlekkeloze organisatie.

Artisan Wines, ’s-Gravezande, 06-48547251

Ravera

De Ravera-wijngaard

Ferdinando en Belen

Ferdinando en zijn vrouw Belen in de wijngaard

Proefnotities

8-

Belen Extra Brut Rosé, Ferdinando Principiano, Spumante VSQ, Italië
80% barbera, 20% freisa, bodem van klei en zand, 15 maanden flesrijping sur lie, geen dosage, vin nature; heel fris, felle zuren, goede balans tussen fruit en pittige zuren, schoon en eerlijk, goede afdronk € 22,50

8+

Bianco, Ferdinando Principiano, Langhe, Italië 2017
100% timorasso, herontdekte Piemontese druif, wijngaard op 700 m boven zeeniveau, bodem van klei, kalksteen en zand, 8-10 maanden rijping op rvs, vin nature; rustieke aroma’s, eerder kruidig, aromatisch, opeengepakt, mooi rijp fruit, sappig, mooie finale, heeft even lucht nodig € 21,00

Mooi in combinatie met het gerecht dat het team van Incanto erbij serveerde:
Baccala Mantecato met aardappelgratin, haricots verts en gedroogde tomaat

8-

Laura, Ferdinando Principiano, Barbera d’Alba, Italië 2017
100% barbera, van de Boscareto-wijngaard, mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, ca. 40 jaar oude stokken, 10 maanden rijping op rvs, Proefschrift Vin Nature van het Jaar 2018, vin nature; heel veel kleur, geur is redelijk dicht, hoge zuren en veel fruit, duidelijk spanning, homogeen € 15,60

8

Nebbiolo, Ferdinando Principiano, Langhe, Italië 2018
100% nebbiolo, van de Barolo-cru Le Coste, 40 jaar oude wijnstokken, bodem van kalk en witte mergel, 10 maanden rijping op rvs, vin nature; evenwichtige geur, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, heerlijk doordrinkbaar, fruitig, goede spanning, mooie wijn € 16,50

8,5

Ferdinando Principiano, Barolo-Serralunga d’Alba, Italië 2015
100% nebbiolo, van de Boscareto-wijngaard, mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, 50 jaar oude stokken, 24 maanden rijping in eiken vaten van 20 en 40 hl, Proefschrift Vin Nature van het Jaar 2019, vin nature; rijpe geur, evolutie, fijn van toon, mooie balans, fruitig, zuren, levendig, eerlijk, veel lengte € 33,50

8,5

Ferdinando Principiano, Barolo-Ravera di Monforte, Italië 2015
100% nebbiolo, mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, 85 jaar oude stokken, 24 maanden rijping in eiken vaten van 400 liter, vin nature; goede kleur, meer geuraroma’s, veel sap, breed en aromatisch smaakpalet, veel materie, heeft nog wat tijd nodig, veel lengte € 45,00

9-

Ferdinando Principiano, Barolo-Boscareto, Italië 2011
100% nebbiolo, de cru Boscareto grenst aan de beroemde Francia-wijngaard in Serralunga van Conterno, mineraalrijke bodem van kalk en witte mergel met roodgrijze zandsteen, 40 jaar oude stokken, 36 maanden rijping in eiken vaten van 30 hl, vin nature; klassieke aroma’s en evolutie in geur en smaak, aristocratisch, mooie balans, rijpe tonen, prachtige gastronomische wijn met veel lengte € 75,00