Dit is een kunstboek, een fotoboek, een reisboek, een wijnboek en een verhalenboek zoals er nog nooit een verschenen is.

In 2013 schonk Rob Verbeek een indrukwekkende collectie gedocumenteerde foto’s aan het Parijse Musée des Arts Décoratifs, onderdeel van en gevestigd in het prestigieuze Louvre. Een legaat dat in dank werd aanvaard en dat wil wat zeggen.

De museumdirectie aarzelde geen moment om deze collectie te classificeren als ‘20e-eeuws Frans cultureel erfgoed’. Ze omvat 2000 opnames van inmiddels historische, op muren geschilderde reclame-uitingen in de meest uiteenlopende conditie en staat. Van nog goed herkenbaar tot in ver gevorderde stadia van ontbinding. Al dan niet gedeeltelijk overgeschilderd, maar altijd in een fase van gestage afbladdering. De door de tijd gestuurde ontbinding en verkleuring zorgt voor de schitterendste kleurencombinaties en ook abstracte composities.

Hoe de unieke collectie tot stand kwam wordt op een werkelijk boeiende wijze in dit prachtige boek (312 pagina’s, formaat: 25 x 30 x 3 cm!) uit de doeken gedaan. Rob Verbeek is niet alleen een begenadigd fotograaf, maar ook een rasechte verteller en een talentrijk dichter. Lucebert achtte zijn gedichten ‘publicatie-rijp’ en de dichteres Vasalis (M. Droogleever Fortuyn – Leemans) werd er, naar eigen zeggen, echt door getroffen (pagina 21, 24 en 25).

De verhalen doen verslag van zijn reisavonturen in Frankrijk. Reizen die hij dertig jaar lang ondernam om wijnen te selecteren en producenten te leren kennen. Daarvoor had hij al de nodige Frankrijkervaring opgedaan als stagelopend landbouwstudent en beheerder van een domein in de Dordogne.

De wijncollectie werd vanaf een heel vroeg stadium geïllustreerd met even smakelijke als kleurrijke aquarellen, gemaakt door zijn vaak meereizende vriend en kunstenaar Carl Lücker. De fraaiste exemplaren zijn uiteraard in Traces & Tracés terecht gekomen. De avonturen die die twee samen meemaken zijn het navertellen meer dan waard. In het geval van de gestolen Van Gogh is er zelfs sprake van ‘thrillende’ spanning. De verzen van Rob fascineren door de combinatie van verstillende soberheid en perfect beheerst ritme.

De assemblage van verhalen, gedichten, foto’s, aquarellen, de liefde voor de wijn en voor de tractions van Citroën is met inzet van Ralf Poell (samenstelling en redactie) en Margot van Hoef (eindredactie) in deze vorm uitgegroeid tot een onvervangbare publicatie. Een genot voor een ieder die graag door Frankrijk trekt en in het bezit is van een gezonde dosis belangstelling voor cultuur, kunst, wijn en meer.
Erik Sauter

Traces & Tracés
Rob Verbeek – foto’s, verhalen, gedichten. Carl Lücker – aquarellen, grafiek, vormgeving.
Uitgever: Wijdemeer, Leeuwarden
ISBN/EAN 978 94 9205 218 6 – De winkelprijs van het boek is € 34,95