Bij de overzichtsproeverij van Ad Bibendum in Artis stonden meer dan 300 wijnen op de proeftafels. Het aantal bezoekers was groot en de ruimte beperkt, waardoor het af en toe behoorlijk dringen was om de fraaie wijnen te kunnen proeven. Wij maakten onderstaande selectie en lichten een aantal minder bekende, nieuwe wijnhuizen nader toe.
proefnotities Kyra van Lissum

Alcohuaz

Alcohuaz, Elqui Valley, Chili

Shaya

Een van de Gil Family Estates winery’s, gestart in 2008 in samenwerking met Enrique Busto. De wijngaarden van Shaya, bij elkaar ruim 30 ha, bevinden zich in het zuidoosten van de appellatie Rueda. De arme zandgronden dwingen de wortels van de oude wijnstokken meters diep op zoek te gaan naar water. Hierdoor wordt de mineraliteit extra aangedikt. De technische leiding is in handen van Belinda Thomson, van de Australische Crawford River Winery.

Shaya

Oude verdejo-stokken van Bodegas Shaya

Proefnotities

8,5

Arido, Bodegas y Viñedos Shaya, Rueda, Spanje 2016
Verdejo; bescheiden geurwaaier, sappige aanzet, rijpe witte fruittonen, goede vulling, opwekkend en elegant, goede ronde bitters, veel lengte (13%) € 23,95

Tenuta di Carleone

Tenuta di Carleone, opgericht in 2012 door de Oostenrijkse ondernemer Karl Egger, mag beschouwd worden als een van de meest verrassende en spraakmakende nieuwe projecten in Chianti. Het prachtige domein bevindt zich in het hartje van de Chianti Classico regio en omvat zo’n 100 hectare aan bossen, akkerland, olijfbomen en 20 hectare wijnstokken. De bijzonder getalenteerde wijnmaker Sean O’Callaghan wist vriend en vijand te verbazen met een ongekende, zeer edele stijl van die onmiddellijk hoge scores oogstte. Biologische teelt en natuurlijke, schone vinificatie.

Carleone

Wijnmaker Sean O’Callaghan, Tenuta di Carleone

Proefnotities

8+

Tenuta di Carleone, Chianti Classico, Italië 2015
Sangiovese, fermentatie in open vaten, rvs en cement, 40-60 dagen maceratie, 18 maanden rijping op rvs en cement; kruidig, sappig, aromatisch, opwekkend, fijne aroma’s, mooie vulling, zacht, goede lengte (13%) € 22,60

8,5

Due, Tenuta di Carleone, IGP Toscana, Italië 2015
90% sangiovese, 10% merlot, fermentatie in open vaten, rvs en cement, 40-60 dagen maceratie, 18 maanden rijping op rvs, cement en 10% nieuwe houten vaten; meer invloed van het fruit, versmolten, intens, mooie tannine, prima wijn (13,5%) € 32,80

8,5

Il Guercio, Tenuta di Carleone, IGP Toscana, Italië 2017
100% sangiovese, laat geoogst, guercio betekent ‘eenoog’, een bijnaam voor de wijnmaker die één oog mist, 700 meter hoog gelegen Mello-wijngaard, fermentatie met 20% hele trossen op cement en in open vaten, 4 maanden maceratie gevolgd door 12 maanden rijping op cement; heel stabiel, koel, maar ook prachtige complexiteit, mooi fruit, veel lengte (12,5%) € 40,40

8,5

Uno, Tenuta di Carleone, IGP Toscana, Italië 2016
100% sangiovese, fermentatie op rvs en in open vaten, 40-60 dagen maceratie, 18 maanden rijping, 10% in nieuwe Franse houten vaten, 90% in cement en rvs; heel veel finesse, evenwichtig, mooi smaakpalet, elegant, mooie fraîcheur, zeer elegant (12,5%) € 50,95

Bodegas Akilia

De jonge, enthousiaste Mario Rovira Roldan is de bezieler van het piepkleine en piepjonge (2010) domein in Bierzo. De wijngaarden op de hellingen van het Aquilianosgebergte staan vol met oude stokken. De unieke ondergrond is rijk aan mineralen en kwarts, die de wijnen een uitzonderlijke en unieke dimensie geven. Mario houdt van puurheid in zijn wijnen. Hij werkt biodynamisch en doet alles met de hand. De topcuvée ‘K’ is afkomstig van een 0,2 ha grote wijngaard op 700 meter hoogte. De palomino fino- en doña blanca-stokken zijn 92 jaar oud en staan door elkaar aangeplant.

Akilia

Mario Rovira Roldan, Bodegas Akilia

Proefnotities

8,5

‘K’, Bodegas Akilia, Bierzo, Spanje 2016
75% palomino fino, 25% doña blanca, fermentatie en 5 maanden rijping sur lie op rvs, productie circa 1000 flessen; verfijnde geurwaaier, aromatisch, goed sap, opwekkend, fijn van snit, ronde bitters, schoon van smaak, veel lengte en potentieel, verrassend (12%) € 25,95

Alcohuaz

Viñedos de Alcohuaz, opgericht in 2005 door Patricio Flaño en zijn zoon Alvaro, is een van de meest unieke wijnprojecten in Chili. Na advies van wijnbouwkundige Eduardo Silva begonnen ze met de aanplant van diverse druivenrassen in de noordelijke Elqui Valley, op een hoogte van 1800 tot 2200 meter, in het Andesgebergte. Inmiddels omvat het domein 20 hectare aan wijngaarden, beplant met syrah, malbec, garnacha, petite syrah, petit verdot, cariñena, touriga nacional, roussanne en marsanne. De bodem bestaat uit zanderige graniet en het klimaat is zeer droog, zonnig en warm, gecombineerd met zeer koude nachten. Wijnmaker Marcelo Retamal bewerkt de wijngaarden op biologisch en biodynamische wijze en zorgt voor zo weinig mogelijk interventie bij de vinificatie. Gisting vindt plaats in granieten kuipen waarna de druiven met de voeten worden geperst. Rijping vindt plaats in cementen eieren of in grote foeders.

Alcohuaz

Alcohuaz

Proefnotities

8+

Grus, Viñedos de Alcohuaz, Elqui Valley, Chili 2016
56% syrah, 21% garnacha, 14% petite sirah, 9% petit verdot, 12 maanden rijping, 50% in foeders, 50% in cementen ei; zeer intens donker fruit, diep, krachtig, rijpe tonen, aards, veel finesse, goed sap, mooie zoet-zuurbalans, mineralig, opwekkend, veel lengte € 24,95

Garmón

Spanjes legendarische topwijnmaker Mariano Garcia, bekend van Vega Sicilia, Aalto en Mauro, brengt voor de eerste keer zijn eigen ribera del duero op de markt: Garmón. De wijn komt van oude wijngaarden (30-100 jaar) in het oosten van de appellatie. Garcia laat zich bijstaan door zijn zoon Eduardo. De eerste release kwam gelijk van het topoogstjaar 2014, een jaargang met groot bewaarpotentieel.

Proefnotities

9

Garmón, Ribera del Duero, Spanje 2015
100% tempranillo, fermentatie op rvs, 16 maanden rijping in Franse barriques (50% nieuw); fraaie kleur, intens, veel inhoud, licht crèmig, goed sap, rijk aan fruit, krachtig (14,5%) € 43,50

8,5

Garmón, Ribera del Duero, Spanje 2014
100% tempranillo, fermentatie op rvs, 16 maanden rijping in Franse barriques (50% nieuw); wat harder, hout is goed gedoseerd in geur en smaak, robuust en meer rustiek, heeft reliëf, stevige tannine, veel lengte (14,5%) € 46,65

Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32-11 26 27 00

Overige producenten wit

8+

La Malvar de Más Que Vinos Blanco Barrica, IGP Tierra de Castilla, Spanje 2016
100% malvar, zeldzame autochtone druif uit de regio Toledo, 50 jaar oude bush vines, kalksteenbodem op 750 meter hoogte, fermentatie en 6 maanden rijping in nieuwe Franse barriques; fijne geur, rijp wit exotisch fruit, sinaasappelschilbitters, mals van smaak, pepertje, licht anijs, elegante stijl € 18,95

8,5

Tosca Cerrada Mosto Palomino Fino en Rama, Mario Rovira Roldan, IGP Tierra de Cadiz, Spanje 2015
100% palomino fino, nieuw project van Mario Rovira Roldan (Bodegas Akilia) i.s.m. Bodegas Delgado Zuleta, 7 maanden rijping in manzanillavaten, waarvan 4 maanden onder een florlaag; nootachtig, goed fruit, sappig, schoon van smaak, kruidige onderlaag, slanke stijl, elegant (12,5%) € 17,00

8,5

Quintaluna, Ossian, IGP Castilla y Léon, Spanje 2017
100% verdejo, meer dan 120 jaar oude stokken, fermentatie en 9 maanden rijping in eiken vaten; fijne geurwaaier, goede expressie, mooi sap, kruidig, goede zuurgraad, hint van mandarijnen, ronde bitters, strakke finale, elegant, lange afdronk € 18,95

8,5

Home Vineyard Sauvignon Blanc 20th Anniversary, Seresin, Marlborough, Nieuw-Zeeland 2016
94% sauvignon blanc, 6% sémillon; intense tonen, goed sap, licht plantaardig, schoon en strak, opwekkend, energiek, lengte (14,5%) € 25,75

Overige producenten rood

8

Red Wine Blend, Taken, Napa Valley, Californië 2015.
60% cabernet sauvignon, 40% merlot; goed fruit, mooie zuren, schoon, zalvend, goede tannine, puur van smaak, opwekkend, hint van grafiet in de finale, elegante stijl (14%) € 43,20

8

Special Limited Edition 20th Anniversary, Juan Gil, Jumilla, Spanje 2016
100% monastrell; fijne donkere fruittonen, goed sap, versmolten tonen, tannine mooi opgenomen, kruidige onderlaag, opwekkende stijl, elegant, lange slotakkoorden, goede prijs-kwaliteitverhouding (15,5%) € 13,95

8

La Plazuela, IGP Tierra de Castilla, Spanje 2011
80% cencibel (tempranillo), 20% garnacha, 80 jaar oude stokken; goede zuren, sap, frisse, verfijnde stijl, slank middenrif, goed opgenomen tannine, versmolten (15%) € 50,95

8

Mauro, Bodegas Mauro, IGP Castilla y León, Spanje 2016 (magnum)
95% tempranillo, 5% syrah; veel soepele tonen, veel smaak, wijn voor gastronomie € 35,15 (magnum € 79,50)