proefnotities Jan van Lissum
Clos des Fous
Clos des Fous is een project van vier ‘fous de vin’. De algehele leiding is in handen van wijnbouwer Paco Leyton en de wijnmaker is François Massoc, wiens wortels in de Bourgogne liggen. Terroirspecialist Pedro Parra, die zijn eigen wijnen maakt onder het label Pedro Parra y Familia, maar vooral bekendheid geniet als terroiradviseur op diverse plekken in de wereld, en Albert Cussen, een groot kenner van de Chileense wijnmarkt, maken het kwartet compleet. Voor Clos des Fous oriënteren ze zich vooral naar de zuidelijke, flink wat koelere streken van Chili. Meest extreem voorbeeld is de Latuffa pinot noir, afkomstig van de 0,3 ha grote Traiguen-wijngaard in Malleco, de allerzuidelijkste, koudste appellatie van het land.
Paco Leyton en François Massoc
Proefnotities Clos des Fous
8-
Pour Ma Gueule, Clos des Fous, Itata Valley, Chili 2015
100% pinot noir; goede grip, fruit en mooie zuren, vulling, veel lengte, toegankelijk en licht verteerbaar € 13,55
8-
Subsollum, Clos des Fous, Aconcagua Costa, Chili 2015
100% pinot noir; mooi gedoseerde aroma’s, zeer fruitig in geur en smaak, heel licht gerookt toontje, prima zuurgraad, goede balans, aangename wijn € 18,05
8,5
Latuffa, Clos des Fous, Malleco, Chili 2014
100% pinot noir, 18 jaar oude stokken, 0,3 ha grote Traiguen-wijngaard in Malleco, zuidelijkste, koudste appellatie van het land, bodem: vulkanische tufsteen, klei, zand, mineralen, kiezels; rijke wijn, aromatisch, breed, veel vulling, perfecte balans, mooi ontwikkeld, verrassend € 26,50
9
Pucalan Arenaria, Clos des Fous, Aconcagua Costa, Chili 2014
100% pinot noir; veel kleur voor pinot noir, intense geur, rijke pinot noir, veel volume, zeer aromatisch, perfecte balans, wijn met inhoud en finesse € 38,95/span>
8-
Würm, Clos des Fous, Alto Maipo, Chili 2014
100% cabernet sauvignon; zeer kruidige aroma’s, breed, fruitig, goede zuren, structuur en inhoud, iets straf maar wel doordrinkbaar € 38,95
9
Tocao Granito Paleozoico, Clos des Fous, Bio Bio Valley, Chili 2012
80% malbec, 16% carignan, 4% carmenère, 98 jaar oude stokken; rijpe aromatische tonen, complex, rijk, vulling, goede blend, sappig mondgevoel, zeer veel lengte, geweldige wijn € 50,55
Pedro Parra y Familia
Terroirspecialist Pedro Parra wordt door diverse gerenommeerde wijnhuizen in de wereld ingehuurd als adviseur. Met zijn eigen familiebedrijf in de Itata vallei maakt hij wijnen precies zoals hij ze wil hebben. Met veel precisie samengestelde, elegante karakterwijnen, waarin het terroir en de gebruikte druivenrassen volledig en puur tot hun recht komen.
Bodegas Albamar
Een interessante toevoeging aan het assortiment van Ad Bibendum is Albamar uit Rías Baixas. De jonge, getalenteerde Xurxo Alba maakt verschillende witte wijnen op basis van de regionale druivensoort albariño. Hij maakt selecties in de wijngaarden en vinifieert de opbrengsten apart. Het terroir van leisteen en kalk vertaalt zich in een prachtige mineraliteit. Fraîcheur en puurheid gaan hand in hand. Een jaartje extra rijpen doet de wijnen goed.
Pedro Parra
Proefnotities Pedro Parra y Familia
8-
Pencopolitano, Pedro Parra y Familia, Itata Valley, Chili 2017
67% cinsault, 33% pais; mooie blend, aangename geur- en smaakaroma’s, rijk aan fruit, levendige zuren, prettig mondgevoel, elegante afdronk, heerlijk glas wijn € 22,45
8
Imaginador, Pedro Parra y Familia, Itata Valley, Chili 2017
90% cinsault, 10% carignan; gedoseerd fruit, geur- en smaaktonen komen overeen, heel sappig, elegante stijl, zacht en plezierig € 23,95
8+
Hub, Pedro Parra y Familia, Itata Valley, Chili 2017
100% cinsault; elegante geur, zacht smaakpalet, goede fraîcheur, subtiel gedoseerd, prachtige evenwichtige wijn met veel lengte € 38,95
Proefnotities Albamar
8+
Pepe Luis, Bodegas Albamar, Rías Baixas, Spanje 2016
100% albariño; rijp, aromatisch, veel vulling, rijk, evenwichtig, lengte € 29,50
8+
Finca o Pereiro Albariño, Bodegas Albamar, Rías Baixas, Spanje 2018
Albariño; fijne balans in geur en smaak, toegankelijk, complex en vullend smaakpalet, aromatisch, goede lengte, verrassend € 29,00
8+
Sesenta e Nove Arrobas Albariño, Bodegas Albamar, Rías Baixas, Spanje 2017
Albariño; opvallend mooie spanning, goede zoet-zuurbalans, bittertje, veel lengte, gastronomische wijn € 31,50
Ossian
Ossian is een project gestart in 2005 door Ismael Gazalo, wiens familie al jaren wijn maakt in de Rueda-streek. Elf jaar later werd het bedrijf overgenomen door de familie Ruiz Aragoneses (tevens eigenaar van Pago de Carraovejas in Ribera del Duero). De verdejo-stokken in Nieva waarover Ossian beschikt, liggen op een hoogte van 850 meter boven zeeniveau en zijn tussen de 100 en 200 jaar oud. Daarmee is het officieel de oudste wijngaard in Castilla y León. De kleine opbrengst aan druiven wordt jaarlijks op Bourgondische wijze gevinifieerd. De wijnen zijn toonbeelden van finesse en concentratie en kunnen een aantal jaren rijping goed aan. Alleen in de allerbeste oogstjaren wordt de topcuvée Capitel geproduceerd.
Proefnotities Ossian
8+
Verdejo, Ossian, Rueda, Spanje 2017
Verdejo; vullend, aromatisch en rijp, alles in balans, schoon en complex van smaak, goede lengte € 33,50
8,5
Capitel, Ossian, Rueda, Spanje 2016
Verdejo; zacht en duidelijk door hout omgeven, breed en intens, aromatisch, veel vulling en lengte, complex € 69,50
9
Capitel, Ossian, Rueda, Spanje 2015
Verdejo; veel inhoud, meer gesloten, gerijpt fruit, vulling, crèmig, licht bittertje, mooie balans, complexe wijn, breed inzetbaar bij rijke gerechten, zeer veel lengte € 69,50
Domaine Bertrand Bachelet
Bertrand Bachelet nam in 2011 het domein over van zijn vader en vertegenwoordigt daarmee de vierde generatie wijnbouwers binnen de familie. De nadruk ligt op het handmatig werk in de wijngaard om elk terroir zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen in de wijnen. De vinificatie is vrij traditioneel, met behulp van nieuwe technieken. Voor de witte wijnen worden de druiven direct na binnenkomst licht geperst, waarna de most in eiken vaten vergist. De rijping duurt gemiddeld 12 maanden. De blauwe druiven worden deels of volledig ontsteeld. Vergisting vindt plaats in fermentatievaten, waarna de wijnen eveneens gemiddeld 12 maanden barriquerijping krijgen. Ten slotte verblijven ze 3-6 maanden in grote vaten. Het percentage nieuw hout hangt samen met de appellatie en het oogstjaar. De wijnen van Bertrand Bachelet zijn zuiver, toegankelijk en evenwichtig en komen zeer natuurlijk over. Verrassend goed wijnhuis.
Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32-11 26 27 00
Bertrand Bachelet
Proefnotities Bertrand Bachelet
8
Domaine Bertrand Bachelet, Saint-Aubin 1er Cru En Remily, Frankrijk 2017
Chardonnay; perfecte balans, mooi fruit, levendig, goed gedoseerd, mooie lengte, alles klopt, plezierige wijn € 47,00
8+
Clos du Cromin, Domaine Bertrand Bachelet, Meursault, Frankrijk 2017
Chardonnay; rijk, complex, fruitig, goede spanning, fris qua beleving, evenwichtige finale, veel lengte € 55,50
8,5
Domaine Bertrand Bachelet, Chassagne-Montrachet, Frankrijk 2017
Chardonnay; veel finesse, ragfijne zuren, duidelijk mineralig, balans, vitaal en toegankelijk, veel lengte € 55,00
9
Domaine Bertrand Bachelet, Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot, Frankrijk 2017
Chardonnay; rijp en rijk, mooi geschakeerd smaakpalet, veel inhoud, zeer sappig, evenwichtig, veel lengte € 78,65
Proefnotities overige producenten
8+
68 Vignaioli Negroamaro, Cantina Sampietrana, IGP Salento, Italië 2015
Negroamaro; rijk, zacht, rond, mals op de tong, mooi ontwikkeld, hint van chocolade, gerijpt fruit, goede zuren, mooie aroma’s in geur en smaak, goede lengte € 17,55
8,5
Le Coste di Monforte, Guidobono, Barolo, Italië 2015
Nebbiolo; fraaie geur, veel rijp fruit in geur en smaak, goede focus op mineralen, evenwichtige structuur, mooi mondcontact, elegante wijn, met precisie gemaakt, zeer goed inzetbaar € 36,45
9
Scipio, Tenuta Sette Cieli, IGP Toscana, Italië 2015
Cabernet franc, 24 maanden rijping in Franse barriques, 12 maanden flesrijping; rijp, aromatisch, vol, soepel, perfecte balans, mooi gedoseerd, goed ontwikkeld, veel lengte, schitterende cabernet franc, prestigieuze en perfecte gastronomische wijn € 91,25