nine seconds

PICHLER D
PICHLER M

Dürnsteiner Grüner Veltliner Smaragd, F.X. Pichler, Wachau, Oostenrijk 2019

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Anfors Imperial, Rotterdam, 010-8430696
www.anfors-imperial.com
Achtergrond
Voor liefhebbers van Oostenrijkse witte wijn staat de regio Wachau bovenaan het klassement. Niet alleen zorgt een lappendeken aan microklimaten (o.a. o.i.v. de bochten in de Donau, de aanzienlijke verschillen in hoogteligging en oriëntatie van de wijngaarden, en de variatie in bodemsamenstelling) voor een boeiende diversiteit, maar ook de kwaliteit van de wijnen is gemiddeld hoog tot zeer hoog.
Wachau-kenners weten dat het wijnhuis F.X. Pichler tot de absolute top van de streek behoort, samen met Franz Hirtzberger, Emmerich Knoll en Prager.

Het familiewijngoed Pichler dateert uit 1898. Franz Pichler senior, wijnmaker vanaf midden jaren twintig van de vorige eeuw was zijn tijd ver vooruit. Hij bestudeerde de kwaliteit van de verschillende percelen en vergeleek de groei en de productie van de druivenstokken onderling. Op basis van zijn aantekeningen slaagde hij erin in 1928 de beste grüner veltliner-kloon te selecteren, die nu, bijna een eeuw later, nog altijd staat aangeplant in de wijngaarden van Pichler.

Sinds Franz Xaver junior in 1971, als vierde generatie, de leiding van zijn vader overnam, breidde hij het wijngaardbezit geleidelijk uit van 3 tot 14 hectare door aankoop van zorgvuldig geselecteerde percelen van hoge kwaliteit. Terwijl collegawijnmakers het vooral zochten in de productie van toegankelijke, fruitige wijnen, met de hoop – vooral na het wijnschandaal van 1985 – om ook de export weer op gang te brengen, besefte Pichler dat het potentieel van de Wachau veel hoger lag. Hij ontwikkelde zijn eigen stijl van wijnmaken, met de focus op individuele wijngaardkarakters en zo rijp mogelijke, geconcentreerde druiven. Hij liep daarmee vooruit op het latere succes van de expressieve, complexe Smaragd-wijnen waaraan de Wachau zijn wereldreputatie heeft te danken.

Tegenwoordig heeft Lucas Franz Pichler – de zevende generatie – als wijnbouwer en –maker de leiding over het wijngoed, samen met zijn vrouw Johanna Elisabeth, die zich bezighoudt met sales, marketing en export. Franz Xaver, inmiddels 80, en diens vrouw Rudolfine zijn nog altijd actief bij het familiebedrijf betrokken.
Lucas Franz heeft inmiddels de beschikking over 20 hectare aan wijngaarden, waarvan ruim eenderde aangeplant staat op steile terraswijngaarden. Topwijngaarden zijn de Dürnsteiner Kellerberg, Loibner Loibenberg en Loibner Steinertal, die al in de 13e eeuw beplant waren met wijnstokken. De aanplant van de wijngaarden van Pichler bestaat uit grüner veltliner (52%), riesling (46%), sauvignon blanc (1%) en gelber muskateller (1%).
In 2020 verkreeg Pichler een duurzaamheidscertificaat en vanaf oogstjaar 2022 zijn de wijngaarden biologisch gecertificeerd.

Proefnotities
Eerste indrukken

Lichte kleur geelgroen, mooi wit fruit, veel finesse, fragiel en evenwichtig, mooi gedoseerde aroma’s, sappige aanzet, rijp en rijk, fijne kruidigheid, mineralen, veel reliëf en lengte. Deze wijn is enige tijd geleden uitgeroepen tot Aquavinum Kreeftwijn 2021 in de categorie boven de € 20.

Na 2 uur

Geur blijft min of meer hetzelfde, goed gedoseerde rijpe tonen. Duidelijke ontwikkeling in de smaakaroma’s, het accent komt meer op fruit te liggen. Prachtig smaakpalet dat kruidiger wordt en langer aanhoudt. Meer mondvullende fruitigheid.

Na 4 uur

Geur en smaak zijn dichter bij elkaar gekomen. De smaakaroma’s hebben zich samengevoegd tot een eenheid, waarbij de mineraliteit wat meer de boventoon voert. Prachtige balans, licht spritzig in de finale, subtiele honingtoets. Opvallend goede stabiliteit en balans, veel lengte.

Na 6 uur

De geur is compleet uitgewaaierd en stabiel, de focus ligt nu op de smaak. Rijp fruit staat centraal en de kruidige toets is verder verrijkt met een klein wit pepertje. Je krijgt de indruk dat het maximale is bereikt. We proeven grüner veltliner op zijn best: vullend, harmonieus, versmolten en complex. De prachtige mineralen en de rijkdom aan sap en aroma’s maken het tot een bijzonder fraaie gastronomische wijn met veel lengte.

Technische gegevens

Totale oppervlakte wijngaarden 20 hectare
Herkomst geproefde wijn zuidelijk georiënteerde terraswijngaarden in de gemeente Dürnstein
Druivenras grüner veltliner
Bodem primair rotsgesteente, rijk aan mineralen
Teeltmethode biologisch (vanaf 2022 gecertificeerd)
Vinificatie handmatige oogst, fermentatie op rvs bij gecontroleerde temperatuur
Oudering deels in 30 tot 40 jaar oude eiken foeders
Alcohol 13%
Zuurgraad 5,7 g/L
Restsuiker 2,1 g/L
Winkelprijs per fles € 31,75

Familie Pichler

De familie Pichler