duitse wijnenDuitse wijn kan op meer belangstelling rekenen dan ooit tevoren en mede daarom presenteerde het Informatiebureau voor Duitse Wijn zich dit jaar met een extra grote stand op de Wine Professional. Wij proefden hier onder meer wijnen van een vijftiental producenten die nog niet op de Nederlandse markt vertegenwoordigd zijn. Samen boden zij een aantrekkelijke dwarsdoorsnede van het veelzijdige Duitse wijnaanbod.

Een selectie:
(Geproefd door Ivo Ivanis en Jan van Lissum)

Alde Gott, Baden
De in 1948 opgerichte corporatie bestaat vandaag de dag uit 380 wijnbouwers met samen 266 ha aan wijngaarden. 62% daarvan is beplant is met spätburgunder.

7+       Chardonnay trocken, Alde Gott, Baden, Duitsland 2012
10% van de wijn werd op tweedejaars barrique opgevoed en de rest komt uit roestvrijstalen tanks. De kleur van de wijn is zeer licht, de geur is geparfumeerd met zoet wit fruit, peer en meloen. In de smaak is de wijn rond en sappig met een lichte boterige toets gevolgd door frisse citrustonen, goede balans en lengte, de frisse zuren maken deze wijn zeer aangenaam (12,5%)

8          Spätburgunder trocken Grosses Gewächs, Alde Gott, Baden, Duitsland 2009
De opbrengst is 30 hl per ha, de stokken zijn 20 jaar oud, er wordt met de hand geplukt. 1/3 werd opgevoed op 100% nieuw hout gedurende 24 maanden en de rest ging in grote foeders van 3500 liter. Na de assemblage rijpte de wijn nog 1 jaar op grote foeders voordat er gebotteld werd. De kleur is goed en intens, in de geur domineren mokka, koffie en zwarte chocolade, gesteund door klein rood fruit. De smaak is vol en krachtig, het hout is goed geïntegreerd, prachtige lengte met fijne koffie- en mokkatonen, de wijn is tegelijkertijd zeer krachtig maar ook zeer elegant, zeer goede wijn. (13,5%)

Maria & Rainer Gehrig, Pfalz
In 1995 nam Rainer het bedrijf van zijn vader over en door de moderne aanpak kreeg dit wijnhuis een ander gezicht. Met hun 13 ha staan ze nu vooral bekend om hun rode wijnen; 70% van de productie is rood. Toch wilden ze ons tijdens Wine Professional hun twee witte wijnen laten proeven en daar zijn we blij mee.

8          Merlot Blanc de Noir trocken, Weingut Gehrig, Pfalz, Duitsland 2012
Fijne kleur. De eerste geurimpressie doet denken aan sauvignon blanc, rijp wit fruit, gevolgd door veel tropisch fruit en dit geeft het bouquet veel breedte. De smaak is vooral sappig en zeer fruitig en bezit veel complexiteit, prachtige zuren geven de wijn veel lengte en elegantie, aangename verassing, prachtige wijn. (12%)

7+       Le Sauvage Sauvignon Blanc, Weingut Gehrig, Pfalz, Duitsland 2012
Goede heldere kleur, Nieuw-Zeeland-achtige sauvignon, rijp tropisch fruit met de duidelijke soortgeuren, licht geparfumeerd. In de aanzet is de smaak licht zoetig, duidelijke rijpe stijl sauvignon, goede zuren en redelijke lengte. (13%)

Weingut Groebe, Rheinhessen
Een rieslingspecialist die bekend staat om zijn twee terroirs: Westhofener Aulerde en Westhofener Kirschspiel .

8+       Westenhofener Riesling trocken, Weingut Groebe, Rheinhessen, Duitsland 2012
Fermentatie en rijping in oude eiken vaten van 1200 tot 2400 liter, wilde gisten. Goede kleur, brede neus, boterig en zeer fijn intens fruit, nadrukkelijke lime-aroma’s, de smaak is vol en sappig met prachtige zuren, grote lengte en elegantie, de zuren maken deze wijn zeer lang en speels, prachtig glas. (13%)

7,5      Westenhofener Kirschpiel Riesling Spätlese 2003
De wijn bezit 90 gram restsuiker en 8-9 gram zuur. Mooie kleur, in de neus als fijne pétrolaroma’s die langzaam overgaan naar fijne minerale tonen zoals vuursteen gevolgd door lime, licht honing en exotisch fruit, goede zoet-zuurbalans met fijne citrus- en lychee-aroma’s, goede lengte en frisheid, komt door prachtige zuren, een elegante en fijne spätlese, goed gekoeld is deze wijn uiterst geschikt voor een zomerse avond op een terras. (8%)

Weingut Dr. Nägler, Rheingau

8-        Rüdesheimer Berg Rotland Riesling Kabinett trocken, Weingut Dr. Nägler, Rheingau, Duitsland 2012
Vol, breed en aromatisch, nog iets gesloten, opvallend frisse aanzet, intense aroma’s, knappe mineralentoets, evenwichtige wijn (12%)

8-        Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Kabinett feinherb, Weingut Dr. Nägler, Rheingau, Duitsland 2012
Aangenaam, toegankelijk, spel van fijne kruidigheid en hint van wit fruit, o.a. lychee, zuren in de finale brengen veel levendigheid

Weingut Riffel, Rheinhessen

8          Riesling Scharlachberg Turm, Weingut Riffel, Rheinhessen, Duitsland 2009
Lichte toets van evolutie, paddenstoelen, mooi zacht en gerijpt, evenwichtig van samenstelling, goede lengte

Markus Schneider, Pfalz
Markus Sneider leerde het vak vanaf zijn 16e bij Bürklin-Wolf en maakte op zijn 19e maakte hij zijn eerste eigen wijn. Inmiddels 39 bezit hij 80 ha. aan wijngaarden. Hij behoort tot de jonge avant-garde van de Duitse wijnscene. Door Feinsmecker werd hij in 2003 als Nieuwkomer van het Jaar  gekozen en GaultMillau betitelde hem in 2006 tot Ontdekking van het Jaar. Iemand om te volgen dus.

7,5      Kaitui Sauvignon Blanc, Schneider, Pfalz, Duitsland 2012
Kaitui staat voor Schneider in Maori taal, de wijn komt van de koude kalkrijke bodem. Fermentatie in  rvs-tanks. In de neus is de wijn licht grassig maar ook vol fruitig, neigt een beetje naar de nieuwe wereld door het tropische fruit. In de smaak is de wijn vol en sappig met veel tropisch fruit, lychees voorop, goede elegantie, breedte en frisse zuren in de finale, mooi glas.(13%)

7,5      Black Print, Schneider, Pfalz, Duitsland 2012
28% st.laurent, 22% cabernet sauvignon, 35% merlot, 10% cabernet dorsa, 5% cabernet mitos, 100% nieuw hout, 20 maanden, ongefilterd. Zeer jonge, roodpaarse kleur. In de neus is de wijn aards en romig, duidelijke merlottoets, paddenstoelen en fijne houtinvloed met een lichte jamachtige geur. De smaak is sappig en jamachtig, alcohol is op dit moment, net als het hout, iets te dominant aanwezig maar er is ook genoeg fruit dat alles goed bij elkaar houdt; de finish is lang met veel koffie- en mokka-aroma’s, modern gemaakte wijn met een goed doordrinkbaarheidsgehalte. (14,5%)

Weingut Stadt Klingenberg, Franken

8          Klingenberger Portugieser ‘R’, Weingut Stadt Klingenberg, Franken, Duitsland 2012
60 jaar oude stokken portugieser, wijngaard op 150 m hoogte, 12 maanden rijping op Duits hout. Aangenaam geur- en smaakpalet, opvallende mandarijnimpressies, mooi van samenstelling, goede concentratie en lengte (13%)

Dr. Martin Tesch, Nahe
Wijnmaker van het jaar 2012 volgens de Frankfurter Algemeine, een naam om in de toekomst te volgen, speciaal voor droge rieslings.

7          Riesling Unplugged, Weingut Tesch, Nahe, Duitsland 2012
Basiswijn van het huis, 10-12 uur maceratie op schil, gevinificeerd in rvs-tanks.    Mooie kleur, in de neus intens wit fruit met fijne citrusgeuren. De smaak is vol , sappig met veel fruit en prachtige levendige zuren met een lange droge afdronk, een zeer goed gemaakte Riesling voor een breed publiek. (11,5%)

8          Karthäuser Riesling, Weingut Tesch, Nahe, Duitsland 2011
Deze wijn komt van de zuidwest liggende wijngaard die zijn naam dankt aan het Karthäuser klooster waaraan de wijngaard in de middeleeuwen toebehoorde. De bodem bevat veel rood zandsteen en is dus rijk aan ijzer. De druiven worden streng geselecteerd en met de hand geplukt. Deze wijn bevat meer complexiteit en is breder in zijn geur dan de vorige. In de neus komen duidelijke aroma’s van rijp wit fruit, vooral  peer en abrikoos. De smaak is complex en rijp met meer diepte en elegantie, frisse zuren en citrussmaken maken deze wijn spannend en zeer lang. (13%)

Fritz Wassmer, Baden

7,5      Spätburgunder CCL, Fritz Wassmer, Baden, Duitsland 2011
Kracht en elegantie, evenwichtig, licht getoast pinot-aroma, rijk aan donker fruit (13,5%)

7,5      Spätburgunder Weissherbst halbtrocken, Fritz Wassmer, Baden, Duitsland 2012
Licht crèmige tonen, maar ook duidelijk mineralig, prikkelende van smaak omgeven met goede zuren, houtinvloed is merkbaar, maar goed geïntegreerd

7          Spätburgunder XXL, Fritz Wassmer, Baden, Duitsland 2011
Elegante stijl, mooie pinotaroma’s in geur en smaak, duidelijke houtinbreng, te jong, heeft nog even tijd nodig om te integreren (13,5%)

Informatiebureau voor Duitse Wijn