AVW_0907 siteDe openingsdag van Sail Giethoorn stond deels in het teken van de Hollandse Nieuwe. Bezoekers konden bij de Haringkar in de Fanfaretent de nieuwe haring proeven en een 15-koppige jury onder leiding van GaultMillau directeur Jan van Lissum boog zich over de jaarlijkse vraag: welke sherrywijn (of andere drank) past het beste bij de Hollandse Nieuwe? De haring is dit jaar vet, vol en romig van smaak en liet zich goed combineren met wijnen met een duidelijke houtinvloed. De jury was unaniem van oordeel dat één sherry er met kop en schouders boven uitstak: de Classic Dry Manzanilla van Bodegas Rey Fernando de Castilla (importeur: Horizon Wines). Fino sherry’s presteerden iets minder goed, maar ook daar was het Rey Fernando de Castilla, met de Classic Dry Fino, die het meest bekoorde. Voor wie toch de voorkeur geeft aan gedistilleerd is de Korenwijn van het Utrechtse Staffhorst volgens de jury de beste keuze. Jurylid Arjan Smit (die in deze categorie niet meestemde), van distilleerderij en restaurant De Pronckheer in Cothen, is degene die Staffhorst eind vorig jaar samen met Bastiaan Staffhorst nieuw leven inblies. De jury bestond dit jaar uit Edwin van de Goor (tot voor kort Seinpost), Harald Bovenkamp (Kaatje bij de Sluis), Carla Veenstra (Brandt’s Jupp), Chris Naylor (Vermeer), Arjan Pleij (Kasteel Engelenburg), Kim Bruggink (De Lindenhof), Louis Janssen (Proefschrift), Adrian Zarzo Habraken (Zarzo), Cila van den Endt (Proefschrift), Arjan Smit (De Pronckheer), Alicia Martinez (Vinos de Jerez), Kyra van Lissum (Proefschrift), Allard Botenga (Proefschrift), Arnold van West en Jan van Lissum. De haring werd verzorgd door Ron Neymann van restaurant De Eetkamer. Meer volgt binnenkort in Proefschrift.