nine seconds

Raveneau D
Raveneau M

Domaine Raveneau, Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre, Frankrijk 2017

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Bâtard / Wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam, 020-6625250
www.wijnhandelkoninginneweg.nl
Achtergrond
Domaine François Raveneau wordt, net als Domaine Vincent Dauvissat, beschouwd als de top van Chablis. Je kunt bij deze producenten altijd rekenen op authentieke, klassieke chablis van zeer hoog niveau. Ze zijn bovendien aan elkaar verbonden door het huwelijk van François Raveneau, naamgever van het domein waar deze 9 seconds over gaat, en Andrée Dauvissat, tante van de naamgever van het andere domein, Vincent Dauvissat.

Door het huwelijk kon François de wijngaarden van zijn familie samenvoegen met die van zijn vrouw. Met het besluit om onder eigen naam wijn te gaan produceren brak hij met de familietraditie: voorheen ging de oogst altijd naar een grotere producent in de regio. Het was een dapper besluit, want Chablis was rond 1950 niet de meest populaire regio om een wijnbedrijf te starten. Sinds de phylloxeraplaag en de decennia van oorlog en crisis in de eerste helft van de 20e eeuw was er van deze vroeger vooraanstaande wijnstreek weinig meer over. De totale oppervlakte aan wijngaarden was teruggelopen met meer dan 90% en het was de vraag of de noordelijke Chablis-regio met zijn wisselvallige klimaat ooit nog zou kunnen concurreren met de snel opkomende Zuid-Franse wijnstreken. François’ vader had zelfs een aantal van de beste percelen van de familie verkocht.
François bleef overtuigd van het potentieel van het gebied en maakte in de jaren zestig en zeventig handig gebruik van de mogelijkheid om tegen lage grondprijzen diverse eersteklas wijngaarden aan te kopen.
Zo ontstond een domein dat voor het overgrote deel uit grand cru- en premier cru-wijngaarden bestaat. Momenteel is de totale oppervlakte zo’n 9,5 hectare, waarvan bijna 2 hectare bestaat uit grand cru-wijngaarden en bijna 6,5 uit percelen in 1er cru’s.

Het belangrijkste 1er cru-bezit van Raveneau zijn de tien percelen in de Montée de Tonnerre, niet alleen omdat het qua oppervlakte (3,2 hectare) ongeveer een derde van het totale bezit vormt, maar ook vanwege de ligging. De 1er cru Montée de Tonnerre ligt op de rechteroever van de rivier de Serein, net ten oosten van de 2 kilometer lange helling waarop de zeven grand cru’s van Chablis op elkaar aansluiten. De grand cru Blanchot en de Montée de Tonnerre worden slechts door een smal dal van elkaar gescheiden. Microklimaat, oriëntatie en bodemsamenstelling van de Montée komen sterk overeen met die van de grand cru’s en het is dan ook niet verwonderlijk dat deze cuvée sinds vele jaren beschouwd wordt als de beste en meest constante 1er cru-wijn van Raveneau. Kracht, diepgang, mineralen en zuren zijn ongeacht het oogstjaar altijd van hoog niveau en het bewaarpotentieel is zeker tien jaar en vaak nog veel groter. Bijkomende voordelen zijn dat de tien percelen van Raveneau verdeeld zijn over de cru – een deel ligt laag op de helling, een deel aan de top – en dat de leeftijd van de stokken uiteenloopt van 5 tot 70 jaar. De blend kan dus aangepast worden aan het oogstjaar.

Anno 2021 wordt Domaine François Raveneau gerund door de derde generatie: wijnmaker Isabelle en Maxime Raveneau, respectievelijk dochter van Bernard en zoon van Jean-Marie – beiden zonen van van François.
Zij volgen in de voetsporen van hun vaders en grootvader en hebben nauwelijks iets aangepast aan de filosofie en werkwijze waarmee het domein groot is geworden.
Bepalend voor het hoge niveau zijn, naast de topkwaliteit van de wijngaarden, de gehanteerde lage rendementen, het vroege oogsttijdstip, de handmatige oogst, en de lange rijping met fijne lies in voor het merendeel gebruikte eiken vaten.

De enige belangrijke verandering waarmee de jonge generatie Raveneau in toenemende mate mee te maken heeft, is de klimaatverandering, en daar zijn ze, als het om de kwaliteit van hun wijnen en chablis-wijnen in het algemeen, tot nu toe eigenlijk alleen maar goed over te spreken.

Proefnotities
Eerste indrukken

Fraaie kleurspiegel, compacte en toegeplooide geurwaaier, zachte, vullende aanzet, rijke en complexe smaak, fraai geïntegreerde houtinvloed, bijzonder evenwichtig, zeer veel lengte, vooral onder invloed van de mineralen, nog zeer jeugdige wijn die zich tergend langzaam opent, veel potentieel.

Na 4 uur

Nog altijd gesloten, dik, volumineus, terroirinvloed, meer complexe aroma’s die langzaam openplooien, prachtig van samenstelling, finesse, meer invloed van mineralen, grotere schakering, zeer grootse afdronk.

Na 8 uur

Fraaie kleur, nogal gesloten geur ondanks acht uur openstaan, breed uitgewaaierd smaakpalet, complex, mooi fruit, meer sap en volume, wijn met veel lengte en potentieel. Toenemende integratie van geur- en smaakaroma’s, meer ronding.

Na 2 dagen

Dikkere geur, opeengepakt, vol en aromatisch, zacht, rond, rijp en rijk, mooi fruit, mineralen, nu eerder medicinaal, blijft expressief, potentieel, fraaie lengte, te jong.
Soms schieten woorden tekort om een wijn adequaat te beschrijven; dit is zo’n wijn. Een grootse gastronomische wijn die heel lang gesloten, compact en homogeen blijft en zeer langzaam steeds iets meer van zichzelf prijsgeeft. Een monumentale wijn, die je eigenlijk alleen maar volledig recht kunt doen door hem na vijf en na tien jaar en wellicht nog later telkens opnieuw te proeven.

Technische gegevens

Totale oppervlakte circa 9,5 hectare
Grand cru’s: Les Clos (0,5 ha), Blanchot (0,64 ha), Valmur (0,75 ha)
Premier cru’s: Vaillons (0,4 ha), Butteaux (1,49 ha), Montée de Tonnerre (3,2 ha), Montmains (0,36 ha), Forêt (0,67 ha), Chapelot (0,3 ha)
Druivenras chardonnay
Leeftijd stokken geproefde wijn 20-60 jaar oud
Rendement geproefde wijn 15 hl/ha, mede o.i.v. nachtvorstschade
Ligging percelen geproefde wijn zuid-zuidwestelijke oriëntatie
Bodem Kimmeridge kalksteen, klei
Vinificatie handmatige oogst, lichte pneumatische persing, 2 weken fermentatie op rvs, bij 18-20 graden, gevolgd door malolactische fermentatie in barrique
Oudering 18 maanden rijping op gebruikte barriques en feuillettes (112 L), maximaal 5-10% nieuw hout
Alcohol 13%

bord raveneau

Uithangbord François Raveneau