David Reynaud

David Reynaud met betonnen eieren

Eind februari organiseerde importeur Au Paradis bij Ô Bistro in Amsterdam een proeverij gewijd aan de biodynamische wijnen van David Reynaud, eigenaar-wijnmaker van Domaine Les Bruyères in Crozes-Hermitage.
proefnotities Jan van Lissum
Les Bruyères, een domein in het hart van de appellatie Crozes-Hermitage, bestond al in de 18e eeuw. Eind 19e eeuw kwam het in handen van de familie Serret, die er een gemengd landbouwbedrijf van maakten, inclusief een kleine wijngaard. Josette Serret trouwde na de Tweede Wereldoorlog met Georges Reynaud – Davids grootvader – die als eerste serieus werk maakte van de toen 7 hectare grote wijngaard en de jaarlijkse oogst verkocht aan coöperatie van Tain l’ Hermitage.
Domaine Les Bruyères

Domaine Les Bruyères

In 1988 ging Davids moeder, Marceline, op dezelfde voet verder: het wijngaardbezit werd uitgebreid tot 12 hectare en deels herbeplant. David kwam in 2000 in het bedrijf werken nadat hij zijn studie voltooid had. Op zijn initiatief werd de weg naar de biologische wijnbouw ingeslagen en in 2003 produceerde hij zijn eerste eigen wijnen. In hetzelfde jaar liet hij een moderne vinificatiekelder aanleggen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht. Geïnspireerd door zijn goede vriend Matthieu Barret van Domaine du Coulet, besloot David zijn wijngaarden biodynamisch te gaan bewerken; het officiële certificaat volgde in 2005.
David Deborah en Joris

David Reynaud met Déborah Schilperoort en Joris Engelsma van Au Paradis

Momenteel beschikt David over 28 hectare, waarvan 14,5 in Crozes-Hermitage en 5,5 IGP Collines Rhodaniennes. Van een goede vriend Max Mathais koopt hij jaarlijks de oogst op, afkomstig van nog eens 8 hectare aan percelen. 87% van het domein is beplant met syrah, daarnaast teelt David viognier en merlot. Door veel handmatig werk in de wijngaarden en via laag gehouden rendementen komen geconcentreerde, rijke rode wijnen tot stand en levendige witte wijnen met spanning. Expressie van druif en terroir staan telkens voorop, en fruit en zuren zijn fraai in evenwicht. Behalve een beetje sulfiet indien nodig wordt er niets aan de wijnen toegevoegd, en filtering en klaring blijven achterwege. Vinificatie vindt plaats op beton (tank of ei) en houtinvloed wordt tot een minimum beperkt.
Rebelle
Les Croix

Proefprofiel

De witte wijnen van Reynaud zijn verrassend goed. Ze bezitten een surplus aan mineralen en veel potentieel.
Bij zijn rode crozes-hermitages zien we een heldere, pure stijl met veel spanning. Ook deze wijnen worden sterk getekend door mineralen, zijn geschakeerd en evenwichtig en bezitten veel grip en lengte en een mooi potentieel.
De saint-josephs zijn vriendelijk van karakter en bezitten veel souplesse, elegantie en doordrinkbaarheid. En tot slot zijn er de bijzonder knappe cornaswijnen, rijk aan materie en sap en met een mooie rijping en een fraaie tanninestructuur: maaltijdwijnen van uitstekend niveau.

Au Paradis, Amsterdam, 06-29512961

Proefnotities

8

Aux Bêtises, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2016
60% marsanne, 40% roussanne, biodynamisch, bodem van klei, kalk en witte keien, 8 maanden rijping: 2/3 in betonnen ei, 1/3 in barrique; groengeel uiterlijk, stijlvol, rustig, tamelijk strak, beschaafde aanzet, sappig, evenwichtig, smaakvol, voldoende spanning, fruit zoals abrikoos en lychees, gedoseerde wijn voor gastronomie € 24,50

8

Aux Bêtises, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
60% marsanne, 40% roussanne, biodynamisch, bodem van klei, kalk en witte keien, 8 maanden rijping: 2/3 in betonnen ei, 1/3 in barrique; wat meer vettige tonen, meer volume en rijpheid, iets meer bitter, wat indringender, vullend, aromatisch, wulps, ook breed

8+

Aux Bêtises, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2018
60% marsanne, 40% roussanne, biodynamisch, bodem van klei, kalk en witte keien, 8 maanden rijping: 2/3 in betonnen ei, 1/3 in barrique; intense geur en smaak, meer grip en bite naast rijpe tonen, veel sap, ronding, inhoud, intense smaak, ook hier breed, nog zeer jeugdig met veel potentieel

8

Beaumont, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2016
100% syrah, handmatig geoogst, gemiddeld 20 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 30-32 dagen maceratie, 8 maanden rijping op beton; correcte kleurdiepte, licht stalachtige tonen, beetje ruige aroma’s, mooi fruit, goede zuren, schoon en puur, goede balans, veel lengte € 16,95

9-

Beaumont, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
100% syrah, handmatig geoogst, gemiddeld 20 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 30-32 dagen maceratie, 8 maanden rijping op beton; wat frisser en schoner, levendig, karaktervolle crozes-hermitage, prachtig samengesteld, mooie balans, eerlijk, aangenaam glas

8-

Beaumont, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2018
100% syrah, handmatig geoogst, gemiddeld 20 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 30-32 dagen maceratie, 8 maanden rijping op beton; veel kleurintensiteit, vullend, toegeplooid, mooi fruit, goede zuurgraad, wat kort en droog, nog iets te jong

8

Georges Reynaud, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
100% syrah, handmatig geoogst, 20-30 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in oude barriques en betonnen tanks; goede kleur, gevulde neus, toegeplooid, puur, naturel, spanning, goede, opwekkende zuurgraad, fijne kruidigheid, zeer levendig, lengte

8+

Georges Reynaud, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2016
100% syrah, handmatig geoogst, 20-30 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 6 en 7 jaar oude barriques en betonnen tanks; goede kleur, lekkere rauwe tonen, rijk aan goed gedoseerde fraaie aroma’s, rijk en sappig, mooi fruit, mooi ontwikkeld, jeugdig € 22,50

7,5

Les Croix, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 50 jaar oude stokken, opbrengst 20-30 hl/ha, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 5 en 6 jaar oude barriques; intens van kleur, beetje rauwe geur en smaak, correct fruit, beetje rullig, wat harde tannine, hoge zuren, heel direct, beetje stroef, heeft wat meer tijd nodig om in balans te komen

8

Les Croix, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2016
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 50 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 5 en 6 jaar oude barriques; veel malser in geur en smaak, goede balans, homogeen, goede zuren en fruittonen, licht pikant, beetje ruig € 30,95

8+

Les Croix, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2015
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 50 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 5 en 6 jaar oude barriques; meer vulling, goed gerijpt fruit, rond, aromatisch, evenwichtig, aangenaam, fijn pepertje

9

Les Croix, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2014
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 50 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 5 en 6 jaar oude barriques; fraaie ontwikkeling, klassiek, evenwichtig, mooie evolutie, herfsttonen, sous-bois, expressief, mineralig, prachtige wijn met prima lengte

7,5

Les Croix, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2013
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 50 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 5 en 6 jaar oude barriques; correcte geur en smaak, rechtlijnig, minder breedte, redelijk straf, concentratie, meer bitters, beetje droge tonen, minder finesse en beperkte finale

8-

Les Croix, David Reynaud, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2012
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 50 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en witte keien, biodynamisch, 12 maanden rijping in 5 en 6 jaar oude barriques; goede kleur, heel lichte impressie van custard, homogeen, zachter dan 2013, soepel, doordrinkbaar, sappig, echte klassieker

8

350 m, David Reynaud, Saint-Joseph, Frankrijk 2017
100% syrah, handmatig geoogst, gemiddeld 35 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en graniet, biodynamisch, 12 maanden rijping, 70% betonnen tanks, 30% demi-muids; goede kleur, sappig, zacht, gepolijste balans, souplesse, doordrinkbaar, gewoon lekker, goede zuren en lengte €

8-

350 m, David Reynaud, Saint-Joseph, Frankrijk 2016
100% syrah, handmatig geoogst, gemiddeld 35 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en graniet, biodynamisch, 12 maanden rijping, 70% betonnen tanks, 30% demi-muids; elegant, fijn, gedoseerd, goede balans, verleidelijk, alles op zijn plaats, minder fraai dan 2017 € 23,95

8+

350 m, David Reynaud, Saint-Joseph, Frankrijk 2015
100% syrah, handmatig geoogst, gemiddeld 35 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en graniet, biodynamisch, 12 maanden rijping, 70% betonnen tanks, 30% demi-muids; fraaie kleur, geur en smaak, evenwichtig, sappig, bitters, voldoende grip en lengte

9-

Rebelle, David Reynaud, Cornas, Frankrijk 2016
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 65 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en graniet, biodynamisch, 24 maanden rijping in 4-5 jaar oude barriques; veel kleurdiepte, hechte geurwaaier, vullend, gesloten, veel sap, materie, kruidig, expressief, veel inhoud, lengte

9

Rebelle, David Reynaud, Cornas, Frankrijk 2015
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 65 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en graniet, biodynamisch, 24 maanden rijping in 4-5 jaar oude barriques; heel veel kleur, rijp, beklede tannine, grootse aroma’s, zeer evenwichtig, veel lengte, wijn met extra dimensie € 48,50

8

Rebelle, David Reynaud, Cornas, Frankrijk 2014
100% syrah, handmatig geoogst, meer dan 65 jaar oude stokken, bodem van klei, kalk en graniet, biodynamisch, 24 maanden rijping in 4-5 jaar oude barriques; lichte evolutie, stallige toets heeft boventoon, boers, goede balans, sappig, klein beetje drogend, duidelijk meer evolutie, maaltijdwijn

8+

Very Delicious Nectar, David Reynaud, Vin de France, Frankrijk 2016
Syrah, biodynamisch, unieke vin doux naturel van syrah; redelijke geur, mooie syrah-aroma’s, goede intensiteit, vooral rijp fruit, duidelijk chocolade, fris door citrustoets