nine seconds

Germain D
Germain M

Domaine Germain Père & Fils, Saint-Romain blanc, Frankrijk 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Ad Bibendum, Sint-Truiden (B), +32-11 262700
www.adbibendum.net
Achtergrond
Het familiedomein Germain in het dorp Saint-Romain in de Côte de Beaune werd in 1955 opgericht door Bernard Germain en wordt sinds 2009 gerund door diens kleinzoon, Arnaud. Hij bouwt voort op de traditie en expertise van zijn grootvader en vader, maar voorziet de wijnen tevens van een extra focus op pure fruitaroma’s en minerale accenten.

Bernard breidde het familiebezit geleidelijk uit met percelen in Pommard, Beaune en Hautes Côtes de Beaune, tot een totaal van 6 hectare. De meeste wijn verkocht hij in bulk, maar hij begon ook meer en meer zelf te bottelen, zeker nadat hij tijdens het wijnconcours in Parijs in 1968 een zilveren medaille had gewonnen.
Nadat zijn zoon Patrick in 1976 zijn rechterhand was geworden, werd er steeds meer in flessen verkocht.
Patrick en zijn vrouw Marie-Thérèse namen de leiding over in 1983 en gingen de zaken ambitieuzer aanpakken. De wijnen van Domaine Germain kwamen in verschillende restaurants op de kaart te staan en in met name in België timmerden ze internationaal aan de weg door aan diverse wijnbeurzen mee te doen.

Onder leiding van Arnaud heeft het domein sinds 2009 een grote sprong voorwaarts gemaakt. Naast 14 hectare aan eigen wijngaarden is er nu ook een eigen handelshuis Maison Arnaud Germain, zodat nu ook Meursault, Chambolle-Musigny en Puligny-Montrachet deel uitmaken van het portfolio.
Via milieuvriendelijke teelt, het hanteren van lage rendementen en technische innovaties in de wijnkelder is de kwaliteit flink opgeschroefd en heeft de kwalitief hoogstaande huisstijl gewonnen aan elegantie, fraîcheur en finesse, waardoor de wijnen nog beter hun weg vinden op de internationale wijnmarkt en in de betere gastronomie. De gunstige prijs-kwaliteitverhouding maakt de wijnen extra aantrekkelijk.

Proefnotities
Eerste indrukken

Vrij licht van kleur. Elegante geur- en smaakaroma’s omringd door goed gedoseerde houtinbreng. De geur is fijn van toon, de aanwezige spanning in de smaak maakt de wijn evenwichtig en elegant. Het fruit is in eerste instantie vrij bescheiden aanwezig, de zuren zijn levendig en de wijn bezit een licht crispy toontje.

Na 2 uur

Geur en smaak behouden hetzelfde niveau en blijven in evenwicht, terwijl ze zich geleidelijk en gelijkmatig ontwikkelen. Het fruit wordt intenser en komt meer gerijpt over. Daarbij verschijnen een fijne kruidige toets en, in de finale, een aangenaam bittertje.

Na 4 uur

Aangename presentatie, waarbij de wijn dezelfde conditie vasthoudt. Het geur- en smaakprofiel is stijlvol, rechtlijnig en opvallend vitaal. De hoge zuurgraad zorgt ervoor dat de wijn zich prettig laat drinken. Elegant en transparent geheel, klassiek in een trendy jasje.

Technische gegevens

Totaal wijngaardbezit 14 hectare
Appellaties eigen wijngaarden Saint-Romain, Pommard, Beaune, Beaune 1er Cru Les Aigrots, Beaune 1er Cru Les Montrevenots, Hautes Côtes de Beaune
Appellaties Maison Arnaud Germain Meursault Chambolle-Musigny en Puligny-Montrachet
Druivenras geproefde wijn chardonnay
Bodem klei/kalksteen
Wijnteelt milieuvriendelijk
Rendement geproefde wijn 45 hl/ha
Vinificatie handmatige oogst, persen van hele trossen
Opvoeding in vaten van Allier-eikenhout (1/3 nieuw), 8-9 maanden sur lie, waarvan 4 maanden met batonnage
Productie geproefde wijn 18.000 flessen per jaar
Alcohol 13%
Winkelprijs per fles € 26,85

Arnaud Germain

Arnaud Germain