De familie Baumard woont al sinds 1634 in de gemeente Rochefort-sur-Loire, even ten zuiden van de stad Savennières. Florent Baumard weet de fenomenale reputatie die zijn vader Jean opbouwde, schier moeiteloos te handhaven. Tekst: Fred Nijhuis, proefnotities: Jan van Lissum
De familie Baumard heeft zich altijd gericht op topkwaliteit, of het nu hun droge wijnen uit de Savennières betreft, hun zoete uit de Coteaux du Layon of Quarts de Chaume of hun anjou rouge en een fraaie reeks crémant de Loire. Men werkt volgens biologische principes, hoewel men niet biologisch gecertificeerd is. Dat men ook openstaat voor innovatieve ontwikkelingen, blijkt uit het feit dat ze hun flessen sinds enkele jaren met een Stelvindop afsluiten. Florent wil namelijk de fraîcheur en het fruit in de wijnen optimaal tot uitdrukking te laten komen, wenst niet afhankelijk te zijn van de grillen van een kurk en heeft een hekel aan de oxidatie van zijn wijnen.
Eigenzinnig
Jean Baumard liet zich bij de aanplant van wijngaarden eerder inspireren door collega’s uit Duitsland en Oostenrijk, dan door regionale gebruiken. Ook Florent Baumard heeft zijn eigen ideeën, zoals blijkt uit zijn visie op kurk, oxidatie, hout en zijn (verloren) rechtszaak tegen de gewijzigde regels voor de AOC Quarts de Chaume Grand Cru om bevroren druiven te mogen gebruiken.
Chenin
De chenin blanc is de druif die in de streek een hoofdrol speelt, hoewel Baumard ook wat cabernet franc en chardonnay gebruikt. De leistenen bodem met vulkanische oorsprong blijkt perfect voor de chenin te zijn, het klimaat is niet altijd optimaal. De druif rijpt zelden gelijkmatig en dwingt de wijnmakers diverse keren door de wijngaard te gaan om telkens de beste trossen en zelfs druiven te plukken. Florent benadrukt dat extreme concentratie en botrytis niet het belangrijkste zijn; gezond fruit wel.
Vinificatie
De opbrengst is laag tot zeer laag, waarbij de druiven altijd handmatig worden geoogst en direct geperst om de primaire aroma’s te behouden. Contact met zuurstof wordt daarom tot een absoluut minimum beperkt. Alleen plastic, staal en glas worden gebruikt; hout en zuurstof ziet hij als storende factoren. Enkele van de meest interessante flesrijpingsaroma’s zijn immers het gevolg van een anaeroob proces; zuurstof vergroot de kans op negatieve aroma’s. De druiven van elke ‘tri’ worden separaat en op lage temperatuur gevinifieerd en pas later geblend. Soms vindt er een malolactische gisting plaats, altijd een lange lagering op de eigen gisten.
Assortiment
Tot de top uit het assortiment van Baumard behoren de Savennières Clos du Papillon, Clos de Saint Yves en de exclusieve Trie Spéciale. Onderstaande wijnen werden geproefd bij restaurant Bridges.
7,5 Le Brut Rosé, Domaine des Baumard, Crémant de Loire, Frankrijk NV
Cabernet franc, grolleau, minimaal 3 jaar rijping sur lie; fris, fruitig, elegante stijl, verrassende cabernet franc, luchtig en transparant, goede fruittoets, mooie zuren, leuke bite, verteerbaar € 22,95
8 Clos de Saint Yves, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 2010
Chenin blanc, 40- 45 jaar oude stokken; groengeel uiterlijk, geconcentreerde geur, vooral breed met op de achtergrond diepte, vol, breed, aromatisch, crèmige volle onderlaag, mondvullend, veel smaak, mineralig, goede zuren, decanteren
8 Clos du Papillon, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 2010
Chenin blanc; geelgroen uiterlijk, licht crèmige neus, rustige geurbeleving, mooi gerijpt fruit, levendige zuren, lichte toets van toffee in combinatie met citruszuren, goede zoet-zuurbalans en lengte € 27,95
8 Clos du Papillon, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 2005
Chenin blanc; veel meer evolutie, geraffineerd, mooie mineralen, licht gekonfijte fruittonen, licht medicinaal, geur en smaakaroma’s komen met elkaar overeen, volle afgeronde bitters, veel energie en lengte
7,5 Clos du Papillon, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 2000
Chenin blanc; nu duidelijk meer kleurdiepte, minder evolutie, mooi gerijpt fruit, meer pikante aanzet, associaties met salmiak en ziltige tonen, goede balans, hoge zuren staan beetje separaat
8 Clos du Papillon, Domaine des Baumard, Savennières, Frankrijk 1989
Chenin blanc; veel kleur, geurwaaier van champignon en truffel, breed, ontwikkeld, geur en smaaktonen komen met elkaar overeen, goed ontwikkeld
7,5 Clos de la Folie, Domaine des Baumard, Anjou, Frankrijk 2009
Cabernet franc; leuke licht ontwikkelde kleur, fris, levendig, gerijpte fruittonen, goede zuren, mooie balans, veel lengte
8 Clos de Sainte Cathérine, Domaine des Baumard, Coteaux du Layon, Frankrijk 2009
Chenin blanc; gedoseerd zoet, mooie balans, toegankelijk, nog jong, heerlijke mondbeleving, goede rijpe fruittonen, fraai bittertje, mooi ontwikkeld met mineralen in de hoofdrol € 35,95
8 Domaine des Baumard, Quarts de Chaumes, Frankrijk 2009
Chenin blanc; licht van kleur, elegant, mooie balans, goede fraîcheur, doordrinkbaar, mooi wit fruit, associatie met ananas € 64,50
8+ Domaine des Baumard, Quarts de Chaumes, Frankrijk 1990
Chenin blanc; veel kleur, mooi ontwikkeld, breed, aromatisch, veel intenser, meer spanning en lengte
8 Domaine des Baumard, Quarts de Chaumes, Frankrijk 1967
Chenin blanc; jeugdige kleur, meer maar goed ontwikkeld, tamelijk klassiek, komt eerst wat monotoon over, later ook belegen, geur- en smaakaroma’s komen overeen, vol, aromatisch
Importeur:
Résidence Wijnen, Roelofarendsveen, tel 071- 568 33 00