Aloxe-Corton (foto: BIVB / Aurélien IBANEZ)

De vinificatiekelders van Domaine Comte Senard liggen in Beaune, op korte afstand van het steeds drukkere centrum. Het domein zelf ligt in het dorp Aloxe-Corton, en ziet uit op de beroemde heuvel met zijn vele grands crus voor rode en witte wijn.
tekst Louis Janssen, proefnotities Jan van Lissum

Wijnliefhebbers kunnen er een kamer huren, de wijnen proeven en een maaltijd nemen. Die wijnen liggen hier in opslag en komen uit Aloxe-Corton, behalve de rode village chorey-les-beaune (in totaal bijna 9 hectare). En sinds 2010 is er geen bemoeienis (vinificatie) meer met het domein Des Terregelesses-Francois André, zoals dit tegenwoordig heet.

Lorraine Senard Pereira nam als 22-jarige het domein in 2000 van haar vader over. 2002 wit was haar eerste zelfstandige oogst, gevolgd door de rode wijnen in 2005. Tussen 2002 en 2005 liep ze stage bij Meerlust in Zuid-Afrika en Drouhin in Oregon, VS. Ze kiest de lijn van de vorige generaties, ‘met veel kleur, aroma’s van rood fruit, finesse en kracht,’ zo zegt ze, maar ze realiseert zich ook dat elke generatie een eigen interpretatie van het terroir ontwikkelt.
Haar wijnen wijken namelijk wel degelijk af van die van haar vader, Philippe Senard. Tegenwoordig zijn die wijnen duidelijk zachter en harmonieuzer. En dat heeft ook een andere oorzaak. Haar vader was namelijk eind jaren tachtig een aanhanger van de opvattingen van de Libanese oenoloog Guy Accad.

Controversiële werkwijze

Accad gaf vanaf zijn entree in Bourgogne (1977) bijzondere adviezen. Zo bepaalde hij het oogstmoment puur op basis van de rijpheid van de druif, zonder te letten op het tannine- en zuurniveau. Voorafgaande aan de gisting liet hij de druiven tot wel 15 dagen inweken op een temperatuur tussen 8 en 14˚C. Allerlei verhalen deden de ronde over zijn enorme sulfietgebruik bij die koude inweking, waarbij de kleurstoffen maximaal los komen, maar Michel Bettane (toentertijd een voorstander van zijn methode) toonde recent nog aan dat hij met zijn 10 tot 12 gram sulfiet per hectoliter zelfs binnen de huidige toegestane kaders bleef (The World of Fine Wine, nr. 48 2015). Accads wijnen kenmerkten zich door een hechte en donkere kleur met zwoele en zoete aroma’s en een te betwijfelen ouderingspotentieel, waarbij elk terroirkenmerk uiteindelijk ontbrak. Zijn controversiële werkwijze is wereldwijd nog steeds in zwang.

Comte Senard biedt tegenwoordig weer de ruime zekerheid van een echte bourgogne van hoog niveau. Lorraine Senard produceert een zestal grands crus van de Cortonheuvel, waarvan de monopole Clos de Meix met 1,64 ha het meest consistente resultaat biedt. En voor wie een keer een Bourgondische bijzonderheid in het glas wil: haar witte villagewijn uit Aloxe-Corton is gemaakt van oude pinot beurot, de pinot gris.

Willem Blankenstein en Menno Post

Allerlei verhalen deden de ronde over zijn enorme sulfietgebruik bij die koude inweking, waarbij de kleurstoffen maximaal los komen

Proefnotities

Tijdens Wine Professional presenteerde Willem Blankenstein van Vendanges Grands Vins onderstaande wijnen. Chef Menno Post van De Bokkedoorns (17,5 G&M) bereidde bij de laatste wijn uit de sessie twee fraaie gerechten. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex btw.

Wit

8-
Domaine Comte Senard, Aloxe-Corton, Frankrijk 2012
Pinot gris, 40 jaar oude stokken, 12 maanden rijping op 350-litervaten, 30% nieuw hout; aromatisch en breed, smaakvol vanaf de aanzet, veel van alles, goede vulling omlijst met licht pepertje en correcte zuren, goede lengte, maaltijdwijn € 57,50

8
Domaine Comte Senard, Corton Grand Cru (vignoble Clos des Meix), Frankrijk 2010
Chardonnay, 15 jaar oude stokken, 12 maanden rijping op 350-litervaten, 40% nieuw hout; krijtige geur, stijlvol, geur- en smaakaroma’s komen overeen, spanning en bite, goede chardonnay-expressie en houtinbreng, veel lengte € 69,75

8
Domaine Comte Senard, Corton-Charlemagne Grand Cru, Frankrijk 2013
Chardonnay, 12-18 maanden rijping op 350-litervaten, 40% nieuw hout; duidelijk vettige inhoud, hout voert duidelijk de boventoon, zeer aromatisch en vettig, rijke aroma’s van de chardonnaydruif, wijn heeft nog wat tijd nodig € 79,50

Rood

7,5
Domaine Comte Senard, Aloxe-Corton, Frankrijk 2013
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 40% nieuw hout; fijn, licht van geur en smaak, elegante pinot noir-toets, goede structuur en balans van tannines en zuren, eerlijke aroma’s, verteerbaar € 32,50

8-
Domaine Comte Senard, Aloxe- Corton 1er Cru Les Valozières, Frankrijk 2012
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 50% nieuw hout; duidelijk meer inhoud, fruit goed gedoseerd, goede vulling, pinot noir-fruit heeft de overhand, schoon en levendig € 49,50

8
Domaine Comte Senard, Grand Cru Corton Les Paulands, Frankrijk 2010
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 60% nieuw hout; dicht, hecht met veel fruit in geur en smaak, stevige tannines vanaf de aanzet, veel inhoud in het middenrif, mooi gerijpt en vettiger, hechte structuur en goede lengte €67,50

8
Domaine Comte Senard, Grand Cru Corton Les Bressandes, Frankrijk 2010
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 60% nieuw hout; fraaie ontwikkeling in kleur en geur, fruitig middenpalet, goede spanning, komt jong over, goede lengte, elegante stijl met diepgang €69,50

8-
Domaine Comte Senard, Grand Cru Corton En Charlemagne, Frankrijk 2010
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 40% nieuw hout; fraaie kleur, soepel en evenwichtig, stevige omlijsting, meer tanninestructuur, intens, goede lengte €67,50

8,5
Domaine Comte Senard, Grand Cru Corton Clos du Roi, Frankrijk 2010
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 60% nieuw hout; goede kleurspiegel, finesse en elegantie voeren de boventoon, mooie zuren, levendig, fijne tannines, voldoende vulling, knappe lengte €69,50

8,5
Domaine Comte Senard, Grand Cru Monopole Corton Clos des Meix, Frankrijk 2010
Pinot noir, 18 maanden houtrijping, 50% nieuw hout; elegante kleur, finesse alom, zachte tannines, elegante stijl, mooie terroirtoets, geraffineerde finale, veel lengte € 69,50
Chef Menno Post van De Bokkedoorns (17,5 G&M) bereidde bij deze wijn twee fraaie gerechten: geroosterde duif met hazelnoot, crosne en aardpeer, en gnocci met Parmezaanse kaas, waterkers en truffel.