nine seconds

Hauvette Dolia D
Hauvette Dolia M

Dolia, Domaine Hauvette, IGP Alpilles, Frankrijk 2013

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Bâtard / Wijnhandel Koninginneweg, Amsterdam, 020-6625250
www.wijnhandelkoninginneweg.nl
Achtergrond
‘No tasting, no visit’ staat er geschreven bij de ingang van het domaine. De eigenzinnige Dominique Hauvette leeft vrij teruggetrokken en heeft het niet zo op wijntoeristen of wijnschrijvers. Haar wijnen vertellen alles wat er te vertellen valt. Zelf is ze slechts vertaler, of medium. Wat de natuur, de bodem, de druiven en het klimaat te bieden hebben vertaalt zij in wijn. De rendementen zijn laag. Ze produceert per jaar niet meer dan 40.000 flessen – 80% rood, 20% wit. Het domein is biologisch gecertificeerd, maar de wijngaarden, zo’n 15 hectare in totaal, temidden van de rotsen en de garrigues aan de noordzijde van Les Alpilles, worden al sinds 2003 biodynamisch bewerkt. De natuur heeft vrij spel, ook in de kelder. Dominique werkt met inheemse gisten, de wijnen krijgen niet of nauwelijks hout te zien en worden voor de botteling niet gefilterd of geklaard. Ze was een van de eerste wijnmakers die ging werken met vinificatie en rijping in betonnen eieren.

Ze geldt tegenwoordig als een van de meest toonaangevende natuurwijnmakers in de Provence. In 2020 werd ze door de Revue du Vin de France uitgeroepen – als eerste vrouw – tot Wijnmaker van het Jaar. Maar het is min of meer toevallig dat Dominique ruim dertig jaar geleden met wijnmaken begon. Begin jaren tachtig was ze nog advocaat in de Savoie en werkte ze als het even kan daarnaast als skilerares. Op vakantie in de Provence besloot ze dat daar een veel aangenamer toekomst voor haar lag, een leven dicht bij de natuur, het liefst als paardenfokker. Zo gezegd zo gedaan. Ze streek neer in Saint-Rémy-de-Povence en bekostigde haar beginnende paardenhobby als huisschilder op bouwplaatsen. Een aantal jaren later ging een buurman met pensioen; hij verkocht zijn huis en Dominiques vader stelde voor om de 2,5 hectare aan wijnstokken die er aangeplant over te nemen.
Dominique had haar roeping gevonden. Ze begon een studie oenologie, won advies in bij experts als Eloi Dürrbach (Domaine de Trévallon) en Laurent Vaillé (La Grange des Pères).

Sinds de eerste oogst in 1988 is het domein geleidelijk uitgebreid, er kwam een nieuwe wijnkelder en de kwaliteit is blijven stijgen. De wijnen bezitten een geheel eigen kwaliteit, en blinken stuk voor stuk uit in puurheid, complexiteit, finesse en rijpingspotentieel.

De rosé Petra bereikt regelmatig de finale in het Proefschrift Roséconcours en was vorig jaar, met jaargang 2017, zelfs een van de winnaars. De rode cuvées Cornaline (grenache, syrah, cabernet sauvignon), Roucas (grenache, syrah, cabernet sauvignon, cinsault) en Améthyste (cinsault, carignan, grenache) zijn toonbeelden van elegantie en karakter. Nog geen 20% van de totale productie van 40.000 flessen is wit, maar dat wil niet zeggen dat ze kwalitatief ondergeschikt zijn, integendeel. De Jaspe, 100% rousanne, wist een paar jaar geleden door te dringen tot de finale van het Proefschrift Wijnconcours, en verschilt totaal van andere witte wijnen uit de Provence.
Datzelfde geldt nog sterker voor de witte topcuvée Dolia, een field blend van roussanne, marssanne en clairette van een 0,7 hectare groot perceel. De noordelijke oriëntatie van de wijngaard zorgt ervoor dat de zuidelijke warmte nauwelijks vat heeft op de druiven. De wijn bezit finesse en diepgang die je eerder associeert met een hoogstaande witte rhônewijn.

Proefnotities
Eerste indrukken

Helder, schoon kleurpalet, citroengeel, mooie rijpe geurtonen met wat ontwikkeling, dit maakt de wijn rijk en aromatisch, sappige aanzet, zeer vullend middenpalet, mooi gerijpt geel fruit, geur en smaak liggen op één lijn, harmonieus van opbouw, subtiele kruidige ondertoon, grootse gastronomische wijn met zeer veel lengte, is nu nog vrij gereserveerd en plooit zich langzaam meer open.

Na 4 uur

Kleur en geur blijven stabiel, de geuraroma’s worden breder en duidelijker omlijnd. De aanzet is rijker qua vulling, de fruittonen krijgen meer impact, de aroma’s worden voller en imposanter. Meer schakering, concentratie en rijping zijn duidelijk te proeven, veel tonen van rijp geel fruit, impressies van abrikoos en mandarijn, aroma’s van de druiven profileren zich meer. De wijn is completer geworden bij het openstaan.

Na 8 uur

De ontwikkeling heeft zich mooi voortgezet, de wijn is complexer en bezit meer diepgang in geur en smaak. Wasachtige, wollige smaakbeleving waarin mineralen duidelijk naar boven komen. Meer gecorseerd en verleidelijk smaakpalet.

Na 12 uur

Nog altijd zeer stabiel en aangenaam. Grootse gastronomische wijn met zeer veel lengte, ook bijzonder geschikt als meditatiewijn.

Technische gegevens

Totale oppervlakte 17 hectare
Totale jaarproductie 40.000 flessen
Aanplant cinsault, grenache noir, syrah, cabernet sauvignon, roussanne, marsanne, clairette
Oppervlakte perceel geproefde wijn 0,7 ha.
Assemblage field blend ca. 40% clairette, 30% roussanne, 30% marsanne
Leeftijd stokken 23 jaar
Bodem klei/kalksteen
Wijnbouwmethode biodynamisch (gecertificeerd biologisch)
Vinificatie handmatige oogst, druiven per hele trossen geperst, uitsluitend inheemse gisten, fermentatie in betonnen eieren van 625 liter, geen filtering of klaring, nauwelijks tot geen sulfiet
Oudering ruim een jaar in betonnen ei, vijf jaar in de fles
Alcohol 13%
Prijs per fles € 41,00

Dominique Hauvette

Dominique Hauvette