Entree Vinkeles & The Dylan

Entree Vinkeles & The Dylan

Vinkeles, Amsterdam

De positieve ontwikkeling in de keuken van Executive Chef Dennis Kuipers en zijn rechterhand Jurgen van der Zalm zet zich onverminderd voort.
tekst Jan van Lissum
Ze weten zich omringd door een ambitieus team van perfectionisten met plezier in hun werk. Je merkt het aan de creatieve, finesserijke en mooi gepresenteerde gerechten. Goed passende ingrediënten in de juiste doseringen, en altijd in de perfecte cuisson. Prima combinaties van uitstekende producten. Degelijkheid en verrassing gaan goed samen in het menu dat prachtig van opbouw is. Visuele harmonie en balans in geur en smaak gaan hand in hand. De keuken van Dennis en Jurgen behoort tot de top van ons land.
Natasja_Noorlander

Natasja Noorlander

Dennis Kuipers en Jurgen van der Zalm
Dennis Kuipers en Jurgen van der Zalm
Maître-sommelier Natasja Noorlander is een echt talent. Ze verricht haar werk meer dan voortreffelijk. Bevlogen adviseert ze de wijnen. Ze is van alle markten thuis. Met behulp van ‘normale’, gangbare wijnen creëert ze combinaties waarin aroma’s en structuren in het gerecht perfect ondersteund en verrijkt worden. Maar ze kan net zo goed met gedurfde combinaties voor de dag komen waar de doorgewinterde wijnliefhebber blij van wordt. In deze gezellige, vooral internationale setting is het goed toeven.
De service is uitstekend: ontspannen, vakkundig, onbevangen en bijzonder attent. Het jonge team is er volledig op gericht om je als (internationale) gast een bijzondere avond te bezorgen. De prijsstelling hoort bij dit type restaurant. Je krijgt er veel voor terug.
interieur Vinkeles

Gerechten

makreel

* Makreel

Hibiscus, Zeeuwse oester, geitenyoghurt, vijgenblad
Mooi stevige makreel en vlezige oester, omringd door goede zuren en frisse impressies.

8-

Lias Finas Salnes Old Vines Albariño, Attis, Rías Baixas, Spanje 2019
Albariño, meer dan 35 jaar oude stokken, zand- en granietbodem, 6 maanden rijping sur lie op rvs; lichtgouden kleur, rijke geur en smaak, rijp fruit, goede vulling, frisse zuren, goede bite en lengte, wijn met veel inhoud (13,5%)
Importeur: Smaragd Wijnen

8- Wijn & spijs
Aromatisch rijke combinatie met veel vulling en frisse tonen. Rijpe tonen en zuren van wijn en gerecht komen samen. Wel belangrijk om van de wijn te nippen; grotere slokken zouden het gerecht kunnen overstemmen.

makreel
boterbonen

* Boterbonen

Daslook, kappertjes, nootmuskaat
Aromatisch gerecht, hoog op smaak met heftige zuren en duidelijke inbreng van daslook. Goede bite, fris en licht verteerbaar.

8,5

Cuvée Griffez, L’Aigle à Deux Têtes, Côtes de Jura, Frankrijk 2018
Chardonnay, klei en mergel, gisting deels in eiken, deels op rvs, rijping deels in eiken, deels rvs, deels beton; fraaie geur en smaak, herkenbaar chardonnay, mooi gedoseerde zuren, goede balans, fris en spannend, wijn met reliëf, subtiele houtinvloed, prachtige wijn met veel lengte (12,5%)
Importeur: Smaragd Wijnen

8,5 Wijn & spijs
Prachtige combinatie, veel fraîcheur, licht verteerbaar, smakelijk en spannend, zeer origineel.

zeetong

** Zeetong

Venkel, witte druiven, beurre blanc
Minimalistisch signatuurgerecht, fijn en evenwichtig, romige toets van de boter en de fruitimpressies zijn prachtig verweven. Verleidelijk van smaak.

8+

TO, Velich, Burgenland, Oostenrijk 2017
85% chardonnay, 15% welschriesling en sauvignon blanc; veel kleur, hechte geur, opeengepakte aroma’s, rijpe en licht vettige tonen in de aanzet, houtinvloed, veel sap, klein bittertje (13,5%)
Importeur: Ad Bibendum

9 Wijn & spijs
Perfecte match. Het fruit en de beurre blanc sluiten naadloos aan bij de rustige, vullende wijn. Het bittertje en de zuren zorgen voor levendige accenten.

zeetong
plankton

* Plankton

Sint-jakobsvruchten, scheermessen, Bouchot-mosselen, gezouten citroen, zilte groenten
Smeuïg gerecht met zoetje en ziltige toets.

8

Lindi Carien, Franco Lourens Family Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
Verdelho, chenin blanc, grenache blanc, roussanne, fermentatie en 10 maanden rijping in gebruikte vaten; veel kleur, rustig, vullend, duidelijke houtinvloed goed opgenomen, goede zuren, licht ziltig, fijne bite, mooi ontwikkeld, momenteel de favoriete wijn van sommelier Natasja Noorlander (13%)
Importeur: Smaragd Wijnen

8+ Wijn & spijs
De wijn absorbeert alle aroma’s van het gerecht, goede combinatie waarin bittertje blijft nagalmen.

zwezerik

** Zwezerik

Fregola, groene tomaat, knoflookbieslook, champignon
Smakelijk en gevarieerd gerecht met geglaceerde zwezerik en chutney van groene tomaat, mooie zoet-zuurbalans

8+

Cuvée Prestige, Château Ollieux Romanis, Corbières, Frankrijk 2018
50% roussanne, 50% marsanne, 9 maanden rijping in barrique en demi-muid; redelijk fijne geur, goed versmolten, zacht smaakpalet, houtinvloed is goed geïntegreerd, evenwichtig, mineralen (14%)
Importeur: P. de Bruijn Wijnkopers

8+ Wijn & spijs
Heel gelijkmatig en evenwichtig geur- en smaakpalet, waarbij het mooie fruit van de wijn en de mineralen wat spanning aanbrengen.

8+

Massale Pinot Noir, Kooyong Wines, Mornington Peninsula, Australië 2016
Pinot noir, 11 maanden rijping in nieuwe barriques (8%) en eiken foeders; fraaie kleur, lichte ontwikkeling en stoffig, gedoseerde zuren, ziltige toets, mooie pinot noir-tonen, beschaafd en evenwichtig, zacht op de tong, kruidige impressie, verrassende wijnkeuze
Importeur: Smaragd Wijnen

8+ Wijn & spijs
Rustig en voorspelbaar, delicaat, de wijn sluit vooral aan bij de het fruitige van de chutney en bij de frisse zuren. Combinatie voor bourgogneliefhebbers.

zwezerik
bresse duif

** Bresse duif

Ingelegde bramen, ‘drop’ van Forono-biet, saus van het karkas en eendenlever
Smakelijk bereide duif, mooi uitgebalanceerd gerecht met goede zuren en opvallende rol voor de ‘drop’ gemaakt van de langwerpige Forono-biet. De droppige smaak is afkomstig van het zoethout waarmee de biet wordt gekookt. Daarna worden ze gedroogd in de oven en vervolgens gelakt met het kookvocht.

8,5

El Terroir, Domaines Lupier, Navarra, Spanje 2016
Garnacha, ruim 80 jaar oude stokken, 15 maanden rijping in nieuwe en gebruikte Franse eiken vaten van uiteenlopend volume; zeer veel kleur, donker fruit, veel sap, mooie balans, zacht en levendig van smaak (14,5%)
Importeur: Anfors Imperial

8+ Wijn & spijs
Fruit en zuren in wijn en gerecht komen samen prima tot hun recht en zorgen voor een rustige eenheid in de combinatie.

kersen

*(*) Kersen

Amandel, gecondenseerde melk, zuring
Lekker koude kersen in combinatie met chocolade

8+

Prunello, Corrado Tonelli, Marche, Italië NV
Prunello (sleedoornbessen), sangiovese, montepulciano, de sleedoornbessen gisten met de rode wijn van het jaar ervoor 4-5 maanden op rvs, mild zoete rode wijn; intense rode kleur, rijp, geconcentreerd, dik bessensap, fruit en zuren, mooie dessertwijn (14%)
Importeur: Smaragd Wijnen

8,5 Wijn & spijs
Gerecht en wijn liggen qua frisse tonen, levendige zuren en milde zoetheid op één lijn. Opwekkende, licht verteerbare combinatie.

Vinkeles , Amsterdam, 020-5302010

kersen