Voor de vierde keer in de geschiedenis van de tweejaarlijkse internationale competitie heeft een Deens restaurantteam de prestigieuze Copa Jerez gewonnen. Na overwinningen in 2013, 2019 en 2023 waren het ook dit jaar Denen die de professionele jury met hun wijn-sherrycombinaties het meest wisten te overtuigen.
Chef Emil Rask Bahr en sommelier Andreas Kobs Laursen van hotel-restaurant Sdr. Bjert Kro., vlak bij Kolding, maakten tijdens de finale op 3 juni in Jerez de la Frontera indruk met karaktervolle gerechten waarin regionale culinaire tradities goed tot uitdrukking kwamen, in combinatie met goed gekozen, niet alledaagse sherry’s.
De combinaties:
Gebakken makreel met sherry-azijn, zongedroogde tomaat, salie en kreeft-beurre blanc
Sherry: La Bota de Palo Cortado Florpower MMX 102, Equipo Navazos
Gekonfijt buikspek van de barbecue, hazelnoot-dukkah, gevulde bloedworst, timurpeper saus van timurpeper
Sherry: 1730 Oloroso VORS, Alvaro Domecq
‘Arme riddere’ (wentelteefjes) van zuurdesem, met Ceylon-kaneel, gekonfijte kumquats, oranjebloesem, gezouten karamelijs en kardemomsiroop
Sherry: Cream Tradición VOS, Bodegas Tradición
Grote verrassing was de award voor het beste hoofdgerecht voor het team van restaurant Lorea in Mexico-Stad. Het was dit jaar de eerste keer dat er een team uit Mexico in de finale stond.
Het Nederlandse finaleteam, van restaurant Puur Sanh in Berg en Dal, viel helaas buiten de prijzen.
Copa Jerez 2025 – de feiten op een rijtje:
Finalejury
- Josep Roca, mede-eigenaar El Cellar de Can Roca***, Girona (Sp)
- June Rodil, Master Sommelier en CEO van Goodnight Hospitality, Houston, Texas
- Carlos Maribona, culinair criticus Spaans dagblad ABC en columnist Grupo Vocento group.
- Heidi Mäkinen, Master of Wine, lid van International Sommelier Association ASI en WSET docent
- Paco Morales, chef-eigenaar, restaurant Noor***, Córdoba (Sp)
Overige awards
- Juli Soler Award voor Beste Sommelier: Alex Wheatley Bell, restaurant Midnight in the Garden, Austin, Texas
- Beste Chef: William Stoyle, Silo London
- Beste voorgerechtcombinatie: Poncio, Madrid
- Beste hoofdgerechtcombinatie: Lorea, Mexico-Stad
- Beste nagerechtcombinatie: Sdr. Bjert Kro., Denemarken
- Meest creatieve combinatie: Verenigd Koninkrijk – chef William Stoyle (Silo London) en sommelier Zoé Donadio (Apricity Restaurant).