Team Denemarken

Overall winnaars: Allan Schultz en Alexander Berntsen, restaurant Parsley Salon.

De 10e internationale finale van de Copa Jerez is gewonnen door Allan Schultz en Alexander Berntsen, respectievelijk chef en sommelier van het Deense restaurant Parsley Salon. Schultz kreeg ook de speciale award voor de beste chef van de competitie uitgereikt. Nederland werd vertegenwoordigd door restaurant Vigor*, dat met de prijs voor de beste hoofdgerechtcombinatie naar huis ging.
tekst Jan van Lissum
De jubileumeditie van de Copa Jerez was qua uitstraling, locatie, bezoekers en programma een groots opgezet en feestelijk evenement, met als belangrijkste attractie natuurlijk de tiende internationale finale van de toonaangevende wijn-spijscompetitie. In een andere ruimte vond op deze eerste dag een indrukwekkende proeverij van Vinos de Jerez plaats waarbij zeer veel producenten zelf aanwezig waren. Als founder van de Copa Jerez werd ik persoonlijk uitgenodigd door César Saldaña, voorzitter van het Consejo Regulador van Jerez, om de jubileumeditie van de Copa Jerez te bezoeken en was ik ook in de gelegenheid deze proeverij mee te maken. Een verslag volgt binnenkort en een aantal van de aanwezige producenten heeft interesse getoond om begin januari naar de 22e editie van Wine Professional te komen.
logo Copa Jerez
Op de tweede dag stond de huldiging van de winnaars van de Copa Jerez centraal. Onder de zeven deelnemende teams sprong het Deense team er duidelijk uit qua voorbereiding, verzorging en professionaliteit. Jancis Robinson sprak namens de jury vol lof over de fraaie opbouw van het menu dat de Denen presenteerden en roemde de schijnbare eenvoud en rechtlijnigheid van de gerechten, waarin elk ingrediënt een duidelijke functie heeft en iedere franje achterwege blijft. De twee prijzen waaronder de hoofdprijs waren dan ook zeer verdiend. Dat laatste gold zeker ook voor de award voor de beste hoofdgerechtcombinatie die het Nederlandse team van restaurant Vigor in ontvangst nam. Het programma werd gecompleteerd door een aantal boeiende workshops, met als thema’s onder andere: ‘Het gastronomische dna van sherry’, ‘Vlees en sherry: het combineren van functionaliteit en emotie’, en ‘Sherry als literaire inspiratiebron’.
 jury met team Belgie

De jury v.l.n.r. Melania Bellesini, Pascaline Lepeltier, Josep Roca, Jancis Robinson, Almudena Alberca, met sommelier Gianluca di Taranto (A Cook & GTD, België)

Jancis

Jancis Robinson

Het winnende menu van Parsley Salon

Gepocheerde garnalen, op smaak gebracht met beurre blanc-azijn en gemarineerd roggebrood, met groene selderij, zeesla en sisho
Sherry: Manzanilla Soluqua, Bodegas Barón

Gepocheerde en geflambeerde kwartel, twee weken droog gerijpt, gevuld met kalfszwezerik, met saus op basis van kwartellever en -botjes, kruiden en gekaramelliseerde knoflook, geserveerd met ingelegde kastanjes, gekonfijte kumquats en sinaasappel
Sherry: Oloroso, Bodegas Rey Fernando de Castilla

IJs geserveerd op gekaramelliseerde rijpe vijgen en gebruinde boter, met pindapraliné en zeezout
Sherry: PX 20 años, Bodegas Tradición

Restaurant Vigor: beste hoofdgerechtcombinatie

Sommelier Randy Bouwer en chef Martijn Wijnands van restaurant Vigor* hielden de Nederlandse eer hoog door de award voor de beste hoofdgerechtcombinatie te winnen. Het gerecht van zwezerik, paling en ‘Vigor’ wasabi werd gecombineerd met de oloroso van Bodega Gutiérrez Colosía. Het team van Vigor opende deze jubileumfinale van de Copa Jerez en gaf een prima presentatie. Randy had er bewust voor gekozen om de gerechten van Martijn te matchen met betaalbare sherry’s geschikt voor een breed publiek, met toegankelijke aroma’s en structuur. Het was voor Randy de tweede internationale Copa Jerez. In 2015 stond hij in de finale als sommelier van restaurant Zarzo.

Vigor

Randy Bouwer en Martijn Wijnands, restaurant Vigor

Hoofdgerecht

Het winnende hoofdgerecht: Zwezerik, paling en ‘Vigor’ wasabi

Copa Jerez 2023 – de feiten op een rijtje:

Finalerestaurants
 • Ambivium, Peñafiel, Spanje
 • Cook & GTD (catering concept), België
 • The Wolf’s Tailor, Denver, Colrado, VS
 • Dinings SW3, Londen, VK
 • Ackermannshof* & Mandarin Oriental Savoy, Zwitserland (De broers Gabrielle en Daniele Tortomasi, sommelier en chef, vertegenwoordigden Duitsland)
 • Parsley Salon, Hellerup, Denemarken
 • Vigor*, Vught, Nederland
Finalejury
 • Jancis Robinson MW, wijncriticus
 • Almudena Alberca MW, wijnmaker
 • Pascaline Lepeltier, beste sommelier van Frankrijk 2018
 • Melania Bellesini, hoofdsommelier The Fat Duck***, Londen
 • Josep Roca, mede-eigenaar El Cellar de Can Roca***, Girona (Sp)
Winnaars
 • Award overall winaars: Parsley Salon, Denemarken
 • Juli Soler Award voor Beste Sommelier: Gianluca di Taranto, Cook & GTD, België
 • Beste Chef: Allan Schultz, Parsley Salon, Denemarken
 • Beste voorgerechtcombinatie: Dinings SW3, VK
 • Beste hoofdgerechtcombinatie: Vigor*, Nederland
 • Beste nagerechtcombinatie: Ambivium, Spanje
 • Meest creatieve combinatie: Daniele and Gabrielle Tortomasi namens Duitsland (chef en sommelier at Ackermannshof* & Mandarin Oriental Savoy, Zwitserland)