tekst Jan van Lissum


De jury v.l.n.r. Melania Bellesini, Pascaline Lepeltier, Josep Roca, Jancis Robinson, Almudena Alberca, met sommelier Gianluca di Taranto (A Cook & GTD, België)

Jancis Robinson
Het winnende menu van Parsley Salon
Gepocheerde garnalen, op smaak gebracht met beurre blanc-azijn en gemarineerd roggebrood, met groene selderij, zeesla en sisho
Sherry: Manzanilla Soluqua, Bodegas Barón
Gepocheerde en geflambeerde kwartel, twee weken droog gerijpt, gevuld met kalfszwezerik, met saus op basis van kwartellever en -botjes, kruiden en gekaramelliseerde knoflook, geserveerd met ingelegde kastanjes, gekonfijte kumquats en sinaasappel
Sherry: Oloroso, Bodegas Rey Fernando de Castilla
IJs geserveerd op gekaramelliseerde rijpe vijgen en gebruinde boter, met pindapraliné en zeezout
Sherry: PX 20 años, Bodegas Tradición
Restaurant Vigor: beste hoofdgerechtcombinatie
Sommelier Randy Bouwer en chef Martijn Wijnands van restaurant Vigor* hielden de Nederlandse eer hoog door de award voor de beste hoofdgerechtcombinatie te winnen. Het gerecht van zwezerik, paling en ‘Vigor’ wasabi werd gecombineerd met de oloroso van Bodega Gutiérrez Colosía. Het team van Vigor opende deze jubileumfinale van de Copa Jerez en gaf een prima presentatie. Randy had er bewust voor gekozen om de gerechten van Martijn te matchen met betaalbare sherry’s geschikt voor een breed publiek, met toegankelijke aroma’s en structuur. Het was voor Randy de tweede internationale Copa Jerez. In 2015 stond hij in de finale als sommelier van restaurant Zarzo.

Randy Bouwer en Martijn Wijnands, restaurant Vigor

Het winnende hoofdgerecht: Zwezerik, paling en ‘Vigor’ wasabi
Copa Jerez 2023 – de feiten op een rijtje:
Finalerestaurants
- Ambivium, Peñafiel, Spanje
- Cook & GTD (catering concept), België
- The Wolf’s Tailor, Denver, Colrado, VS
- Dinings SW3, Londen, VK
- Ackermannshof* & Mandarin Oriental Savoy, Zwitserland (De broers Gabrielle en Daniele Tortomasi, sommelier en chef, vertegenwoordigden Duitsland)
- Parsley Salon, Hellerup, Denemarken
- Vigor*, Vught, Nederland
Finalejury
- Jancis Robinson MW, wijncriticus
- Almudena Alberca MW, wijnmaker
- Pascaline Lepeltier, beste sommelier van Frankrijk 2018
- Melania Bellesini, hoofdsommelier The Fat Duck***, Londen
- Josep Roca, mede-eigenaar El Cellar de Can Roca***, Girona (Sp)
Winnaars
- Award overall winaars: Parsley Salon, Denemarken
- Juli Soler Award voor Beste Sommelier: Gianluca di Taranto, Cook & GTD, België
- Beste Chef: Allan Schultz, Parsley Salon, Denemarken
- Beste voorgerechtcombinatie: Dinings SW3, VK
- Beste hoofdgerechtcombinatie: Vigor*, Nederland
- Beste nagerechtcombinatie: Ambivium, Spanje
- Meest creatieve combinatie: Daniele and Gabrielle Tortomasi namens Duitsland (chef en sommelier at Ackermannshof* & Mandarin Oriental Savoy, Zwitserland)