De achtste internationale finale van de Copa Jerez is op 29 mei jl. gewonnen door chef Martin G. Sørensen en sommelier Jonathan K. Bernsten van restaurant Clou* in Kopenhagen.
De prestigieuze tweejaarlijkse wijn-spijscompetitie vond dit jaar voor het eerst plaats in het sfeervolle Villamarta theater in het centrum van Jerez de la Frontera. Zowel de bereidingen als de jureringen vonden plaats op een groot podium, zodat de genodigden de verrichtingen van elk van de zeven teams op de voet kon volgen.
De dag voorafgaand aan de finale stond geheel in het kader van het Copa Jerez Forum, een reeks van tien uiteenlopende sherry-gerelateerde lezingen en presentaties. Josep Roca, sommelier en mede-eigenaar van het beroemde restaurant El Celler de Can Roca*** en een van de vijf Copa Jerez-juryleden, opende de dag met een boeiende uiteenzetting over zijn persoonlijke ervaringen met sherry in zijn restaurant. De rest van de week stonden er onder meer bezoeken aan de sherryhuizen Williams & Humbert, Osborne, Lustau, González Byass en Rey Fernando de Castilla op het programma. Meer hierover later op deze site.
De winnaars
Het winnende team van Clou serveerde de volgende combinaties:
Voorgerecht: Coquilles met een vinaigrette van zeesla, viskuit, appel, selderij en roggebrood
Sherry: Fino Antique, Bodegas Rey Fernando de Castilla
Hoofdgerecht: Gerijpte duif in saus van zijn lever, gekonfijte comquat en noten
Sherry: Oloroso Soluqua, Bodegas Barón
Nagerecht: IJs van gekaramelliseerde banaan, drop, warme praliné en koffiesaus
Sherry: Pedro Ximénez VOS, Bodegas Tradición
De overige awards die de jury toekende waren:
- Beste sommelier: Enrique García Albelda, Bon Amb**, Xábia, Spanje
- Beste chef: Martin G. Sørensen, Clou*, Kopenhagen, Denemarken
- Beste combinatie voorgerecht: Tartaar van coquille met wasabi, komkommer en aroma’s van de zee in combinatie met Fino Tio Pepe en rama 2019 van Bodegas González Byass – Restaurant Texture*, Londen, VK
- Beste combinatie hoofdgerecht: Koppeling van amontillado en fondillón, in combinatie met Amontillado 54-1a VORS, Bodegas Osborne – Bon Amb**, Xábia, Spanje
- Beste combinatie nagerecht: IJs van gekaramelliseerde banaan, drop, warme praliné en koffiesaus – sherry: Pedro Ximénez VOS, Bodegas Tradición – Clou*, Kopenhagen, Denemarken
- Meest creatieve combinatie: NoMad, Los Angeles, VS
Speciale vermelding voor Nederlands team
De jury besloot de awardsceremonie met een speciale vermelding voor Kim Reisig van het team van Cheval Blanc* in Heemstede, die de onderscheiding Veelbelovende Sommelier kreeg toegekend. Het was voor het eerst dat een Nederlands team bij de internationale finale van de Copa Jerez niet naar huis ging met een van de hoofdprijzen, en dat lijkt vooral te maken te hebben met de moeizame voorbereidingen en de tussentijdse verandering in het team. Sommelier Kim Reisig zette samen met gastchef Eddie Meijboom in Spanje een prima presentatie neer, maar met een stabieler en strakker voortraject had er waarschijnlijk meer ingezeten.