winnaars Clou

Het winnende team van restaurant Clou in Kopenhagen

De achtste internationale finale van de Copa Jerez is op 29 mei jl. gewonnen door chef Martin G. Sørensen en sommelier Jonathan K. Bernsten van restaurant Clou* in Kopenhagen.

logo

De prestigieuze tweejaarlijkse wijn-spijscompetitie vond dit jaar voor het eerst plaats in het sfeervolle Villamarta theater in het centrum van Jerez de la Frontera. Zowel de bereidingen als de jureringen vonden plaats op een groot podium, zodat de genodigden de verrichtingen van elk van de zeven teams op de voet kon volgen.

De dag voorafgaand aan de finale stond geheel in het kader van het Copa Jerez Forum, een reeks van tien uiteenlopende sherry-gerelateerde lezingen en presentaties. Josep Roca, sommelier en mede-eigenaar van het beroemde restaurant El Celler de Can Roca*** en een van de vijf Copa Jerez-juryleden, opende de dag met een boeiende uiteenzetting over zijn persoonlijke ervaringen met sherry in zijn restaurant. De rest van de week stonden er onder meer bezoeken aan de sherryhuizen Williams & Humbert, Osborne, Lustau, González Byass en Rey Fernando de Castilla op het programma. Meer hierover later op deze site.

Josep Roca

Josep Roca

De winnaars

Het winnende team van Clou serveerde de volgende combinaties:

Voorgerecht: Coquilles met een vinaigrette van zeesla, viskuit, appel, selderij en roggebrood
Sherry: Fino Antique, Bodegas Rey Fernando de Castilla

Hoofdgerecht: Gerijpte duif in saus van zijn lever, gekonfijte comquat en noten
Sherry: Oloroso Soluqua, Bodegas Barón

Nagerecht: IJs van gekaramelliseerde banaan, drop, warme praliné en koffiesaus
Sherry: Pedro Ximénez VOS, Bodegas Tradición

Het Deense team aan het werk

Het Deense team aan het werk

Deens nagerecht

De Denen werden ook onderscheiden voor de mooiste nagerechtcombi

De overige awards die de jury toekende waren:

  • Beste sommelier: Enrique García Albelda, Bon Amb**, Xábia, Spanje
  • Beste chef: Martin G. Sørensen, Clou*, Kopenhagen, Denemarken
  • Beste combinatie voorgerecht: Tartaar van coquille met wasabi, komkommer en aroma’s van de zee in combinatie met Fino Tio Pepe en rama 2019 van Bodegas González Byass – Restaurant Texture*, Londen, VK
  • Beste combinatie hoofdgerecht: Koppeling van amontillado en fondillón, in combinatie met Amontillado 54-1a VORS, Bodegas Osborne – Bon Amb**, Xábia, Spanje
  • Beste combinatie nagerecht: IJs van gekaramelliseerde banaan, drop, warme praliné en koffiesaus – sherry: Pedro Ximénez VOS, Bodegas Tradición – Clou*, Kopenhagen, Denemarken
  • Meest creatieve combinatie: NoMad, Los Angeles, VS
Sommelier Enrique García Albelda onderscheiden

Sommelier Enrique García Albelda onderscheiden ontvangt zijn award

Eddie Meijboom

Eddie Meijboom in actie namens restaurant Cheval Blanc in Heemstede

Kim Reisig onderscheiden

César Saldaña, directeur van het Consejo Regulador van Jerez, feliciteert Kim Reisig met haar eervolle vermelding

Speciale vermelding voor Nederlands team

De jury besloot de awardsceremonie met een speciale vermelding voor Kim Reisig van het team van Cheval Blanc* in Heemstede, die de onderscheiding Veelbelovende Sommelier kreeg toegekend. Het was voor het eerst dat een Nederlands team bij de internationale finale van de Copa Jerez niet naar huis ging met een van de hoofdprijzen, en dat lijkt vooral te maken te hebben met de moeizame voorbereidingen en de tussentijdse verandering in het team. Sommelier Kim Reisig zette samen met gastchef Eddie Meijboom in Spanje een prima presentatie neer, maar met een stabieler en strakker voortraject had er waarschijnlijk meer ingezeten.