broers mascarello met kariem en chef

V.l.n.r. Stefano Mascarello, Kariem Hamed (Le Vineur), Flavio Ghignoni Carestia (chef, Domenica), Andrea Mascarello

Importeur Le Vineur presenteerde bij restaurant Domenica in Amsterdam de eerste resultaten van het jonge wijnproject Maffrei van de broers Andrea en Stefano Mascarello.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
In 2021 kochten de twee broers Andrea (1997) en Stefano (1987) Mascarello, samen met hun ouders Alfio en Betti, een oud wijndomein op de hoogste heuvel van La Morra in de Langhe. Andrea studeert wijnbouw en oenologie en deed ervaring op bij invloedrijke producenten in Langhe en Nieuw-Zeeland. Stefano werkte zeven jaar bij een producent in La Morra, waar hij zich bezighield met marketing en export. Hun eerste wijn van eigen wijngaard was de Langhe Nebbiolo 2021.
Maffrei - Andrea en Stefano Mascarello
De druiven worden op biologische wijze geteeld en de rendementen worden laag gehouden. Zoveel mogelijk wordt met de hand gedaan. In de kelder wordt gestreefd naar optimale harmonie tussen traditionele methoden en moderne technologie. Aangezien het bedrijf net van start is gegaan, wordt het experiment op dat gebied niet geschuwd. Het doel is vooral elegante terroirwijnen te maken, inclusief barolo.
Restaurant Domenica is gevestigd aan de Noordermarkt, op de plek waar tot 2018 Bordewijk zat. De keuken van Domenica wordt geleid door chef Flavio Ghignoni Carestia, afkomstig van Toscanini. Op de kaart staan Italiaanse klassiekers naast eigentijdse mediterrane gerechten op basis van dagverse, regionale ingrediënten. Flavio bereidde een smakelijke lunch ter afsluiting van de proeverij.

Le Vineur, Hilversum, 06-27369300

Domenica, Amsterdam, 020-7746720

Proefnotities

8

Maffrei, Langhe Dolcetto, Italië 2022
Dolcetto, 38 jaar oude stokken met laag rendement, 1,2 ha grote wijngaard op 420 meter hoogte in Diano d’Alba, verdeeld in drie percelen (twee oostelijk georiënteerd, één noordoostelijk), 40% van de geoogste druiven werd gebruikt, de rest verkocht, fermentatie op rvs met 10% hele trossen, 3 maanden rijping op rvs, 3 maanden beton, 1600 flessen geproduceerd; tamelijk hechte, donkere kleur, verleidelijke geurwaaier, compact, donker fruit, aardse tonen, sappige aanzet, zacht mondgevoel, kruidige onderlaag, mals, goede fraîcheur en slanke stijl, mooie pepertje, goede tannine en lengte (12,5%) ca. € 30,00

8,5

Maffrei, Langhe Nebbiolo, Italië 2022
Nebbiolo, 5 jaar oude stokken, afkomstig van 0,6 ha grote wijngaard in Borgata Gnesotti, de hoogst gelegen wijngaard (545 m) in La Morra, bodem van 50% zand, 30% silt en 20% klei, 15-16 dagen fermentatie op rvs met 10% hele trossen, rijping op rvs, 4000 flessen geproduceerd; licht van kleur, nog wat gesloten, vlezige geurwaaier, licht animaal en mestig, meer intens, ook licht floraal, goed sap, stevig mondgevoel, mooi fruit en goede zuurgraad, fijne kruidigheid, veel finesse, levendige wijn € 31,95

8,5

Maffrei, Langhe Nebbiolo, Italië 2021
Nebbiolo, gemiddeld 30 jaar oude stokken, afkomstig van 0,7 ha grote cru-wijngaard op 250 m hoogte in Torriglione, bodem van 30% klei, 40% silt en 30% zand, 15-16 dagen fermentatie op rvs met 10% hele trossen, rijping op rvs, 2700 flessen geproduceerd; donkerder van kleur, beschaafde geur, fijne aroma’s, mals, sappige aanzet, lichte stijl, slank, ziltige impressies, kruidige onderlaag, elegant, mooi rood en donker fruit, goede zuren, mooie tannine, zeer evenwichtig, gastronomische wijn met lengte, mooiste wijn van de umami/wagyu tasting m.m.v. restaurant Bridges tijdens Wine Professional 2023 € 31,95

8+

Mascarello Michele & Figli, Barolo, Italië 1997 (magnum)
Nebbiolo, afkomstig van het familiedomein waarbij Alfio Mascarello tot 2020 betrokken was; mooi ontwikkelde kleur, traditionele, herkenbare barolo-geur, licht vlezig en mestig, goed sap, hoge zuren, mooie zoet-zuurbalans, ziltige toets, evenwichtig, schoon, kruidig, mooi pepertje, klassieke stijl, maaltijd wijn pur sang, veel lengte, komt nog fris over. Niet meer verkrijgbaar.

 Maffrei 1