nine seconds

Druet 2
Druet 2 kopie

Cuvée Vaumoreau, Domaine Pierre-Jacques Druet, Bourgueil, Frankrijk 1989

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Achtergrond
Pierre-Jacques Druet studeerde oenologie in Beaune, Montpellier en Bordeaux, maar besloot niet in de voetsporen te treden van zijn vader, een négociant in de Bourgogne. Om zijn eigen domein te kunnen opzetten begon hij als verkoper van wijnbouwapparatuur, exporteerde hij vervolgens wijn in Bordeaux en maakte hij wijn in Zwitserland. In 1980 kocht hij zijn eerste wijngaarden in Bourgueil. Het domein zou uiteindelijk 22 hectare aan wijngaarden omvatten verdeeld over een aantal percelen, een deel met oude tot zeer oude stokken. Naast vier wijngaarden in Bourgueil (Grand Mont, Fiefs de Louys, Les Cent Boisselées, Vaumoreau) bezat hij ook een oud perceel in Chinon: Clos de Danzay.

Zijn topwijngaard was een perceel op de Grand Mont (klei en kalksteen), maar ook met druiven van de als kwalitatief mindere Les Cent Boisselées (kiezels en zand) verrichtte Druet wonderen. Druet bewerkte zijn wijngaarden volgens de lutte raisonnée en hanteerde lage rendementen. Door zijn eigenzinnige aanpak bij de vinificatie bereikte hij verrassend goede resultaten en daarmee zette hij tevens het potentieel van de regio Bourgueil op de kaart. Hij werkte met lange maceratietijden en liet sommige cuvées wel tot tien jaar rijpen in oude vaten. Ook experimenteerde hij met diverse soorten vaten, waaronder bijvoorbeeld een conisch fermentatievat, waarin hij de temperatuur aan de bovenkant (waar de schillen op de wijn drijven) liet oplopen tot zo’n 60 graden.

Helaas was Druet in zakelijk opzicht minder begenadigd dan als wijnmaker. Vanaf 2009 stapelden de financiële problemen zich op en na een faillissement werd het domein in 2016 gekocht door Frédéric Brochet, eigenaar en wijnmaker van Ampelidae. De cuvée Vaumoreau 2017 was de laatste wijn die Pierre-Jacques Druet maakte.

Proefnotities
Eerste indrukken

Nog opvallend jeugdige kleur. Fijne, koele geur. In geur en smaak zijn de cabernet franc-druif en de herkomst duidelijk herkenbaar. Fijne aanzet met mooi gerijpt cabernet franc-fruit omgeven door aangename zuren, een kruidige ondertoon en een gedoseerde aardse impressie. Ook de smaak is nog verrassend jeugdig, met veel sap en inhoud en een uitstekende balans.

Na 2 uur

De wijn waaiert open en de aroma’s komen nu klassieker over. Geur en smaak zijn mooier versmolten, waarbij het fruit zwoeler en dikker naar voren komt. De aardse impressie is nog steeds mooi aanwezig.

Na 3 uur

De tannine is zacht en mals geworden en is beter in de smaak geïntegreerd. Naast de kruidige ondertoon komt nu ook een soja-impressie naar boven. Structuur en stijl van de wijn blijven geheel intact. De wijn bezit zeer veel smaaklengte en laat zich nog uitstekend inzetten aan tafel. Bijvoorbeeld bij vleesgerechten met truffel, maar ook bij gerookte zalm met kappertjes en een beetje mierikswortelcrème.

Na 24 uur

De kleur is nu licht teruggelopen. De smaak is vanaf de aanzet sappig en mooi versmolten, wordt zwoeler en krijgt een mestige toets. Zachte tannine, licht soja, iets meer sousbois, iets peperigs en nog steeds veel fruit en smaaklengte. Wijn met een klassiek Bourgueil-karakter, die niet alleen verrassend mooi is gebleven na 35 jaar, maar ook opmerkelijk goed intact blijft na uren openstaan.
Mooi souvenir van een eigenzinnige wijnmaker.

Technische gegevens

Totale oppervlakte 22 hectare
Appellaties Bourgueil, Chinon
Aanplant 100% cabernet franc
Leeftijd stokken gemiddeld 40 jaar
Wijnteelt lutte raisonnée
Vinificatie lange maceratie, fermentatie met soms zeer hoge temperaturen
Oudering lange rijping in gebruikte eiken vaten
Bodemsamenstelling tuf, kiezel, klei, zand

Druet 1