Tijdens het vakevent Gastronomie in de RAI Amsterdam werden verschillende masterclasses gegeven, waaronder een Corpinnat-proeverij met Xavier Gramona. Deze wijnmaker was uitgenodigd door Wijnimport J. Bart en maakte tevens deel uit van de jury van de Gramona Amuse Wedstrijd.
tekst en proefnotities Michiel Boer
Xavier Gramona

Xavier Gramona

Negen afgescheiden producenten

Corpinnat is een mousserende wijn uit het hart van de Penedès, een wijngebied in Noordoost-Spanje met de Cava-appellatie. Hier wordt cava gemaakt volgens de klassieke methode, onderhavig aan bepaalde kwaliteitseisen. Het samenwerkingsverband dat het label Corpinnat voert bestaat uit negen producenten die zich recent hebben afgescheiden van de Cava DO om hun eigen provinciaal en Europees geregistreerd label te kunnen voeren. Xavier Gramona is een van de negen producenten en tevens grondlegger van Corpinnat, dat officieel is verenigd in L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC). De directe reden voor de afscheiding was onenigheid tussen AVEC en het bestuur van Cava DO over het voeren van het Corpinnat-label op een Cava etiket. De daadwerkelijke reden was de kwaliteitsborging, aldus Xavier Gramona.

Om een Cava-etiket van een Corpinnat-label te mogen voorzien, moet aan de volgende kwaliteitseisen zijn voldaan:

  • de druiven moeten organisch geteeld en met de hand zijn geoogst;
  • 75% van de druiven moet afkomstig zijn van de eigen wijngaard;
  • de (overige) ingekochte druiven moeten van hoge kwaliteit zijn met een minimale prijs van € 0,70 per kilogram (de gemiddelde prijs per kilogram in Penedès ligt rond € 0,40);
  • 90% van de totale blend moet bestaan uit de inheemse druiven macabeo, xarel-lo, parellada of malvasia. Maximaal 10% van de blend mag bestaan uit chardonnay, pinot noir of trapet. Voor roséwijnen geldt dat uitsluitend de druiven garnacha, monastrell, sumollen en xarel-lo rosat morgen worden gebruikt;
  • de druiven moeten geheel gevinifieerd zijn in de eigen kelder. De inkoop van stille wijn is niet toegestaan;
  • tot slot moet de wijn een tweede gisting van minimaal 18 maanden doorlopen hebben in de fles.

Proefschrift had het genoegen om uiteenlopende Corpinnat-wijnen te proeven van verschillende producenten. De hiervoor genoemde kwaliteitseisen resulteren in prachtige mousserende wijnen van uitstekende kwaliteit.

Wijnimport J. Bart, Zuidoostbeemster, 0299-689111

kaart Corpinnat

Corpinnat: bijna 23.000 hectare aan wijngaarden

Proefnotities

7,5

Brut Reserva Special Edition, Torelló, Corpinnat, Spanje 2014
Macabeo, xarel-lo, parellada, meer dan 36 maanden rijping sur lie. Wat ingetogen in de neus. Puur, fris en op het fruit. Droge stijl. Citroen, groene appeltjes en crème fraîche. Enige mineraliteit. Zachte mousse met voldoende zuren. Kortom: een evenwichtige frisse wijn.

8

Reserva Brut Nature, Huguet de Can Feixes, Corpinnat, Spanje 2010
Parellada, macabeo, pinot noir. Rijke en droge stijl. Gistaroma’s, toast, biscuit, brooddeeg en (rijpe) appels met tonen van citrus. Verfijnde mousse, goede zuren en een mooie afdronk.

8+

Josep Coca Brut Nature, Castellroig/Sabaté i Coca, Corpinnat, Spanje 2012
Macabeo, xarel-lo, 48 maanden rijping. Warme geurintensiteit. Gisttonen, amandelbiscuit, toast, gebak en brioche. Venkel, kiwi en wat anijs. Expressief en onderscheidend karakter. Elegante frisheid en sprankelend.

8,5

III Lustros Finca Font de Jui Brut Nature, Gramona, Corpinnat, Spanje 2012
Macabeo, xarel-lo. Rijp en fris. Complex, minerale terroirtonen, nootachtig, toast en boom- en citrusvruchten. Volle, ronde en geconcentreerde smaak met een romige zachte mousse. Lengte in de afdronk en een uitstekende balans. Subtiele, elegante en complete wijn.

8,5

Serral del Vell Brut Nature, Recaredo, Corpinnat, Spanje 2011
Macabeo, xarel-lo. Verfijning met veel schakeringen van rijp fruit. Levendig en gevuld, brioche, prima balans en geïntegreerde mousse. Genoeg van alles en een zuivere lange finale.