kelders Piccolomini

De kelders van Tenuta Ciacci Piccolomini d’Aragona

Het Toscaanse domein Tenuta Ciacci Piccolomini d’Aragona ligt op hellingen de uitkomen bij de rivier de Orcia. De druiven profiteren hier van een relatief koel microklimaat en dat resulteert in rijke, complexe en tegelijk elegante wijnen. Frank Goorhuis presenteerde tijdens Wine Professional namens Heisterkamp Wijnkopers een proeverij over dit wijnhuis.
proefnotities Jan van Lissum en Ivo Ivanis
Het 220 hectare grote Tenuta Ciacci Piccolomini d’Aragona was vroeger kerkelijk bezit en hoorde bij het bisschoppelijke Palazzo del Vescovo bij het dorp Castelnuovo dell’Abate ten zuiden van Montalcino. Nadat de bisschop van Montalcino was overleden, kwam het domein in handen van de familie Ciacci. Met het huwelijk van Edna Ciacci en Alberto Piccolomini d’Aragona, begin 20e eeuw, ontstond de huidige naam. In 1985 werd het landgoed geërfd door Giuseppe Bianchini en momenteel staat het onder leiding van broer en zus Paolo (voorheen wielrenner) en Lucia Bianchini, terzijde gestaan door Paolo’s zoon Alex en dochter Ester.
55,5 van de 220 hectare is beplant met wijnstokken en 40 met olijfbomen, de rest bestaat vooral uit bossen en grasland. Nadat men in de jaren vijftig was begonnen met een serieuze wijnproductie, kwam in 1968 de eerste brunello op de markt. In de jaren negentig kwam er net buiten Castelnuovo een nieuw hoofdgebouw met kelders. De 17e-eeuwse kelder van het palazzo wordt sindsdien alleen nog gebruikt voor opslag van de allerbeste wijnen.
Frank Goorhuis

Frank Goorhuis (Heisterkamp Wijnkopers)

Paolo e Lucia

Paolo en Lucia Bianchini

De productie omvat verschillende kwaliteitsniveaus. De instapwijn Rosso di Toscana wordt gevolgd door twee DOC Sant’Antimo’s: Ateo (cabernet sauvignon/merlot) en Fabius (100% syrah). Een stap hoger is de Rosso di Montalcino, die in niveau overtroffen wordt door de Rosso di Montalcino Rossofonte: Piccolomini was met deze wijn in 2014 een van de eerste producenten die een tweede Rosso di Montalcino op de markt bracht, op basis van een speciale selectie van de beste druiven. Bovenaan het spectrum staan de drie Brunello’s: een reguliere blend, de cru Pianrosso, en – alleen in de allerbeste jaren – de Riserva.

Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum, 0541-291830

Proefnotities

8-

Ciacci Piccolomini d’Aragona, Rosso di Montalcino, Italië 2020
Sangiovese, afkomstig van 7,76 hectare op 240 tot 360 m hoogte, mergelrijke bodem, fermentatie in rvs en in verglaasd beton, rijping in Slavonische eiken vaten van 20 tot 75 hl.; licht van kleur, gerijpte geur, klein rood fruit, pruimen, zachte houttoets, strakke aanzet, stevige smaak, fris fruit, goed sap, mooie balans, redelijk lang en toegankelijk (14%)

8-

Rossofonte, Ciacci Piccolomini, Rosso di Montalcino, Italië 2020
Sangiovese, wijngaarden op 240-360 m hoogte, mergelrijke bodem, fermentatie in rvs en in verglaasd beton, 12 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 7,5 tot 25 hl., 8 maanden flesrijping; iets meer kleur, ronde geur, zwart fruit, kersen, milde houtinvloed, rond en sappig van smaak, rijpe tannine en wat pittige zuren, stevige finale, fruitig met een lichte koffietoets, desondanks vrij elegant (14,5%)

8

Ciacci Piccolomini d’Aragona, Brunello di Montalcino, Italië 2017
Sangiovese, 8 ha. wijngaarden op 240-360 m hoogte, mergelrijke bodem, fermentatie in rvs en in verglaasd beton, meer dan 24 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 20 tot 75 hl., ruim 8 maanden flesrijping; licht ontwikkelde kleur, elegante en gerijpte geur, zwart fruit, kersen en vanille, lichte kruidigheid, sappige aanzet, klassiek Italiaans, rijpe, stevige tannine en frisse zuren, koffie- en chocolade-associaties in de finale, goed sap, mooi ontwikkeld, behoorlijk elegante en drinkbare brunello (14,5%)

8,5

Pianrosso, Ciacci Piccolomini d’Aragona, Brunello di Montalcino, Italië 2017
Sangiovese, single vineyard waar ook de Brunello Riserva zijn oorsprong vindt, 11,69 ha. wijngaarden op 240-360 m hoogte, mergelrijke bodem, fermentatie in rvs en in verglaasd beton, 36 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 20 tot 62 hl., ruim 8 maanden flesrijping; iets meer kleur, klassieke geur met elegant fruit, kersenbonbons, tabak en zachte vanilletoets, stevige aanzet, licht gestoofd, stevige tannine, intense finale, stevige, fraai samengestelde brunello met inhoud en lengte (15%)

8+

Ciacci Piccolomini d’Aragona, Brunello di Montalcino, Italië 2012
Sangiovese, 8 ha. wijngaarden op 240-360 m hoogte, mergelrijke bodem, fermentatie in rvs en in verglaasd beton, meer dan 24 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 20 tot 75 hl., ruim 8 maanden flesrijping; veel kleur, belegen met bruine rand, klassieke geur, kersenjam, pruimen, peper en tabak, lichte oosterse kruidigheid, kaneel, mooi belegen, smaak komt overeen met de geur, koffie en chocolade, rijpe tannine, goede zuren, klassieke smaak met goede lengte en balans, fraaie gastronomische wijn

9-

Ciacci Piccolomini d’Aragona, Brunello di Montalcino, Italië 2010
Sangiovese, 8 ha. wijngaarden op 240-360 m hoogte, mergelrijke bodem, fermentatie in rvs en in verglaasd beton, meer dan 24 maanden rijping in Slavonische eiken vaten van 20 tot 85 hl., ruim 8 maanden flesrijping; veel kleur, nog steeds jeugdig, elegante, belegen en gerijpte geur, zwart fruit, kersen, kruidigheid, vanille, chocolade, ronde en zalvende aanzet, veel fruit en sap, ronde tannine, elegante zuren, prima balans, mooie frisheid in de finale, zeer aangenaam glas wijn, alles klopt

PICCOLOMINI wijnen