Lucas Oechslin en Marco Tessaro
Lucas Oechslin en Marco Tessaro, uitvinders en naamgevers van de LUMA-rijping
Nice to Meat gaf tijdens Wine Professional inzicht in de gastronomische mogelijkheden van LUMA-vlees. De in Zwitserland ontwikkelde LUMA-rijpingsmethode geeft rundvlees, kalfsvlees en varkensvlees een nieuwe smaakdimensie en maakt het daarnaast zachter en sappiger van structuur. Ter illustratie werden twee gerechtjes geserveerd, elk in combinatie met vier verschillende wijnen.
proefnotities Jan van Lissum en Fabiola Bonke
Bij de Wine Professional-proefsessie konden de deelnemers constateren dat het LUMA-vlees inderdaad zeer sappig en zacht is en dat de smaak is, en verrijkt met nootachtige, kruidige en aardse tonen, die misschien niet altijd bij iedereen op waardering kunnen rekenen.
Of het vlees zich goed laat combineren met wijn, en met welke wijntypen dan vooral, was bij deze proefsessie minder goed vast te stellen, omdat het team van chef Laurens Jan van den Tol twee complete gerechtjes serveerde, inclusief andere, duidelijk smaakbepalende ingrediënten. In de eerste sessie hadden de geselecteerde wijnen het daardoor ook vrij moeilijk.
Om de wijn-spijsmogelijkheden echt onderling te vergelijken zou het LUMA-vlees puur, zonder omlijsting, bij de wijnen moeten proeven. Binnenkort op deze site een artikel waarin we uitgebreider ingaan op de totstandkoming, eigenschappen en mogelijkheden van LUMA-vlees
Laurens Jan van den Tol
Laurens Jan van den Tol bereidt de gerechtjes
LUMA 1

Flight 1

**(*)
Steak tartare, crème fraîche, kaviaar, borage cress
Fris, smaakvol en licht verteerbaar. Vraagt om een gekoelde, wat lichtere wijn ter begeleiding.

LUMA 2

Flight 2

***
Gebakken entrecote, gepofte knolselderij, hazelnoot, aardappelkaantjes, soja
Smaakvol gerecht met inhoud dat vraagt om grotere, vollere wijnen.

Luma wijnen a
Proefnotities flight 1

***

Chardonnay, Weingut August Ziegler, Pfalz, Duitsland 2018
Chardonnay; bleekgeel, in de geur citrus, florale en kruidige tonen, hint van rook en noot, vol, fris en elegant van smaak, mooie zuren, complex met lange afdronk, evenwichtig en toegankelijk
Importeur: Tire Bouchon

**(*) Wijn & spijs
Correcte combinatie, toegankelijk, de chardonnay heeft voldoende inhoud als begeleider.

**(*)

Callet y Syrah Rosé, Can Gelat, IGP Mallorca, Spanje 2023
Blend van callet en syrah; lichtroze, kleur doet denken aan Provence-rosé, lichte tonen van rood fruit, kalkachtig, zacht, elegant en mals van smaak, mineralig, beetje ziltig en kruidig, licht bittertje, aparte smaakbeleving

**(*) Wijn & spijs
Zacht, mals, rustig, toegankelijk. Aangename lunchcombinatie.

***

Legend Saperavi limited edition, Marbano Winery, Kakheti, Georgië 2021
Saperavi; robijn met paarse rand, in de geur kers, rijp, pruim, bitter orange, qua smaak volle tonen van pruim, vijg en rijpe kers, vriendelijke tannine en middellange afdronk, fris, elegant en toegankelijk

** Wijn & spijs
Wijn en spijs blijven los van elkaar staan, geen echte combinatie.

***(*)

San Quiles Graciano, Bodegas Altun, Rioja, Spanje 2021
Graciano; diep robijnrood met paarse rand, aromatisch, rijk en vol met zwart fruit, kruidnagel, viooltje en geconcentreerd rood fruit, geur en smaak komen overeen, rijke volle smaak met charmante bitters, rood fruit, kruidig pepertje, frisse zuren, mooie balans en lengte, aangenaam glas
Importeur: Herman Wines

*** Wijn & spijs
Aardige combinatie, rustig en evenwichtig.

Luma wijnen b
Proefnotities flight 2

***(*)

Cabernet Franc Sterntal Single Vineyard, Domaine Mondivin, Villány, Hongarije 2018
Cabernet franc; medium rood, aards, groene paprika, zwarte peper en kruidig, vol maar ook zacht en aangenaam, braam, zwarte bes, zachte bitters en medium zuren, veel lengte, frisse, elegante wijn

*** Wijn & spijs
De wijn kan het totale gerecht goed aan, dat is vooral te danken aan de aardse toets, de impressies van paprika en zwarte peper en de kruidigheid.

****

Riserva, Cavallotto, Barolo Riserva Bricco Boschis, Italië 2012
Nebiolo; robijnrood, rood en donker fruit zoals kers, framboos en braam, aards en wat floraal, in de smaak volle, rijpe rode fruittonen met een licht zoetje van pruim, zachte tannine, mineralig en een zeer lange, elegante en uitgebalanceerde afdronk, fraai ontwikkeld, klassieke ondertoon, versmolten, nog vitaal
Importeur: De Wijnengel

**** Wijn & spijs
De ontwikkeling, de inhoud, de tannine en het gerijpte fruit van de wijn maken dit tot een uitstekende combinatie met lengte. Het gerecht wordt door de wijn opgenomen. Smaakvol geheel.

*****

Il Poggio, Castello di Monsanto, Chianti Classico Gran Selezione, Italië 2014
Sangiovese; mooi diep robijnrood, elegante neus, rijp rood fruit van kers en framboos, maar ook wat stoere tonen van tabak en kruidnagel, mooi vol en complex van smaak, sublieme tonen van leer, tabak, prachtige balans tussen tannine en zuurgraad, lange, mooie, zachte afdronk, heel fijn en evenwichtig, fraai ontwikkeld en versmolten, schitterende wijn
Importeur: De Wijnengel

**** Wijn & spijs
Mooi aansluitend geheel, aromatisch en evenwichtig, complex smaakprofiel met veel lengte. Ook hier bepaalt de inhoud van de wijn de match. De wijn pakt het gerecht op en zet de combinatie naar zijn hand.

***(*)

Kisi Qvevri, Ikalto Winery, Kakheti, Georgië 2022
Kisi, orange wine; vol amberkleurig, steenfruit met wat pomelo, slanke aanzet, associatie van appel en wat wilde perzik, rijpe tonen, na wat openstaan krijgt de wijn een breed smaakprofiel

***(*) Wijn & spijs
Verrassende combinatie met mooie spanning, wijn en gerecht sluiten vrij goed aan, goede smaakvoortzetting.

Nice to Meat, Almere, 036 – 535 9200