Condello flessen
Sangiovese, maar dan net even anders. Dat is in het kort wat de fraaie wijnen van de jonge wijnmaakster Chiara Condello te bieden hebben. Hoewel zij pas sinds een aantal jaren onder eigen naam wijn produceert, wordt ze nu al beschouwd als een van de meest veelbelovende wijnmakers van de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Restaurant Toscanini vormde de ideale locatie voor haar masterclass en aansluitend wijn-spijsdiner.
proefnotities Jan van Lissum
De sangiovese, vooral dank zij wijnen als chianti en brunello een van Italiës bekendste druivenrassen, is volgens verschillende deskundigen oorspronkelijk afkomstig uit Romagna, het oosten van de regio Emilio-Romagna. De variant die vandaag de dag groeit in de (sinds 2011 officiële) subregio Predappio, waar Chiara Condello haar wijngaarden heeft, heet voluit sangioveto dal cannello piccolo predappio. Deze druif is kleiner en heeft een dikkere schil dan de meest voorkomende sangiovese grosso.
De typische geur- en smaakaroma’s zijn met name te danken aan het feit dat de wijnstokken diep geworteld zijn in een bodem van kalk, klei en lokale ‘spungone’: poreuze zandsteen uit het Plioceen (5,3 tot 2,6 miljoen jaar geleden), rijk aan fossielen uit de tijd dat de zeebodem zich tot hier uitstrekte. Ook de nabijheid van de Appennijnen en de Adriatische Zee speelt een belangrijke rol. Er is veel wind en het verschil tussen dag- en nachttemperaturen is groot. Veel van de wijngaarden zijn oostelijk georiënteerd. Dit alles resulteert in druiven met uitgesproken fruitige tonen (m.n. kersen), kruidige impressies, en hoge zuren en elegante tannine die de wijnen een zeer goed rijpingspotentieel meegeven.
Predappio stond al in de Middeleeuwen bekend om zijn sangiovese van hoog niveau en kent tegenwoordig strengere kwaliteitseisen dan de rest van Romagna als het gaat om rendementen en rijpingstijd van de wijnen.
Chiara Condello

Chiara Condello

Chiara Condello 2

Eigen label

Chiara Condello doet er alles aan om de bijzondere eigenschappen van druif en terroir zo goed mogelijk tot uitdrukking te laten komen in haar wijnen.
Ze leerde het vak vooral van haar vader, Francesco Condello, die in 2001 het familiedomein Condé in Predappio oprichtte. Chiara werkt hier sinds 2012 en heeft sinds 2015 de dagelijkse leiding. In datzelfde jaar kocht zij in de omgeving een aantal zeer oude wijngaarden, die op het stonden om gerooid te worden. Het bijzondere potentieel van deze percelen – samen 4,8 hectare, omgeven door bossen en olijfbomen – inspireerden haar om een eigen wijnlabel te beginnen.

De wijngaarden liggen op een hoogte van 150 tot 350 meter en worden op biologische wijze bewerkt. De druiven worden met de hand geoogst en fermenteren (geheel of deels) ontsteeld met inheemse gisten in rvs tanks, open houten fermentatievaten of grotere tonneaux. Rijping van de wijnen vindt plaats en grote, gebruikte vaten van Slavonisch eiken en op rvs.
De productie beperkt zich momenteel tot twee jaarlijkse 100% sangiovese-wijnen en één wijn die alleen in de allerbeste jaren gemaakt wordt:

De basiscuvée Romagna Sangiovese Predappio
– afkomstig van 4 hectare
– 15-25 dagen maceratie
– rijping in vaten van Slavonisch eiken en rvs

De riserva Le Lucciole
– afkomstig van 0,8 hectare
– 25-45 dagen maceratie
– 24 maanden rijping in 35-hectolitervaten van Slavonisch eiken
– productie circa 4000 flessen

De riserva Lo Stralisco
– alleen in bijzondere jaren
– eerste jaargang: 2018
– spontane fermentatie van hele druiven in open fermentatievat
– rijping op beton en in fles

Condello label 1
Condello label 2
Proefnotities

8

Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2020
Sangiovese; mooie kleurspiegel, fruitige geur met cassistoon, sappige aanzet, licht kruidig/pittig, hoge zuren, goede ruggengraat, schoon, afgerond, goede vulling en lengte

8,5

Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2019
Sangiovese; mooie kleurintensiteit, andere geurbeleving, na beluchting komen fruit en florale tonen naar boven, duidelijk meer vulling, volle aanzet, prachtig donker fruit, kruidig/pittig, afgerond, veel wijn, goede lengte € 17,50

8,5

Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2016
Sangiovese; schone kleur met lichte vertekening, fraai ontwikkelde geur, goede breedte, mooie balans, heel schoon en fris, mooie tannine, licht pittig, veel lengte, Proefschrift Wijnconcours 2019 Wijn van het Jaar

8,5

Le Lucciole Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2019
Sangiovese; prachtige vurige kleur, nog vrij gesloten geurpalet, zacht, rond en vullend in de aanzet, vurige smaaktonen, veel sap van donker fruit, inktachtig, mineralen, goede inhoud en veel lengte € 51,00

8+

Le Lucciole Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2018
Sangiovese; fraaie kleurintensiteit, regelmatige en evenwichtige geur, ronde frisse aanzet, heerlijk sappig rijp fruit, licht kruidig, kersen, goede zuren, intens, goede spanning, goed verweven tannine, licht pikant in de finale

7,5

Le Lucciole Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2017
Sangiovese; fraaie kleurintensiteit, wat meer evolutie in de geur, maar ook nog wat gesloten, kruidig/pittig, mooi fruit, goede zuren, kersentonen, goede balans, komt wat later op gang, beetje toegeplooid op het einde, iets meer tannine, iets minder complex

8+

Le Lucciole Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2016 (magnum)
Sangiovese; fraaie kleur, gesloten geur, inktachtig bittertje, fruit komt nog niet helemaal naar voren, wat harde tannine, hoge zuren, pittige kruidigheid, goede balans en lengte, heeft nog tijd nodig

8,5

Le Lucciole Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2015
Sangiovese; fijn ontwikkelde kleur en geur, prachtig versmolten en goed ontwikkeld, elegant, zacht en aangenaam, goede lengte

9

Lo Stralisco Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2018
Sangiovese, vinificatie in open houten fermentatievaten, rijping op beton; fraaie kleur, ingetogen geur, nog wat toegeplooid, mooi gerijpt, velourse tannine, pittig, fijn van structuur, perfecte balans, schone wijn met veel lengte, productie 570 flessen

Toscanini

Toscanini, een klassieker onder liefhebbers van de authentieke Italiaanse (plattelands)keuken, staat onder bezielende leiding van Leonardo Pacenti, chef sinds 1999. Vrijwel alle basisproducten zijn biologisch of komen van Slow Food-presidia. Artisanale bereidingen en pure, uitgesproken smaken bepalen het menu. Geen ingewikkelde creaties maar goed klaargemaakte gerechten op basis van zorgvuldig gekozen producten van het seizoen. Verleidelijke gerechten waarvan je wilt dooreten, smeuïg, soms wat vettig, altijd smaakvol. Veel van de gebruikte producten zijn ook te koop in de Toscanini Deli. Ongedwongen, gezellige sfeer, vlotte en vriendelijke service. Uiteraard met een prachtige, rijk gevarieerde Italiaanse wijnkaart en een manager-sommelier met liefde voor haar vak: Susan van der Zande. Begin dit jaar ontving Pacenti de Wine Professional Diamond Award voor de wijze waarop hij een bezoek aan Toscanini voor iedereen tot een onvergetelijke belevenis maakt.

Leonardo Pacenti

Leonardo Pacenti

Burrata

Wijnmakersdiner

Met wijnen van Chiara Condello en Cristiana Tiberio (Abruzzo).

Burrata con fiori di zucca e bottarga
Burrata, pompoen, gefrituurde pompoenbloem, citrus, bottarga
Evenwichtig van smaak, goed gedoseerde vettige en frituurimpressies, smaakvol geheel.

Tiberio, Trebbiano d’Abruzzo, Italië 2020
Trebbiano d’abruzzo; gele kleur, volle smaak, gerijpt met bitters en zuren, vullend, goede spanning € 16,50

Combinatie
Wijn en spijs liggen op één lijn. De wijn pakt de frituurimpressies goed op, de pompoensmaak is mooi geïntegreerd. Perfecte match.

Burrata
Rode mul
Triglia in crosta di pane
Rode mul, altamura-brood, tomaat, olijven, kappertjes, colatura
Smeuïg visgerecht, levendig gemaakt door de omlijsting.

Tiberio, Cerasuolo d’Abruzzo, Italië 2020
100% montepulciano, relatief koeler perceel, kalksteenbodem, wat vroeger geoogst, koude maceratie van slechts 20 minuten; heel licht rood, ingetogen geur, zeer fruitig en fris, vrolijke rosé € 16,50

Combinatie
Wijn en spijs combineren naadloos. Heerlijk, evenwichtige combinatie.

Ravioli
Ravioli al brasato con funghi porcini
Ravioli, rundvlees, eekhoorntjesbrood
Vettig/smeuïg gerecht, rijk aan geur- en smaakaroma’s, mooie vulling, gewoon lekker eten.

Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2019

Combinatie
De wijn verrijkt het gerecht door zijn zuren en inhoud. Mooie aansluiting.

Ravioli
Finanziera
La Finanziera
Kalfshaas, kalfszwezerik, hanenkam, hanenballen, cornichons, polenta
Vroeger een gerecht voor de armen, op basis van slachtafval, later ook populair bij welgestelden. Heerlijk aromatisch gerecht, stevig, vullend en smeuïg, boers.

Le Lucciole Riserva, Chiara Condello, Romagna Sangiovese Predappio, Italië 2019

Combinatie
Het gerecht past goed bij de wijn. Evenwichtig, trefzeker, zeer smakelijk.

Bâtard, Amsterdam, 020-6625250
Toscanini, Amsterdam, 020-6232813