Aan de Poel, Amstelveen
We bezochten restaurant Aan de Poel voordat de corona-lockdown van start ging. Per 1 juni ging het restaurant weer open, met de nodige aanpassingen.
tekst Jan van Lissum
De service is constant en aandachtig, zoals je op dit niveau verwacht, en neigt eerder naar informeel dan formeel. De sfeer is altijd gezellig en ontspannen, een extra reden om hier naartoe te gaan.
Borrelbox
Tijdens de corona-sluiting introduceerde Aan de Poel de Borrelbox, een afhaalbox met vijf koude signatuurgerechten in klein formaat, eventueel aan te vullen met meer gerechtjes en desgewenst koosjer bereid. De box werd zo’n succes dat hij sinds de heropening van het restaurant gewoon op het programma blijft staan en inmiddels niet alleen meer in het weekend maar op alle openingsdagen te bestellen is.
Gerechten
*(*) Yellowfin tonijn
Spicy kokos, shiitake
Plaatje van een gerecht met oranjeroze als dominante kleur. De tartaar van tonijn is fris van smaak, mooie inbreng van de shiitake en goed gedoseerde spicy touch.
8-
Gumpoldskirchner Tradition, Johanneshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2018
60% zierfandler, 40% rotgipfler, 50% fermentatie in foeders, 50% op rvs, daarna 3 maanden op fijne lie; heel schoon, passende vulling, goede zuren en mooi fruit, evenwichtig en aangename halfzoete wijn (12,5% alc., 12,7 g/l restsuiker)
Importeur: Anfors Imperial
8- Wijn & spijs
Het gerecht geeft de wijn extra lengte, de smaken kruipen naar elkaar toe. Prima keuze, frisse en licht verteerbare combinatie.
*(*) Koningskrab en rillette
Smakelijk gerecht met mooi neutraal mondgevoel en aantrekkelijk spel van zoet en zuur. De rillette voegt smeige tonen toe en kaviaar zorgt voor een ziltige toets. Alles is goed gedoseerd en in balans.
8-
Treixadura y Godello, Via Arxentea, Monterrei, Spanje 2018
50% treixadura, 50% godello; rustige aroma’s, vullend en sappig, fruitig met passende zuren, schoon, prima expressie van de twee druiven (13%)
Importeur: Anfors Imperial
8 Wijn en spijs
Foutloze aansluiting, evenwichtige combinatie waarin alle componenten tot hun recht komen.
** Kreeft en tomaat
Kreeftenjus, limoen
Smaakvol gerecht waarin het fruitige van de tomaat en de zuren de boventoon voeren. Uitstekend bereide kreeft, mooi van structuur en smaak.
8,5
Verdejo, Javier Sanz, Rueda, Spanje 2014
Verdejo; veel kleur, redelijk gevulde geur, mooie concentratie, evenwichtig, mooie smaak met licht crèmige ondertoon, prachtige wijn (13%)
Importeur: Aventura Exciting Wines
8,5 Wijn en spijs
Alle geuren en smaken sluiten bijzonder goed op elkaar aan. De wijn geeft de smaken extra lengte en voegt een dimensie toe aan het gerecht. Prachtcombinatie.
** Linguine truffel
Wintertruffel, crispy parmezaan
Lekkere combinatie, knap van uitvoering. Smaakvol, rijk en aromatisch, vullend en verfijnd, perfecte dosering.
8,5
Domaine Thomas Morey, Maranges 1er Cru La Fussière, Frankrijk 2016
Pinot noir; granaatkleur, opvallend kersenaroma in geur en smaak, goede tannine, subtiele associatie met kaneel en lichte herfsttoets (13%)
Importeur: Wijnhandel Koninginneweg / Bâtard
9- Wijn en spijs
Het gerijpte fruit en de lichte ontwikkeling van de wijn nemen de smaakaroma’s van het gerecht zeer goed op. De crispy parmezaan vormt daarbij de brug naar de wijn. Heel aangename combinatie van niveau.
** Geroosterde kwartelfilet
Paté de foie gras, gevogeltejus
Uitstekend bereid, evenwichtig gerecht. Alle componenten zijn herkenbaar, terwijl de verschillende smaken tegelijk mooi versmolten zijn. Veel smaak, goede portionering.
8+
Camilu Nebbiolo, Guido Porro, Langhe, Italië 2018
Nebbiolo; vooral fruitig met strakke ondertoon, veel smaak, vrij zacht op de tong, voldoende spanning, licht drogende finale, verrassend veel lengte (14,5%)
Importeur: Verkerk Wijnimport / Enoteca Sprezzatura
9 Wijn en spijs
Perfecte match, gerecht en wijn zijn naadloos op elkaar afgestemd. Mooi versmolten smaken en veel lengte.
Aan de Poel, Amstelveen