zeetong

Karel 5, Utrecht

Na elf jaar met veel succes Podium Onder de Dom te hebben gerund, vertrok Leon Mazairac naar de VS om nieuwe inspiratie op te doen. Onder invloed van de pandemie werd het een uitstapje van korte duur. Sinds vorig jaar is hij terug in Utrecht, hij kon direct aan de slag bij Karel 5.
tekst Jan van Lissum

De creativiteit die we kennen van Leon Mazairac blijkt nog volledig intact. De gerechten zijn van homogeen hoog niveau en over het algemeen smaakvol en vullend. De ingrediënten zijn met zorg gekozen en blijven herkenbaar van smaak. De klassieke basis dankt hij aan zijn opleiding aan de uitstekende Hotelschool ter Duinen in Koksijde (B). Nog meer dan voorheen zetten het seizoen en de regio de toon, zowel in het menu Omnivoor, met vis en vlees, en de vegetarische variant ‘Vis noch vlees’. Per gerecht gebruikt Leon een beperkt aantal ingrediënten, zodat het de geuren en smaken ‘overzichtelijk’ en herkenbaar blijven. Hij wil zijn gasten niet alleen tijdens het diner laten genieten maar probeert ze ook een aangename culinaire herinnering mee te geven; teveel complexiteit zou een herinnering snel doen vervagen. Je merkt dat de chef het naar zijn zin heeft: de precisie is zichtbaar en proefbaar en de harmonie op het bord is telkens optimaal. In de keuken wordt hij bijgestaan door Jent van Cappelle, die ook bij Podium al zijn souschef was.
Leon Mazairac
Leon Mazairac
Wie voor een menu kiest, kan vertrouwen op de wijnkeuzes van maître-sommelier Johan Kragtwijk en zijn twee rechterhanden, Bertil Daniels en Erik Havenga. De know-how van Johan is groot en vertaalt zich in treffende wijn-spijscombinaties met goede keuzes van toegankelijke en vaak opvallend betaalbare wijnen zonder overbodige make-up, die uitstekend passen bij de keuken. Maar ook de breed geschakeerde wijnkaart verdient alle lof. De service is professioneel, vriendelijk en attent. In de zomer is een diner op het terras iets om naar uit te kijken, en dat allemaal hartje Utrecht.
Johan Kragtwijk
Johan Kragtwijk

Gerechten

Papaja uit Wellerlooi

Komkommer, boekweit en gepofte rijst
Een van de aantrekkelijke amuses waarmee we van start gingen. Mooie opener die de smaakpapillen wakker maakt: vullend maar niet te, aangenaam prikkelend op de tong, uitnodigend.

Groenten

Salade van 10 groenten ©Leon

Pruimenazijn, clementine
Verleidelijk voorgerecht, fris en zacht met goede bite. Mooie balans tussen zoet en zuur en licht crèmige ondertoon.

8-

Cistercien Rosé, Schlosskellerei Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk 2020
Zweigelt, st. laurent, pinot noir, 30 jaar oude stokken; rustig in geur en smaak, rood fruit is een beetje ingepakt, evenwichtig en vrij toegankelijk, goede vulling, licht kruidige ondertoon, goede lengte, degelijke rosé
Importeur: Wijnimport J. Bart

8- Wijn & spijs
De rosé vangt het zoet en zuur van de groenten goed op. Het fruit en de inhoud van de wijn gaan prima samen met de smaken van het gerecht. Evenwichtige combinatie.

pijlinktvis

* Hollandse pijlinktvis

Ikayaki, gelakt en gegrild, tartaar met venkel, beurre blanc met kamille
Smeuïg gerecht met goede structuur en bite en zoetige ondertoon. Compleet en verleidelijk, evenwichtig van samenstelling.

8+

Les Vignes d’à Côté Roussanne, Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2018
Roussanne; rijk en breed in geur en smaak, sappig, veel rijpe tonen, mooi rond en versmolten, veel lengte, mooi ontwikkelde gastronomische wijn (14%)
Importeur: Vinites

8,5 Wijn & spijs
Prima geslaagde combinatie, klassiek en smaakvol. De aroma’s van gerecht en wijn liggen in elkaars verlengde en zijn goed in balans.

pijlinktvis
oester kaviaar

(*) Tussendoor…

Oester, crème cru, vlierbeskappertjes, Royal Belgium kaviaar
Crèmig en ziltig met frisse zuren, samengebald van structuur. Aromatisch en vullend, echt eten, lekker.

8-

Domaine Hamelin, Chablis 1er Cru Vau Ligneau, Frankrijk 2018
Chardonnay; nog wat gesloten, vullend, crèmig, mist wat schakering, mag iets spannender (12,5%)
Importeur: Wijnimport J. Bart

8 Wijn & spijs
De aroma’s van gerecht en wijn liggen in elkaars verlengde en zijn goed in balans, beide komen evengoed tot hun recht.

zeetong

** Gepocheerde zeetong

Grijze garnaaltjes, aardappelmousseline en gebrande boter
Klassiek getint, smaakvol en evenwichtig gerecht. Fijn ziltig door lichte toevoeging van manzanilla, zeer geraffineerd. Uitstekende cuisson, rijke aroma’s en mooi vullend.

8,5

Louro do Bolo, Rafael Palacios, Valdeorras, Spanje 2020
96% godello, 4% treixadura; redelijk strak, levendig, goede smaakbeleving, fijne kruidigheid, bittertje springt eruit en geeft de wijn extra pittig tintje, fraaie godello, goed inzetbaar
Importeur: Wijnimport J. Bart

9- Wijn & spijs
Perfecte combinatie, verrassend om bij dit gerecht te kiezen voor een godello. Levendig, evenwichtig en licht verteerbaar.

zeetong
broodje bal

* ‘Utregs broodje bal’ in de jus

Truffel en eendenlever op briochebrood
Verleidelijk broodje bal met herkenbare smaakbeleving, maar dan inhoudelijk van hoog niveau. Smaakvol gerecht, kruidig, licht pikant, veel smaaklengte. Heerlijke verrassing.

8+

Kaiserstuhl Spätburgunder, Weingut Salwey, Baden, Duitsland 2017
Spätburgunder; verfijnde spätburgunder in geur en smaak, gedoseerd fijn fruit, elegante zuren, subtiele tannine, harmonieus, doordrinkbare wijn met diepgang en lengte (13,5%)
Importeur: Neerlands Wijnhuis

9- Wijn & spijs
Heerlijke combinatie. De smaken van de wijn en het gerecht liggen in elkaars verlengde. Hoe eenvoudig en lekker kan het zijn.

reerug

* Hollandse reerug van Ter Weele

Kers, mirabel, biet, witte aardbei, bittere slasoorten, jus van ree
Zeer smakelijk gerecht, goede cuisson. Reerug met goede structuur en niet te uitgesproken wildsmaak. Mooi gedoseerde fruittonen en zuren.

8,5

La Gerla, Rosso di Montalcino, Italië 2017

Sangiovese; fraaie belegen tonen, mooi onntwikkeld fruit, goed sappig, evenwichtig en beschaafd, mooie tannine, knappe structuur, goede lengte (14%)
Importeur: Wijnimport J. Bart

9- Wijn & spijs
Aangename versmelting van wijn en spijs. De wijn past precies in het smaakprofiel van het gerecht en zorgt tegelijkertijd voor versterking en verlenging van de totale smaakervaring.

reerug
coldbrew

* Coldbrew van de Village cremeux

Valhrona Tulakalum 75% chocolade, vijgenbladijs
Mooie chocolade en fraaie inbreng vijgenbladijs. Evenwichtig en smaakvol, heel lichte associatie met ceder.

8

Pansal del Calàs, Celler de Capçanes, Montsant, Spanje 2014
70% garnacha, 30% cariñena, 40-85 jaar oude bush vines, 15 maanden rijping in nieuwe Franse barriques, versterkte zoete wijn; impressies van fruit en chocolade in geur en smaak, mooie frisse aanzet, cedertoets, goede lengte (16,5%)
Importeur: Wijnimport J. Bart

8,5 Wijn & spijs
Geslaagde combinatie. De smaken van het gerecht komen terug in de wijn. Evenwichtig, verrassend en verfrissend slotakkoord.

Restaurant Karel 5, Utrecht, 030-2337555