Restaurant Spetters

Restaurant Spetters

Restaurant Spetters, Breskens

We bezochten restaurant Spetters voordat de corona-lockdown van start ging. Per 1 juni ging het restaurant weer open, uiteraard met de nodige aanpassingen.
tekst Jan van Lissum
Spetters 2
De keuken van chef Laurent Smallegange heeft een klassieke, herkenbaar Zeeuwse basis. De mooiste verse vis en schaal- en schelpdieren en andere regionale producten van topkwaliteit komen hier op het bord, perfect bereid met liefde voor de authentieke smaken én met een flinke dosis eigenzinnige creativiteit.
We proeven herkenbare, pure smaken en veel fraîcheur, steeds met een afwisselende beleving. Nu eens korte, krachtige smaakexplosies, dan weer langer aanhoudende smaaksensaties. Al met al een elegante kookstijl met smaakvolle en tegelijk licht verteerbare gerechten, waarbij fruit en zuren functioneel en goed gedoseerd ingebracht worden.
Spetters 2
team spetters 2

Het team van Spetters tijdens Wine Professional 2019

Het jonge team van de bediening is goedgemutst en zeer beleefd en doet gemotiveerd zijn werk. Je voelt je meteen thuis en krijgt goede uitleg over wat er geserveerd wordt. Prima wijnkaart rijk gevuld met klassiekers naast mooie vondsten en breed inzetbare flessen. Sommelier Andres Cocquyt zorgt voor goede en soms verrassende combinaties, die altijd helder worden toegelicht. Hij heeft duidelijk vooruitgang geboekt en is nog trefzekerder in het maken van zijn eigen wijnkeuzes.
Prettig ruim interieur met lichte kleuren en, mede dankzij de ligging op de eerste verdieping, een mooi uitzicht over de Westerschelde en de jachthaven.
Liever eerst laagdrempelig kennismaken met de stijl van Spetters? Neem dan plaats bij Eb & Food, het naastgelegen overdekte terras, waar de geuren en smaken van Spetters beknopt voorbij komen in kleine gerechtjes en je ook kunt kiezen voor allerhande fruits de mer.
Voordat Spetters op 1 juni zijn deuren weer mocht openen werd de tijd overbrugd met smakelijke thuismenu’s om af te halen en speciale seafood en tapas boxen. In maart kreeg de keuken een upgrading en sinds de heropening is er ook een luxe overnachtingsmogelijkheid, in de gloednieuwe Suite Sea Breeze op een paar honderd meter van het restaurant.
Laurent Smallegange

Laurent Smallegange

coquille

* Coquille

Rauw maar fris gemarineerd, algen, yuzu-dashi, zure room, winterradijs, zee-egel
Fris en licht verteerbaar door de inbreng van de zuren. Tevens vullend, waarbij de zee-egel zorgt voor extra smeuïgheid en inhoud.

8-

Grüner Veltliner Löss, Hiedler, Kamptal, Oostenrijk 2018
Grüner veltliner; rustige geur, fruitig, sappige aanzet, veel rijp wit fruit, vullend, goede mineraliteit naar het einde toe (12%)
Importeur: Anfors Imperial

8- Wijn & spijs
Meer dan goede match. De wijn sluit vooral goed aan bij de crème van zee-egel. Toegankelijke combinatie voor iedereen, smakelijk en evenwichtig.

coquille
krab

* Krab

Emulsie van kropsla, komkommer, venkel, togarashi
De groenten hebben een goede bite en zijn smaakbepalend, waarbij met name de komkommer een hoofdrol speelt. De milde krabsmaak geeft het gerecht vulling. Het geheel is mooi op smaak gebracht door het togarashi-kruidenmengsel, dat een goed gedoseerde pittigheid toevoegt.

8-

Carrasviñas, Félix Lorenzo Cachazo, Rueda, Spanje 2018
Verdejo; brede geur, ingetogen, licht plantaardig accent doet het goed in deze wijn, geur en smaak komen overeen, rijk aan sap, goede vulling en zuren, levendige toets in de finale, goede lengte (13%)
Importeur: Anfors Imperial

8- Wijn & spijs
De wijn verlengt de smaak van het gerecht, terwijl de smaken van het gerecht en de wijn elkaar blijven respecteren. Prima combinatie.

rode poon

* Rode poon

Monniksbaard, lavendel, kokkels, chorizo-olie
Aromatisch gerecht. De lauwe poon is aangenaam vlezig, de kokkels zijn smaakvol, en de ziltige en mineralige monniksbaard zorgt voor een goede bite. De chorizo-olie en de lavendel brengen brengen extra dimensies aan.

7+

Héritage Rosé, Château Barbebelle, Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrijk 2019
40% grenache, 40% syrah, 20% cabernet sauvignon; herkenbare Provencekleur, intens van geur en smaak, opvallend veel zuren, tamelijk kort
Importeur: Anfors Imperial

7 Wijn & spijs
Vrij lastig gerecht om een passende wijn bij te vinden. De rosé is even wennen, maar uiteindelijk wel functioneel. Geen superlatieven dus, maar meer dan correct.

rode poon
skrei

*(*) Skrei

Boerenkool, citroenschilcrème, geitenyoghurt beurre blanc, enoki, peterseliewortel en gerookte paling, evt. kaviaar
Uitstekend bereide, eerst gepekelde skrei. Mooi accent van de gerookte paling, vooral in de geur, fruitige ondertoon van de citroenschilcrème. Lekker frisse beurre blanc. Prachtig gerecht, mooi uitgebalanceerd en licht verteerbaar.

8-

Empreinte, Vignoble Alain Roberts, Vouvray, Frankrijk 2018
Chenin blanc, 1/3 fermenteert op foeder, 2/3 op rvs, daarna 8 maanden rijping sur lie op rvs; vrij ingehouden geur, zeer frisse aanzet, hoge zuren en duidelijke chenintoets, levendige en vrij strakke wijn (13%)
Importeur: Résidence Wijnen

8 Wijn & spijs
De chenin-aroma’s absorberen als het ware de aroma’s van het gerecht. Mooie, harmonieuze combinatie waarbij de strakke tonen van de wijn spanning toevoegen.

langoustine

* Langoustine

Pompoen, kippenoester, ingelegde gember, schaaldierjus afgewerkt met miso en sambal
Smaakvol en kruidig gerecht waarin de sambal een mooie spanning aanbrengt.

7,5

Domaine Lucien Jacob, Hautes Côtes de Beaune, Frankrijk 2017
Pinot noir; intense geurwaaier, zeer fruitig in geur en smaak, kruidige ondertoon, licht spicy, veel fraîcheur, goede lengte, doordrinkbaar en goed inzetbaar (13%)
Importeur: Elias Wijnen

8+ Wijn & spijs
Dank zij de kruidige tonen in gerecht en wijn gaan beide uitstekend samen en ontstaat een mooie spanning. Opvallend is dat ook de kippenoester in combinatie met de wijn pittiger van smaak is. Zeer verrassende combinatie met de rode wijn die zorgt voor meer schakering.

langoustine
duif

* Duif

Hazelnoot, aubergine, knolselderij, dukkah, dragonmousseline, ricotta
Prachtig bereide duif, mooi van smaak, inclusief het pootje. Aparte, vrij ingehouden aroma’s omringen de duif, zodat die op voorgrond blijft staan.

7

Vignavillej, Fratelli Brovia, Dolcetto d’Alba, Italië 2016
Dolcetto; veel kleur, opeengepakte, stoffige geur, geur en smaak komen overeen, veel sap, zeer pittige zuren, vrij straffe tannine (13,5%)

7 Wijn & spijs
Redelijke combinatie, wel een beetje hard en streng.

Spetters, Breskens, 0117-381223