Restaurant Spetters, Breskens
tekst Jan van Lissum
Het team van Spetters tijdens Wine Professional 2019
Prettig ruim interieur met lichte kleuren en, mede dankzij de ligging op de eerste verdieping, een mooi uitzicht over de Westerschelde en de jachthaven.
* Coquille
Rauw maar fris gemarineerd, algen, yuzu-dashi, zure room, winterradijs, zee-egel
Fris en licht verteerbaar door de inbreng van de zuren. Tevens vullend, waarbij de zee-egel zorgt voor extra smeuïgheid en inhoud.
8-
Grüner Veltliner Löss, Hiedler, Kamptal, Oostenrijk 2018
Grüner veltliner; rustige geur, fruitig, sappige aanzet, veel rijp wit fruit, vullend, goede mineraliteit naar het einde toe (12%)
Importeur: Anfors Imperial
8- Wijn & spijs
Meer dan goede match. De wijn sluit vooral goed aan bij de crème van zee-egel. Toegankelijke combinatie voor iedereen, smakelijk en evenwichtig.
* Krab
Emulsie van kropsla, komkommer, venkel, togarashi
De groenten hebben een goede bite en zijn smaakbepalend, waarbij met name de komkommer een hoofdrol speelt. De milde krabsmaak geeft het gerecht vulling. Het geheel is mooi op smaak gebracht door het togarashi-kruidenmengsel, dat een goed gedoseerde pittigheid toevoegt.
8-
Carrasviñas, Félix Lorenzo Cachazo, Rueda, Spanje 2018
Verdejo; brede geur, ingetogen, licht plantaardig accent doet het goed in deze wijn, geur en smaak komen overeen, rijk aan sap, goede vulling en zuren, levendige toets in de finale, goede lengte (13%)
Importeur: Anfors Imperial
8- Wijn & spijs
De wijn verlengt de smaak van het gerecht, terwijl de smaken van het gerecht en de wijn elkaar blijven respecteren. Prima combinatie.
* Rode poon
Monniksbaard, lavendel, kokkels, chorizo-olie
Aromatisch gerecht. De lauwe poon is aangenaam vlezig, de kokkels zijn smaakvol, en de ziltige en mineralige monniksbaard zorgt voor een goede bite. De chorizo-olie en de lavendel brengen brengen extra dimensies aan.
7+
Héritage Rosé, Château Barbebelle, Coteaux d’Aix-en-Provence, Frankrijk 2019
40% grenache, 40% syrah, 20% cabernet sauvignon; herkenbare Provencekleur, intens van geur en smaak, opvallend veel zuren, tamelijk kort
Importeur: Anfors Imperial
7 Wijn & spijs
Vrij lastig gerecht om een passende wijn bij te vinden. De rosé is even wennen, maar uiteindelijk wel functioneel. Geen superlatieven dus, maar meer dan correct.
*(*) Skrei
Boerenkool, citroenschilcrème, geitenyoghurt beurre blanc, enoki, peterseliewortel en gerookte paling, evt. kaviaar
Uitstekend bereide, eerst gepekelde skrei. Mooi accent van de gerookte paling, vooral in de geur, fruitige ondertoon van de citroenschilcrème. Lekker frisse beurre blanc. Prachtig gerecht, mooi uitgebalanceerd en licht verteerbaar.
8-
Empreinte, Vignoble Alain Roberts, Vouvray, Frankrijk 2018
Chenin blanc, 1/3 fermenteert op foeder, 2/3 op rvs, daarna 8 maanden rijping sur lie op rvs; vrij ingehouden geur, zeer frisse aanzet, hoge zuren en duidelijke chenintoets, levendige en vrij strakke wijn (13%)
Importeur: Résidence Wijnen
8 Wijn & spijs
De chenin-aroma’s absorberen als het ware de aroma’s van het gerecht. Mooie, harmonieuze combinatie waarbij de strakke tonen van de wijn spanning toevoegen.
* Langoustine
Pompoen, kippenoester, ingelegde gember, schaaldierjus afgewerkt met miso en sambal
Smaakvol en kruidig gerecht waarin de sambal een mooie spanning aanbrengt.
7,5
Domaine Lucien Jacob, Hautes Côtes de Beaune, Frankrijk 2017
Pinot noir; intense geurwaaier, zeer fruitig in geur en smaak, kruidige ondertoon, licht spicy, veel fraîcheur, goede lengte, doordrinkbaar en goed inzetbaar (13%)
Importeur: Elias Wijnen
8+ Wijn & spijs
Dank zij de kruidige tonen in gerecht en wijn gaan beide uitstekend samen en ontstaat een mooie spanning. Opvallend is dat ook de kippenoester in combinatie met de wijn pittiger van smaak is. Zeer verrassende combinatie met de rode wijn die zorgt voor meer schakering.
* Duif
Hazelnoot, aubergine, knolselderij, dukkah, dragonmousseline, ricotta
Prachtig bereide duif, mooi van smaak, inclusief het pootje. Aparte, vrij ingehouden aroma’s omringen de duif, zodat die op voorgrond blijft staan.
7
Vignavillej, Fratelli Brovia, Dolcetto d’Alba, Italië 2016
Dolcetto; veel kleur, opeengepakte, stoffige geur, geur en smaak komen overeen, veel sap, zeer pittige zuren, vrij straffe tannine (13,5%)
7 Wijn & spijs
Redelijke combinatie, wel een beetje hard en streng.
Spetters, Breskens, 0117-381223