Langoustine

Merlet, Schoorl

Jonathan Zandbergen, inmiddels ruim zes jaar chef-kok bij restaurant Merlet, laat zich graag inspireren door de slowfood-filosofie. Veel van wat op het bord komt is direct afkomstig van de directe omgeving: de duinen, de Noordzee, het Noord-Hollandse platteland.
tekst Jan van Lissum

Creatieve, evenwichtige gerechten komen er uit de keuken. Het zijn plaatjes qua design en elegant en fijn van samenstelling. Je proeft dat alle ingrediënten zeer zorgvuldig geselecteerd zijn, de smaken zijn prachtig op elkaar afgestemd en elk gerecht, zelfs de kleinste amuse, klopt in elk detail.

Vergeleken met een jaar geleden komen de gerechten wat klassieker over qua smaakaroma’s. We proeven wat meer smeuïge tonen en bijna elk gerecht bevat een subtiel zoetig tintje.

Het wijnarrangement van assistant-sommelier en vinoloog Wouter Barneveld dat bij ons menu geschonken werd, getuigde van kennis en smaak. Wouter weet waar hij het over heeft en geeft duidelijke uitleg bij de combinaties. De wijnkaart waarover hij beschikt is met zorg samengesteld.
Het team van de bediening is uitstekend op zijn taken berekend en goed op de hoogte wat het menu inhoudt. De service is vlot, to the point en bijzonder attent. De uitstraling van Merlet is internationaal en trendy, de zaak ziet er ruim en sfeervol uit.
Jonathan Zandbergen
Jonathan Zandbergen
Merlet

Gerechten

Amuses

Verfrissende, opwekkende amuses waarin fijne smaken mooi samenkomen en elkaar tegelijk in hun waarde laten. Zowel visueel als qua smaak van hoog niveau en zeer aangenaam.

  • Oester, wasabi, komkommer
  • Paling in ’t groen
  • Langoustine, citroenwit, lavas
  • Foie, amlou, sinaasappel
amuses
zeebaars

* Wilde zeebaars

Karnemelk, tandoori, scheermes, pompoen, garnaal, dashi
Visueel aantrekkelijk gerecht met uitnodigende geur. Mooie kwaliteit zeebaars met koude cevichebereiding. Goed gekozen mix van karnemelk, tandoori en scheermes. Garnaal en dashi maken het compleet.

7,5

Escheburg Riesling, Weingut Immich-Batterieberg, Mosel, Duitsland 2019
Riesling; fijne, goed gedoseerde rieslingtoets in geur en smaak, mooie zuren en klein restzoetje
Importeur: Smaragd Wijnen

7,5 Wijn & spijs
De pompoen geeft een wat weeïge toets die versterkt wordt door het zoetje van de wijn. Toch blijft frisheid de boventoon voeren en het geheel is in balans.

Langoustine

** Langoustine

Biet, appel, koolrabi, ponzu, kaffir
Zeer fraai opgemaakt gerecht, heerlijk licht, elegant en fris van smaak. Mooi uitgebalanceerd van samenstelling en bereiding.

8

El Maderal Vagüera, Alvar de Dios, IGP Castilla y Léon, Spanje 2019
Doña blanca, single vineyard op 950 m hoogte net buiten Toro, gisting en 12 maanden rijping in eiken vaten van 227 en 700 liter, daarna 6 maanden op rvs; bescheiden geur, wordt bij openstaan mooier en rijker, de houtinvloed neemt ook toe en de smaakaroma’s worden versterkt, goede balans
Importeur: Smaragd Wijnen

8 Wijn & spijs
Rustige, regelmatige combinatie waarin alle smaken goed in elkaar overlopen. Aangename smaakbeleving.

Langoustine
knolselderij 1
knolselderij 2
knolselderij 3

Knolselderij

Gyoza, kokos, kaviaar, zwarte knoflook, yuzu
Geserveerd in drie verschillende schaaltjes, waarin knolselderij telkens de basis vormt. Elk schaaltje heeft een eigen bereiding en biedt een totaal andere smaakervaring dan de andere.

7-

Die Wolf is Los, Lotte Wolf – Touch of Dutch, Swartland, Zuid-Afrika 2017
Chenin blanc; strak, hoge zuren, zit nog niet goed in zijn vel, de vulling die bij dit gerecht nodig is, ontbreekt en de wijn mist schakering, licht bijterig in de finale
Importeur: Wijnkooperij De Lange

7- Wijn & spijs
Lastig gerecht om bij te combineren. De wijn mist aroma’s die de aansluiting vinden en er ontbreekt de nodige vulling. Gerecht en wijn staan los van elkaar.

El Maderal Vagüera, Alvar de Dios, IGP Castilla y Léon, Spanje 2019

7,5 Wijn & spijs
Blijft een lastig gerecht voor één wijn, maar deze wijn biedt een goed compromis: correcte balans, aardig resultaat.

noordzeetarbot

** Noordzeetarbot

Sjalot, eendenlever, paling, witte port
Fraai ogend gerecht met subtiele aroma’s. Geraffineerd van samenstelling en bereiding, smaakvol en evenwichtig. Gerecht op niveau.

8

Floris Chardonnay, Domaine Naturaliste, Margaret River, Australië 2020
Chardonnay, deels gerijpt op eikenhout; frisse wijn met goed gedoseerde houtinvloed, mooie chardonnay-expressie, evenwichtig en zeer elegant, wel de schenktemperatuur laag houden, mooie lengte, verrassende wijn uit Australië
Importeur: Wijnhandel Léon Colaris

9- Wijn & spijs
Prima combinatie, de smaken van wijn en gerecht liggen helemaal op één lijn. De wijn wordt extra doordrinkbaar bij dit gerecht en absorbeert de smaakaroma’s mooi.

noordzeetarbot
polderhaas

** Polderhaas

Sinaasappel, okkernoten, nashipeer, timutpeper, umeboshi
Doordacht opgebouwd en uitstekend bereid gerecht, waarin de smaak van de haas een mooie hoofdrol speelt. De overige ingrediënten en de smakelijke saus omlijsten en ondersteunen de haas. Lekker smeuïg en vullend geheel met passende friszoete toets van de nashipeer.

8

Carignan, Alfredo Arribas, Montsant, Spanje 2018
Carignan; lichte stalgeur van de druif, zachte aanzet, rond, evenwichtig en verleidelijk van smaak, mooi beklede tannine, goede expressie van de carignan
Importeur: Smaragd Wijnen

9- Wijn & spijs
Evenwichtige combinatie met goed aansluitende aroma’s, aangename smaakvoortzetting en veel lengte.

duindoornbes

* Duindoornbes

Wortel, mandarijn, witte chocolade
Evenwichtig, luchtig, fris en licht verteerbaar nagerecht, aantrekkelijk opgemaakt.

8,5

Ballet d’Octobre Petit Manseng, Domaine Cauhapé, Jurançon, Frankrijk 2018

Petit manseng; fijn, mooi ontwikkeld, elegant, evenwichtig en aangenaam doordrinkbaar, uitstekende conditie
Importeur: Wijnkoperij Okhuysen

9 Wijn & spijs
Zeer knappe, evenwichtige combinatie waarin de aroma’s van wijn en gerecht naadloos op elkaar aansluiten.

Merlet, Schoorl, 072-5093644

duindoornbes