Felix, Amsterdam
tekst Jan van Lissum
Floris hanteert een creatieve kookstijl met originele combinaties van smaken en ingrediënten en veel aandacht voor duurzame producten en Nederlandse seizoeninvloeden.
Gerechten
Drie kleine amuses vormen samen een passend begin van het menu. Ze masseren de smaakpapillen met juist gedoseerde smaken en zorgen tegelijk voor een verwachtingsvolle prikkeling dank zij de pittige accenten die hier duidelijk op de voorgrond staan.
Frozen sea
Zeeuwse platte, sambai, limoen
Sambai is een friszure azijn gemaakt met bouillon van ossenstaart. Mooie smaakcreatie, levendig en fris met ziltige en pikante tonen. De zuren van de sambai en de limoen hebben een duidelijke invloed, zonder dat ze de smaak van de oester overheersen. Licht verteerbaar gerecht met aangename spanning.
8
Auxerrois trocken, Weingut Schwarztrauber, Pfalz, Duitsland 2018
Auxerrois; verrassende auxerrois met veel fraîcheur, rustig smaakpalet, licht pétillant, met opwekkende zuurgraad, spannend en elegant
Importeur: Victory Wines
8 Wijn & spijs
Prima match, waarbij gerecht en wijn deels aanvullen en deels met elkaar contrasteren. Crispy mondbeleving, de smaken worden mooi verlengd door de wijn. Ook een sake zou hier een geschikte begeleider kunnen zijn.
Chef’s eggs on the beach
62 graden ei, aardpeer, kaviaar, jonge knoflook
Mooi opgemaakt gerecht waarin de aardse, licht zoetige, notige invloed van de aardpeer duidelijk maar goed gedoseerd aanwezig is. Daaromheen de ziltige tonen van de kaviaar en de luchtige toets van het knoflookschuim. De op 62 graden gegaarde eidooier voelt zich helemaal thuis in deze context. Mooie combinatie van zee en land.
8
Louro Godello, Rafael Palacios, Valdeorras, Spanje 2018
93% godello, 7% treixadura; fruitig in geur en smaak met mooie spanning en fijne kruidige accenten, goede bite, passend bittertje en fijne crèmige ondertoon, mooie wijn met veel lengte (14%)
Importeur: Wijnimport J. Bart
8- Wijn & spijs
Heerlijke totaalbeleving, mooi uitgebalanceerd waarbij alle smaakaroma’s in wijn en gerecht tot hun recht komen.
Next in line
Snoekbaars, sake, pruimen
Prima bereide snoekbaars, lang gegaard, homogeen en vrij neutraal van smaak, mooi van structuur. De verleidelijke beurre blanc, aangemaakt met olie, sake, dille en forelkuit, heeft een verfrissende, hoge zuurgraad en is smaakbepalend voor het hele gerecht. Evenwichtig en levendig gerecht.
9
Denshin Ine Junmai, Ippongi Kubo Honten, Fukui, Japan NV
Koshinosizuki 65%, sake van zeldzame rijstsoort; zuiver, zacht en elegant, prachtig mondgevoel, fijn van smaak, opvallend mooi evenwicht (15,5%)
Importeur: JFC International Europe
9- Wijn & spijs
De zuren van de beurre blanc en de karakteristieke smaak van de sake, dezelfde die in de saus verwerkt is, vormen een welhaast perfecte match. De smaak van de sake neemt de aroma’s van het gerecht op een bijzondere wijze op. Hierdoor bereiken gerecht en sake samen een ideale harmonie. Zeer verrassend.
Bullseye
Rosbief, bloedworst, pastinaak
Kleurrijk geheel, rijk aan rijpe smaken. Mooi malse rosbief, fijn van structuur en smaakvol en heerlijke inbreng van de bloedworst. Daarbij geroosterde aubergine, krokant van pastinaak en wortelcrème. De pastinaak en de wortelcrème hebben een bijna marsepeinachtige toets. Knap op smaak gebracht met jus op basis van sjalot en daslookolie, en perfect gedoseerd grof zout.
8+
Ela, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2016
62% syrah, 33% barbera, 5% petit verdot; intens donkere kleur, warm/broeierig in geur en smaak, opvallend mooie tannine naast zoete, rijpe en aardse geur- en smaakaroma’s, licht gekoeld geschonken (14,5%)
Importeur: Well of Wine
8+ Wijn & spijs
De kruidige accenten in het gerecht geven de wijn extra lengte. De wijn absorbeert alle smaken van het gerecht, waarbij met name de marsepeinachtige toets van de pastinaakcrème en de wortels uitstekend aansluiten bij de wijn. Smaakvol geheel met bite.
Sticky licky
Sticky toffeecake, sinaasappel, amandel, Jamaicaanse peper
Een warm gedeelte van toffeecake, gember en gezouten karamel, naast een koud gedeelte van amandelijs, gelei van sinaasappel en Jamaicaanse peper. Smaakvol spel van temperaturen en afwisselende aroma’s. Vullend en zoetig versus fris en spicy.
8-
15 Year Old Verdelho, Henriques & Henriques, Madeira, Portugal NV
Verdelho; fruitig, hint van mandarijn, pikante zuren en lengte, schone, heldere madera
Importeur: Port & Wine Company
8 Wijn & spijs
Goede combinatie waarbij de smaken mooi in elkaar overlopen.
Felix, Amsterdam, 020-5891690