Restaurant Felix

Restaurant Felix

Felix, Amsterdam

Een nieuwe start voor het monumentale Felix Meritis. Een nieuwe start voor een gedreven trio eigenzinnige restaurantprofessionals. Beide laten nog even op zich wachten zolang de Coronacrisis hier huishoudt. Maar gelukkig was er nog net gelegenheid om te ervaren dat Felix een veelbelovend nieuw restaurant is.
tekst Jan van Lissum
Na een uitvoerige renovatie die drie jaar in beslag nam is het iconische Felix Meritis gereed om de deuren te openen als toonaangevend centrum voor cultuur, kunst, wetenschap, debat en het zakenleven – het doel waarmee het statige pand oorspronkelijk werd gebouwd. Het restaurant op de begane grond kreeg, net als de rest van het gebouw, een chique, stijlvolle uitstraling waarin de historie van het pand herkenbaar blijft en tegelijkertijd het gebruik van moderne materialen de toon zet.
Het restaurant wordt geleid door een trio ervaren, enthousiaste en eigenzinnige professionals die hun sporen reeds verdiend hebben in verschillende topbedrijven. Chef is Floris van Straalen (Envy, Vinkeles, Pure C), sommelier Saskia Smeenk (Yamazato, Vermeer, La Rive) en gastheer Sander van Loenen Martinet (Okura).
Floris hanteert een creatieve kookstijl met originele combinaties van smaken en ingrediënten en veel aandacht voor duurzame producten en Nederlandse seizoeninvloeden.
Floris van Straalen

Floris van Straalen

Saskia Smeenk heeft in haar carrière tot dusver een schat aan ervaring en kennis opgebouwd en een eigen smaak en kritische blik ontwikkeld. Bij haar arrangementen en wijnadviezen zal ze niet zo snel platgetreden paden bewandelen. Ook dure etiketten zeggen haar niet zoveel. Kwaliteit en karakter, daar draait het voor haar om, ongeacht het prijskaartje. Bij de samenstelling van de wijnkaart koos ze vooral voor authentieke, karaktervolle wijnen van verschillende importeurs, die uitblinken in zuiverheid, elegantie, terroir en mineraliteit. Bij voorkeur met uitgesproken smaken, die passen bij de uitgesproken smaken die Floris zijn gerechten meegeeft. Saskia weet haar wijnkeuzes uitstekend toe te lichten, op een persoonlijke, enthousiaste manier die laat zien hoeveel ze van haar vak houdt.
Het team van Felix serveert avontuurlijke, afwisselende en levendige gerechten met opvallend goede inbreng van zuren, pikante tonen en goed gedoseerd zout. De wijn-spijscombinaties zijn van niveau, met gevarieerde en soms gewaagde keuzes. Omdat er nogal veel nadruk wordt gelegd op de beleving – inclusief beeldprojecties en vrij luide muziek, dreigt de aandacht voor de pure gastronomische inhoud wat te verslappen, wat het kwaliteitsniveau niet altijd ten goede komt.
Saskia Smeenk

Saskia Smeenk

Gerechten

Drie kleine amuses vormen samen een passend begin van het menu. Ze masseren de smaakpapillen met juist gedoseerde smaken en zorgen tegelijk voor een verwachtingsvolle prikkeling dank zij de pittige accenten die hier duidelijk op de voorgrond staan.

Frozen Sea

Frozen sea

Zeeuwse platte, sambai, limoen
Sambai is een friszure azijn gemaakt met bouillon van ossenstaart. Mooie smaakcreatie, levendig en fris met ziltige en pikante tonen. De zuren van de sambai en de limoen hebben een duidelijke invloed, zonder dat ze de smaak van de oester overheersen. Licht verteerbaar gerecht met aangename spanning.

8

Auxerrois trocken, Weingut Schwarztrauber, Pfalz, Duitsland 2018
Auxerrois; verrassende auxerrois met veel fraîcheur, rustig smaakpalet, licht pétillant, met opwekkende zuurgraad, spannend en elegant
Importeur: Victory Wines

8 Wijn & spijs
Prima match, waarbij gerecht en wijn deels aanvullen en deels met elkaar contrasteren. Crispy mondbeleving, de smaken worden mooi verlengd door de wijn. Ook een sake zou hier een geschikte begeleider kunnen zijn.

Frozen Sea
Chef's Eggs on the Beach

Chef’s eggs on the beach

62 graden ei, aardpeer, kaviaar, jonge knoflook
Mooi opgemaakt gerecht waarin de aardse, licht zoetige, notige invloed van de aardpeer duidelijk maar goed gedoseerd aanwezig is. Daaromheen de ziltige tonen van de kaviaar en de luchtige toets van het knoflookschuim. De op 62 graden gegaarde eidooier voelt zich helemaal thuis in deze context. Mooie combinatie van zee en land.

8

Louro Godello, Rafael Palacios, Valdeorras, Spanje 2018
93% godello, 7% treixadura; fruitig in geur en smaak met mooie spanning en fijne kruidige accenten, goede bite, passend bittertje en fijne crèmige ondertoon, mooie wijn met veel lengte (14%)
Importeur: Wijnimport J. Bart

8- Wijn & spijs
Heerlijke totaalbeleving, mooi uitgebalanceerd waarbij alle smaakaroma’s in wijn en gerecht tot hun recht komen.

Next in Line

Next in line

Snoekbaars, sake, pruimen
Prima bereide snoekbaars, lang gegaard, homogeen en vrij neutraal van smaak, mooi van structuur. De verleidelijke beurre blanc, aangemaakt met olie, sake, dille en forelkuit, heeft een verfrissende, hoge zuurgraad en is smaakbepalend voor het hele gerecht. Evenwichtig en levendig gerecht.

9

Denshin Ine Junmai, Ippongi Kubo Honten, Fukui, Japan NV
Koshinosizuki 65%, sake van zeldzame rijstsoort; zuiver, zacht en elegant, prachtig mondgevoel, fijn van smaak, opvallend mooi evenwicht (15,5%)
Importeur: JFC International Europe

9- Wijn & spijs
De zuren van de beurre blanc en de karakteristieke smaak van de sake, dezelfde die in de saus verwerkt is, vormen een welhaast perfecte match. De smaak van de sake neemt de aroma’s van het gerecht op een bijzondere wijze op. Hierdoor bereiken gerecht en sake samen een ideale harmonie. Zeer verrassend.

Next in Line
Bullseye

Bullseye

Rosbief, bloedworst, pastinaak
Kleurrijk geheel, rijk aan rijpe smaken. Mooi malse rosbief, fijn van structuur en smaakvol en heerlijke inbreng van de bloedworst. Daarbij geroosterde aubergine, krokant van pastinaak en wortelcrème. De pastinaak en de wortelcrème hebben een bijna marsepeinachtige toets. Knap op smaak gebracht met jus op basis van sjalot en daslookolie, en perfect gedoseerd grof zout.

8+

Ela, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2016
62% syrah, 33% barbera, 5% petit verdot; intens donkere kleur, warm/broeierig in geur en smaak, opvallend mooie tannine naast zoete, rijpe en aardse geur- en smaakaroma’s, licht gekoeld geschonken (14,5%)
Importeur: Well of Wine

8+ Wijn & spijs
De kruidige accenten in het gerecht geven de wijn extra lengte. De wijn absorbeert alle smaken van het gerecht, waarbij met name de marsepeinachtige toets van de pastinaakcrème en de wortels uitstekend aansluiten bij de wijn. Smaakvol geheel met bite.

Sticky Licky

Sticky licky

Sticky toffeecake, sinaasappel, amandel, Jamaicaanse peper
Een warm gedeelte van toffeecake, gember en gezouten karamel, naast een koud gedeelte van amandelijs, gelei van sinaasappel en Jamaicaanse peper. Smaakvol spel van temperaturen en afwisselende aroma’s. Vullend en zoetig versus fris en spicy.

8-

15 Year Old Verdelho, Henriques & Henriques, Madeira, Portugal NV
Verdelho; fruitig, hint van mandarijn, pikante zuren en lengte, schone, heldere madera
Importeur: Port & Wine Company

8 Wijn & spijs
Goede combinatie waarbij de smaken mooi in elkaar overlopen.

Felix, Amsterdam, 020-5891690

Sticky Licky