Hofstede Meerzigt

Hofstede Meerzigt

Hofstede Meerzigt, Zoetermeer

We bezochten Hofstede Meerzigt voordat de corona-lockdown van start ging. Per 1 juni ging het restaurant weer open, met de nodige aanpassingen.
tekst Jan van Lissum

Locatie is een boerderij uit 1640, tevens rijksmonument. De inrichting is modern en vrij strak, maar met behoud van authentieke elementen.
Chef-eigenaar Alain Adriaanse verrast met dagverse kwaliteitsproducten van het seizoen, die hij op een heel eigen manier ombuigt tot toegankelijke creaties die bijblijven. Frans-mediterraan van stijl, maar ook Azië komt aan bod. Pure smaken staan voorop. Mooie bordpresentaties ook, net zoals prima cuissons en afwisselende texturen. Aantrekkelijke à la carte-gerechten, vrij klassiek maar verrassend ingekleurd. Al met al een stabiele, smaakvolle no-nonsense keuken die zich niet laat leiden door trends en hypes. Interessante menu’s met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar fraaie wijnen aan gekoppeld worden. Rake wijn-spijscombinaties voorstellen is een specialiteit van sommelier Sermad Wartan. De wijnkaart laat dat dan ook toe, want die is erg goed samengesteld en breed geschakeerd. Sermad is een enthousiast vakman die zijn wijnen met liefde en zorg behandelt. Mooi dat je de wijnen ook online kunt bestellen bij The Wine List, waar Sermad nauw bij betrokken is. Ontspannen sfeer en vriendelijke service.
Alain Adriaanse

Alain Adriaanse

Het team van Meerzigt zat niet stil toen de coronamaatregelen van kracht werden. Integendeel, behalve dat er tijd was om in het restaurant de nodige onderhoudsklusjes te doen en de moestuin onder handen te nemen, werden er verschillende creatieve concepten ontwikkeld. De bezorgservice en take-away waren o.m. vanwege de beperkte ruimte in de keuken van vrij korte duur, maar de Wine List Drive Thru en de Wine List Pop-up Store bleken zeer succesvol. De sfeervolle trouwlocatie aan de overkant kan vanwege de maatregelen langere tijd niet gebruikt worden en daarom heeft Bert de Boer (importeur Activin/L’Exception) er Brasserie 1640 geopend – met gerechten uit de keuken van Hofstede Meerzigt.
In het restaurant zelf wordt sinds de heropening gewerkt met een wisselend menu van 4 tot 7 gangen (lunch 2 gangen) en de Chef’s Table blijft in ieder geval tot 1 september ongedekt. Ook de S.Pellegrino Starring events werden onderbroken: als de omstandigheden het toelaten komen er dit najaar weer een aantal sterrenchefs een gastoptreden geven, te weten Martin Kruithof, Jarno Eggen en Edwin Vinke.
sommelier Sermad Wartan

Sommelier Sermad Wartan

Interieur Hofstede Meerzigt

Interieur Hofstede Meerzigt

Gerechten

Gekonfijte schelvis

Gekonfijte schelvis, limoen, posteleincrème, schorseneren à la crème(*)

Opvallend ingetogen gerecht, aangenaam evenwichtig en rustig van smaak, zonder dominante tonen, een toegankelijke start van de lunch.

8

Lepus Pinot Bianco, Franz Haas, Alto Adige, Italië 2018
Pinot bianco; fruitig en fris, licht spritzig, schoon en zuiver op de tong, evenwichtig
Importeur: L’Exception

8 Wijn & spijs
Uitstekende combinatie. De zuren en de frisse, fruitige tonen van de wijn zorgen dat het rustige, evenwichtige smaakpalet van het gerecht een levendige spanning meekrijgt.

gamba roulleaux

Gestoomde gamba-roulleaux ingerold met wortel, schuim van kokos, chantenaywortel, dressing met zalmeitjes en sesam

Kleurrijk opgemaakt en geurig gerecht, waarin de zoetige toets van de wortel en het kokosschuim de aandacht naar zich toetrekken. De licht smeuïge ondertoon zorgt voor balans.

8+

Mule Blanche, Paul Jaboulet Ainé, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
Marsanne, roussanne; veel kleur, rijk, rijp, aromatisch, intens, veel smaak en inhoud, uitstekende balans
Importeur: L’Exception

8,5 Wijn en spijs
De vulling en de rijpe tonen in de wijn pakken het gerecht heel goed op. Trefzekere no-nonsense wijnkeuze, aangename combinatie, klassiek maar knap.

gamba roulleaux
ravioli paddenstoelen

Ravioli van paddenstoelen, bulgur opgezet als risotto, enoki-paddenstoelen, truffel uit Elba (Piemonte), cêpesbouillon

On the side paddenstoel van lever met meringue en cêpes
Eerlijk van smaak, mooi bereid, je proeft alle ingrediënten goed.

8

Cuvée Alexandre Pinot Noir, Lapostolle, Casablanca Valley, Chili 2015
Pinot noir, 11 maanden rijping in Franse eiken vaten (21% nieuw); fris en aromatisch, mooi rijp fruit, fijne kruidigheid, wijn met souplesse, goed afdronk, verrassende Nieuwe-Wereld-pinot noir (13,5%)
Importeur: L’Exception

7,5 Wijn en spijs
Pittige combinatie, waarbij de ingrediënten in het gerecht smaakversterking krijgen van de wijnaroma’s. Het fruit van de pinot noir komt wel wat onder druk te staan.

Alain in de keuken

Delen van het MRIJ-rund: bavette, pianostuk, runderwang-roulleaux, kalfsjus

Met rode kool, salade rode kool, knolselderijcrème, compote, kruidkoekpoeder
Uitstekend bereid gerecht, vlees mooi van structuur en smaakvol. Een rijkdom aan goed gekozen ingrediënten omlijsten het vlees. Prima balans.

8+

Cabernet Sauvignon, Vergelegen, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2013
Cabernet sauvignon; veel kleur, mooi ontwikkeld geur, chocoladebitters en rokerige tonen, volle, aromatische wijn helemaal in de stijl van Vergelegen, wordt nog mooier bij decanteren
Importeur: L’Exception

8,5 Wijn en spijs
Zeer goede combinatie. De wijn is intens en vullend genoeg om het gerecht naar zich toe te trekken. De smaken liggen op één lijn en het eindresultaat is harmonieus.

Hofstede Meerzigt, Zoetermeer

Alain in de keuken

Alain in de keuken