Le Cèdre, Château du Cèdre, Cahors, Frankrijk 1999

2017,maart | 9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Sauter Wijnen, Maastricht, 043-3637799, www.sauterwijnen.nl

Achtergrond

Achtergronden

‘Black wines’ werden ze in Engeland genoemd, de krachtige, dieprode wijnen uit de regio Cahors, die sinds de middeleeuwen veel aanzien genoten in binnen- en buitenland. Het karakter van de wijnen is vooral te danken aan de tannine- en kleurrijke malbecdruif. Na een bloeiperiode die in de 18e eeuw zijn hoogtepunt bereikte verwoestte de phylloxeraplaag rond 1880 bijna de volledige wijnbouwsector in het gebied. Een poging van een aantal boeren, na de Tweede Werekdoorlog, om de reputatie en de kwaliteit van cahorswijn weer op het oude niveau te brengen, werd in 1956 in de kiem gesmoord toen strenge nachtvorst bijna alle wijngaarden vernietigde.
De familie Verhaeghe, begin 20e eeuw vanuit Vlaanderen naar Zuidwest-Frankrijk verhuisd, behoorde tot de pioniers die Cahors weer als wijngebied op de kaart wisten te zetten. Charles Verhaeghe plantte in 1958 de eerste wijnstokken aan, als deel van een gemengd landbouwbedrijf, en in 1973 bottelde hij zijn eerste eigen wijn. Zijn zonen Pascal en Jean-Marc zijn van jongs af aan gefascineerd door het wijnmaken en die fascinatie wordt nog aangewakkerd door hun vriendschap met een andere – van oorsprong eveneens Vlaamse – wijnpionier: Jean-Marie Guffens. De broers onderkennen het potentieel van het terroir, het klimaat en vooral de malbecdruif en nemen in 1988 de leiding over het familiebedrijf in handen. Pascal heeft inmiddels oenologie gestudeerd en houdt zich bezig met de vinificatie. Jean-Marc bewerkt de wijngaarden. Via zorgvuldig – biologisch – werk in de wijngaard en gemoderniseerde precisie bij de wijnbereiding weten ze de power en het bewaarpotentieel van de aloude ‘black wine’ te koppelen aan souplesse, evenwicht en doordrinkbaarheid. Ze gooien nationaal en internationaal hoge ogen en vervullen een voorbeeldfunctie voor vele andere jonge wijnboeren in de regio. Cahors bloeit weer op. Inmiddels omvat de appellatie circa 4.400 hectare aan wijngaarden (tegen bijna het tienvoudige in de hoogtijdagen van de 18e eeuw), verdeeld over zo’n 430 wijnboeren.

Proefnotities
Eerste indrukken

Nog altijd zeer veel kleurdiepte en mooie ontwikkeling qua geur. Aangename stalimpressie. Opvallend evenwichtig, alles goed gedoseerd. Was in zijn jeugd krachtig, fors, gespierd; nu slank en elegant van structuur en beleving. De aanzet is vooral sappig, met veel rijp donker fruit en daaronder een intense kruidigheid en flink wat zuren. Ook de smaak is flink afgeslankt en elegantie heeft de plaats ingenomen van de gecorseerde mondbeleving uit zijn jeugd. Bij het stijgen van de temperatuur van de wijn komen er impressies van cederhout en chocolade omhoog.

Na 1 uur

De intensiteit en de diversiteit van de geuraroma’s zijn constant gebleven. Licht opkomst van munttonen. De kruidige impressies worden fijner van snit en het fruit wordt minder donker, rood fruit doet zijn intrede.

Na 2 uur

Gedecanteerd. De geur loopt een fractie terug. In de mond is het fruit toegenomen en de smaakbeleving heeft meer souplesse gekregen. Een terroirimpressie vormt nu de ondertoon. Mooie, complexe samenhang.

Na 4 uur

Gedecanteerd. Zachte, rijpe tonen in de neus, aangename toets van ontwikkeling. De aanzet is zacht en rond. De tannines zijn aanvankelijk afgerond en in de finale wat korrelig. Zacht rijp fruit blijft mooi en de zuren zorgen nog altijd voor fraîcheur. De afdronk wordt nu korter en de finale langzaamaan wat droger.

Conclusie

De Le Cêdre 1999 bevindt zich in perfecte staat. Het is een mooi ontwikkelde wijn die tijd en lucht nodig heeft. Hij past goed bij streekgerechten uit Cahors, maar ook bij wild- en vleesgerechten in onze restaurants. Schenktemperatuur, karafgebruik en het juiste glas zijn belangrijk bij deze wijn. Verrassend positieve ervaring bij deze 18 jaar oude wijn, die in 2000 nog stevig en betimmerd overkwam.

Techniek

OPPERVLAKTE 27 ha
AANPLANT 4000-5500 stokken per hectare. Rood: 90% malbec, 5% merlot, 5% tannat, aangevuld met kleine hoeveelheden wit: 1 ha viognier en kleine percelen sémillon, muscadelle en sauvignon
LEEFTIJD STOKKEN 20-55 jaar, biologisch bewerkt
RENDEMENT gemiddeld 30 hl/ha
BODEM: deels kiezelrijke kalkgrond, deels rolkeien
KLIMAAT tot de zomer invloed van de Atlantische Oceaan, vanaf juli invloed Middellandse Zeewind (Autan), verkoelende werking van de rivier de Lot
OOGST: handmatig, laat
VINIFICATIE zachte kneuzing van de druiven en 100% ontsteling, vergisting in betonnen kuipen onder gecontroleerde temperatuur (27 graden C.), regelmatige onderdompeling van de massa
OPVOEDING malolactische gisting en 22 maanden rijping in eiken vaten, de wijn wordt ongefilterd gebotteld
ALCOHOLPERCENTAGE 13,5%

Pascal Verhaeghe