nine seconds

Beau Sejour Becot D
Beau Sejour Becot M

Château Beau-Séjour Bécot, Saint-Emilion, Frankrijk 2006

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Achtergrond
Het domein met de naam Beau-Séjour Bécot bestaat pas sinds 1969, maar de historie van de verschillende wijngaarden die het omvat gaan terug tot in de Romeinse tijd. Een aangesloten stuk van hectare 12, van de in totaal circa 20 hectare, ligt op een kalksteenplateau, iets ten westen van de stad Saint-Emilion, midden in de gelijknamige appellatie. Onder de grond bevindt zich een uitgebreid stelsel van groeven en tunnels waarin zich tegenwoordig opslagkelders bevinden met vele duizenden flessen.
In de middeleeuwen werd het landgoed bewerkt door de monniken van Saint-Martin de Mazerat en in de 18e eeuw kwam het in bezit van de familie Carles de Figeac. Generaal Jacques de Carles gaf het domein in 1787 de naam Beauséjour. In 1869 werden de wijngaarden in een nalatenschap opgesplitst. Het zuidelijke deel werd eigendom van de familie Duffau-Lagarosse en heet sindsdien Château Beauséjour Duffau-Lagarosse.

Michel Bécot, verkoper auto-onderdelen in Bordeaux, erfde kort na de Tweede Wereldoorlog een wijngoed van 4,45 hectare, genaamd Château La Carte. Zijn passie voor wijn groeide en met geleend geld kocht hij in 1969 7 hectare van de aangrenzende wijngaard van het toenmalige Château Beau-Séjour Dr. Fagouet. Om het onderscheid duidelijk te maken noemde hij zijn stuk land voortaan Beau-Séjour Bécot.
In 1978 volgde de aankoop van een derde naburig domein, Les Trois Moulins, gelegen op een van de hoogste gedeelten van het kalksteenplateau.
Nu bezat Bécot drie domeinen met een uitstekende reputatie. Beau-Séjour en La Carte hadden beide in de classificatie van 1955 de Premier Grand Cru-status gekregen en Les Trois Moulins werd al sinds de 19e eeuw als een van de beste wijngaarden in het gebied beschreven.
Het leek dus voor de hand te liggen om de wijngaarden samen te voegen en de beste druiven van de gecombineerde oogst voortaan te gebruiken voor de Grand Vin van Beau-Séjour Bécot. Wijnhandelaren en pers ondersteunden die visie, maar het INAO was minder gecharmeerd van het feit dat Bécot deze beslissing geheel op eigen houtje had genomen.
Gevolg: in 1985 werd Beau-Séjour Bécot gedegradeerd van Premier Grand Cru Classé B naar ‘gewone’ Grand Cru Classé. Gedesillusioneerd hield Michel Bécot het voor gezien. Hij ging met pensioen en zijn beide zoons Gérard en Dominique zetten alles op alles om de reputatie te herstellen. Met ondersteuning van Michel Rolland werden de recente percelen opgeknapt en werden de kelders gemoderniseerd en voorzien van technische innovaties. In 1995 werd het bezit uitgebreid met de aankoop van Château La Gomerie (dat in 2012 werd samengevoegd met Beau-Séjour Bécot).
De inspanningen hadden het gewenste resultaat: Château Beau-Séjour Bécot kreeg in 1996 zijn Premier Grand Cru-status terug.

Sinds 2014 staat het wijngoed onder leiding van Juliette Bécot en haar echtgenoot Julien, die eerder werkte voor François Lurton. De methoden van de huidige oenoloog Thomas Duclos wijken duidelijk af van die van Rolland en sluiten beter aan bij de stijl die de huidige eigenaars nastreven en die de afgelopen tien jaar steeds zichtbaarder is geworden: naast concentratie en complexiteit meer finesse en elegantie, pure aroma’s, minder houtinvloed, meer terroir- en fruitexpressie. De vrij recente aanschaf van grote foeders en zelfs enkele amforen versterken die tendens.

Proefnotities
Eerste indrukken

Nog veel kleurdiepte, heel compact, dun bruin randje, klassieke geurwaaier, homogeen, duidelijk saint-emilion, animaal, gerijpt in geur en smaak, prachtig rijke aanzet, fijne kruidigheid, delicaat, aromatisch smaakpalet, gastronomische wijn met mooie tanninestructuur en veel lengte.

Na 2uur

De wijn presenteert zich nu op zijn best. Heel stabiele kleurontwikkeling. De geur waaiert mooi open, klassiek bordeaux, aristocratisch, rijk, rijp en complex. Evenwichtig, mooie aroma’s, meer aardse tonen in geur en smaak, zalvend mondcontact. Licht oriëntaalse associaties komen naar boven, soja.

Na 6 uur

Vooral zwart fruit en florale impressies. Houtinvloed in de smaak wordt intenser, waardoor er wat lichte vanilletonen naar boven komen. Gestoffeerde tannine, goede balans. Nog altijd een mooie lengte, maar de wijn verliest stabiliteit. De lengte blijft intact, maar de allerfijnste aroma gaan nu een beetje verloren en de schakering vervaagt.

Technische gegevens

Totale oppervlakte circa 20 hectare
Aanplant 80% merlot, 15% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon
Leeftijd stokken gemiddeld 45 jaar
Bodemsamenstelling kalksteen en klei
Wijnteelt milieuvriendelijk, geen chemische bestrijdingsmiddelen
Totale productie circa 70.000 flessen
Vinificatie handmatige oogst, 3 achtereenvolgende selectietafels, vinificatie per perceel, fermentatie op rvs met regelmatige onderdompeling
Opvoeding 16-18 maanden barriquerijping, circa 70-80% nieuw hout (tegenwoordig nog 60%)
Alcohol 14%