nine seconds

Semivicoli Pecorino D
Semivicoli Pecorino M

Castello di Semivicoli Pecorino, Masciarelli, Abruzzo, Italië 2015

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Pallas Wines, Waddinxveen, 0180-635128
www.pallaswines.nl

Achtergrond

Tot 1980 genoot Abruzzo als wijnstreek nauwelijks enig aanzien. Er werd wel wijn gemaakt, maar voornamelijk als goedkoop massaproduct.
Twee wijnmakers zagen in dat de streek veel meer potentieel had: Edoardo Valentini en Gianni Masciarelli. Twee totaal tegengestelde persoonlijkheden. Valentini leidde een teruggetrokken bestaan, deed niets aan marketing en niemand wist precies hoe zijn iconische wijnen tot stand kwamen. Masciarelli barstte van de ambitie, was trots op zijn streek en zocht nationale én internationale erkenning. Beiden behaalden onverwacht mooie resultaten met inheemse druiven die tot dan toe niet echt serieus werden genomen: de rode montepulciano en de witte trebbiano. Terwijl Valentini vooral dicht bij huis bleef en teruggreep op streektradities als het ging om wijnmaken, liet Masciarelli zich ook sterk beïnvloeden door Franse verfijning. De oogst in de Champagnestreek die hij op jonge leeftijd had meegemaakt, had veel indruk achtergelaten. Vooruitgang kon in Abruzzo in zijn ogen alleen geboekt worden het beste dat de streek te bieden had aan druiven, terroirs en tradities werd gekoppeld aan innovatieve methoden. Zo verbeterde hij de wijngaarden door toepassing van het Guyotsysteem in plaats van de gebruikelijke pergola en kocht hij als een van de eersten Franse barriques aan. In 1981 startte hij zijn eigen bedrijf en begon hij een zoektocht naar de beste wijngaarden in de regio. Van de 2,5 hectare die zijn grootvader ooit bewerkte groeide het bezit uit naar 320 hectare, verdeeld over ruim 60 percelen in veertien gemeenten in de vier provincies van Abruzzo (Chieti, Pescara, Teramo, L’Aquila). Hij kocht vooral oudere wijngaarden met lage rendementen en voornamelijk gelegen op een hoogte van circa 400 meter boven zeeniveau. De productie groeide en werd ingedeeld in verschillende kwaliteitslijnen, variërend van instapniveau tot premiumwijn en van traditioneel tot vernieuwend. De absolute topwijn is de Montepulciano Villa Gemma, genoemd naar het hoofdkwartier in San Martino. Daarnaast zijn er de meer modern getinte wijnen onder het label Marina Cvetic, genoemd naar de vrouw met wie Masciarelli in 1989 in het huwelijk trad. Verschillende jaargangen bereikten de hoogste regionen van het Proefschrift Wijnconcours. De Semivicoli-reeks is vernoemd naar het imposante kasteel dat Masciarelli grondig liet opknappen tot een boegbeeld voor het wijntoerisme in Abruzzo.
Masciarelli overleed in 2008 geheel onverwacht op slechts 52-jarige leeftijd, twee jaar na zijn medepionier en voorbeeld Valentini. Sindsdien zijn echtgenote Marina Cvetic en wat later hun beider dochter Miriam Lee op bezielde en overtuigende wijze in zijn voetsporen getreden. Beiden werden niet zo lang geleden door Proefschrift geïnterviewd: interview Marina Cveticinterview Miriam Lee. Ze worden bijgestaan door Gianni’s goede vriend en oenoloog Romeo Taraborrelli.

Proefnotities
Eerste indrukken

Koel geschonken. Goudgeel uiterlijk, intense rijpe fruittonen van de licht ontwikkelde pecorino. Breed en aromatisch in geur en smaak, mooie zuren geven de wijn bite en grip. Sappige textuur, sterke impressie van ananas en lichte associaties met amandel en grapefruit.

Na 3 uur

Impressies van amandel en andere noten zijn nu nog duidelijker aanwezig in geur en smaak. Rijke, levendige wijn met volle smaak en goede zuren. De wijn is stabiel gebleven en alle componenten zijn nu beter geïntegreerd.

Na 5 uur

De wijn wordt rustiger en zachter en alles is beter versmolten. Een vergelijkbaar effect als wanneer de wijn aan het begin gedecanteerd zou zijn. De wijn blijft mooi sappig en heeft toetsen van honing en peer en een subtiele rokerige tint. Uitstekende keuze voor uiteenlopende gastronomische gerechten.

Technische gegevens

Druivenras pecorino, net als de montepulciano en de trebbiano afkomstig uit Abruzzo. Was bijna uitgestorven en mede dankzij Masciarelli weer in ere hersteld.
Leeftijd stokken 11 jaar
Ligging wijngaard op 350 meter hoogte, in Casacanditella, provincie Chieti
Oogst handmatig, 10-20 september
Vinificatie korte koude maceratie, fermentatie op rvs bij gecontroleerde temperatuur
Opvoeding 28 maanden in tonneaux
Alcohol 13%
Wijn in productie sinds 2013
Productie 15.000 flessen

Marina Cvetic

Marina Cvetic, met op de achtergrond Gianni Masciarelli