Afbeelding finalewijnen

De finalewijnen

Aquavinum 2024 was net als vorig jaar gewijd aan de verkiezing van de Oester- en Kreeftwijnen van het Jaar. In dit artikel aandacht voor de finalewijnen en de Oesterwijn van het Jaar: een verrassende chenin blanc van twee jonge Vlamingen werkzaam in Vouvray.
tekst Jan van Lissum

Ook deze keer was de inzending weer zeer gevarieerd, met zowel diverse ‘klassieke’ oesterwijnen als verrassende keuzes. De verfijnde, ziltige smaak van oester laat zich goed begeleiden door wijnen met een goede zuurgraad gecombineerd met mineralige en ziltige tonen, en bij voorkeur zonder of met weinig houtinvloed. De geproefde selectie omvatte verschillende chardonnay’s en sauvignons, maar ook droge rieslings, verdejo’s en albariño’s.

Gillardeau oester

De ingezonden wijnen werden geproefd in combinatie met Gillardeau No. 4, geleverd door Vishandel Tel in Amsterdam. No. 4 is de kleinste oester van het wereldberoemde familiebedrijf Gillardeau. In de mond is hij tegelijk mals vlezig en krokant en de smaak is tegelijk zout, zoet en kruidig, met impressies van komkommer en hazelnoot.

oester

Finale

Per wijn staan achtereenvolgens sterrenwaarderingen voor de combinatie en voor de wijn op zich vermeld.
Proefschrift sterrenwaardering
Proefschrift geeft geproefde wijnen een sterrenwaardering. In plaats van een rapportcijfer, zoals voorheen, krijgt iedere wijn nu een waardering van maximaal vijf sterren. Ook gerechten en wijn-spijscombinaties worden gewaardeerd met maximaal vijf sterren. Alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een competitie als het Proefschrift Wijnconcours) handhaven we de rapportcijfers.

***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)

Jeroen en Anne De Sutter

Jeroen en Anne De Sutter van het Vouvray-domein Goustine

Aquavinum Oesterwijn van het Jaar 2024

***** / *****
Caresse Calcaire, Goustine, Vouvray, Frankrijk 2022
Chenin blanc, biologisch, fermentatie en rijping in eiken vaten van 350 liter; lichte ontwikkeling in kleur, geur en smaak, stijlvolle geur- en smaakaroma’s, zeer schoon en zuiver, veel energie en dynamiek, evenwichtig, fruit is nog wat verscholen, goede chenin-expressie en lichte terroirtoets, subtiel van samenstelling, harmonieus met levendige finale (13,5%)
Daxivin € 24,50

In combinatie met oester
Alles ligt op één lijn, de oester (en het oestervocht) wordt volledig opgenomen door de wijn. Combinatie met vulling en balans. Perfect.
Meer over het piepjonge Vouvray-domein Goustine leest u hier.

caresse
Overige finalisten Aquavinum Oesterwijn 2024
**** / ****
Classic Manzanilla, Bodegas Rey Fernando de Castilla, Sanlúcar de Barrameda, Spanje NV
Palomino; subtiele kleur, duidelijk kamille, rijpe ondertoon, versmolten toets, houtinvloed is aanwezig, ronde bitters, smaakvol palet (15%)
Horizon Wines / &Wine € 14,95

In combinatie met oester
Mooie aansluiting, maar je moet wel openstaan voor de typische sherry-aroma’s. De combinatie is delicaat en rijk, heel aromatisch. Totale versmelting maar dan op een complexe wijze. Met een licht oxidatieve toets en zeer veel lengte.

**** / ***
Anxo Martín, Bodegas Martín Códax, Ribeiro, Spanje 2022
Treixadura, albariño, godello; neutrale kleur, strakke geur, stijlvolle smaak met goede spanning en ziltige toon, mooi beklede bitters, rijp, rijk en evenwichtig, complex, fraaie gastronomische wijn met veel lengte (13%)
Vinites € 16,20 (advies)

In combinatie met oester
De aroma’s van wijn en oester lopen rustig in elkaar over, het bittertje van de wijn zorgt voor een goed geïntegreerd, aangenaam accent. Stijlvolle gastronomische combinatie.

**** / ***
Urgestein Riesling, Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk 2023
Riesling; strogeel, fraaie geuraroma’s, rustig en evenwichtig, duidelijk fruit van de riesling, mooie aanzet, goede spanning, geschakeerd, mooi gerijpt, smaakvol en elegant, goede prijs-kwaliteitverhouding
Wijnimport J. Bart € 18,63

In combinatie met oester
Combinatie met veel expressie en spanning, waarin de rieslingtonen goed tot hun recht komen en de mineralen een duidelijke impact hebben. Zeer elegant geheel met veel smaaklengte.

*** / ***
Viognier, Creation Wines, Cape South Coast, Zuid-Afrika 2023
Viognier; redelijk veel kleur, wijn heeft wat lucht nodig, mooie pure viognier-expressie, goede zuren, mooie ziltige toon, fraaie spanning, rijke en breed inzetbare gastronomische wijn, aangenaam (13,5%)
Vinites € 17,70 (advies)

In combinatie met oester
Zeer verrassende combinatie. Aroma’s lopen in elkaar over, mooie balans, veel smaakbeleving, aangenaam.

*** / ***
Domaine Chollet, Pouilly-Fumé, Frankrijk 2022
Sauvignon blanc, in conversie; licht van kleur, neutrale geuraroma’s, rijke aromatische aanzet, harmonieus, vrij complex, mooi gedoseerde toets van mineralen
Artisan Wines € 19,95

In combinatie met oester
Rijke, energieke en evenwichtige combinatie waarin wijn een vangnet vormt voor de oester. De ziltigheid van de oester ligt op één lijn met de mineralen. Stijlvol geheel.

*** / ***
Riesling Lieu-dit Fronenberg, Domaine Antoine Stoffel, Alsace, Frankrijk 2022
Riesling, biologisch; elegante kleur, eerlijke en schone geur en smaak, energiek, strak, eigen stijl, terroirinvloed is duidelijk aanwezig, schitterende balans, mooie rijke finale, veel lengte, fraaie wijn uit de Elzas (13%)
Heisterkamp Wijnkopers € 24,25

In combinatie met oester
Combinatie met lange finale. Veel spanning, diepgang en elegantie en een goede balans.

*** / **
Domaine de Belle Mare, Picpoul de Pinet, Frankrijk 2023
Picpoul; bleke kleur, bescheiden geur, schoon en evenwichtig, goed sappig en levendig, mooie zuren en kruidigheid, goede vulling, sympathieke wijn, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
Artisan Wines € 10,50

In combinatie met oester
Evenwichtig en eerlijk, safe, eenvoudig en smakelijk.

*** / **
Briords Cuvée Vieilles Vignes, Domaine de la Pépière, Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, Frankrijk 2022
Melon de bourgogne, biologisch; heldere kleur, fijne geuraroma’s, rijk aan smaaktonen, veel zuren, ziltig, mooi bittertje, eerlijk en evenwichtig (11,5%)
Les Généreux € 16,85

In combinatie met oester
De fraaie muscadet en de oester liggen op één lijn. Goede, evenwichtige combinatie waarin zuren en ziltigheid centraal staan.

*** / **
Albariño Etiqueta Ámbar, Granbazán, Rías Baixas, Spanje 2023
Albariño; helder strogeel, neutrale geur, veel sap, evenwichtig, licht ziltig, subtiele kruidigheid, correct fruit, schoon en helder, goede lengte (12%)
Wijnimport J. Bart € 20,69

In combinatie met oester
Smaakvolle combinatie, correct en toegankelijk, neutraal maar wel aangenaam.