tekst Jelena van Eerdenburg
De eilandengroep hoort bij Spanje en ligt in het midden van de wereld (op basis van breedtegraad) in de Atlantische Oceaan, voor de Afrikaanse kust. De geschiedenis van de wijnbouw gaat hier terug tot de 16e eeuw en kent diverse schommelingen van meer of minder succes en beroemdheid. De heropleving begon in 1992, toen de beschermde oorsprongsbenamingen werden toegekend, als eerste in de regio Tacoronte-Acentejo op Tenerife.
Wat maakt Canarische wijn zo uniek?
In de eerste plaats hebben we te maken met een groep onderling verschillende eilanden die wijn produceren van unieke variëteiten met een vulkanisch karakter. Momenteel produceren zes van de acht eilanden wijn: Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, La Palma, El Hierro en La Gomera. Ze hebben allemaal hun eigen oorsprongsbenaming (DOP). Het landschap van elk eiland is als dat van een Hollywood-film: van het maanlandschap op Lanzarote tot het uitzicht op het regenwoud op El Hierro.
Elk type landschap vraagt om een specifiek geleidingssysteem voor de druivenstokken. Zo wordt op Lanzarote de ‘Hoyo’- stok gebruikt, die laag bij de grond wordt geleid te midden van een halfcirkelvormige muur van vulkanisch gesteente om de wijnstok tegen de wind te beschermen.
Twee wijnen ter illustratie
Na een geweldige masterclass was het tijd om twee unieke wijnen uit deze biodiversiteit te proeven, een witte en een rode.
– El Sitio Blanco 2020, DOP Islas Canarias, is een monocépagewijn van de malvasía aromática. In de neus zeer aromatisch bouquet van vineus karakter met een reductief profiel. De werveling en het streepje zuurstof onthullen rijpe aroma’s van witte perzik, citroen en opvallende mineraliteit van natte steen. Het gehemelte is rond en elegant met medium+ zuurgraad die langzaam de smaakpapillen beroert.
– Rode wijn van Elysar, DO El Hierro, een monocépagewijn baboso negro. Wijn van heroïsche wijnbouw waar 100% van de druiven met de hand worden geoogst, zoals dat al vijf eeuwen lang wordt gedaan. Olfactorische zintuigen worden aangenaam opgeladen door zure kersen met overvloedig zwart fruit, vleugje zoete specerijen, zoals kaneel, besprenkeld met viooltjes. Het gehemelte is intrigerend met medium+ citroenzuur, begeleid door medium+ tannine met een zachte zanderige grip. Vulkanische ziltigheid leidt naar de afwerking.
Classificaties
Als u de Canarische wijnen gaat ontdekken, volgt hier een korte ‘checklist’ hoe u uw wijn moet kiezen. Er zijn vier grote classificaties te vinden: stel u een piramide van kwaliteit voor, van laag naar hoog.
RW: regionale wijn, wijn gemaakt van druiven uit de geografische regio van de Canarische Eilanden.
IW: eilandwijn, wijn gemaakt van wijngaarden gelegen op een van de eilanden.
LW: lokale wijn, wijn gemaakt van druiven, waarvan de productie en botteling tot één gemeente behoren.
PW: perceelwijn, druiven afkomstig van percelen gelegen in landelijk gebied of locatie met bodem- en microklimaatkenmerken die het onderscheiden van zijn omgeving.
Auteurs als William Shakespeare prezen Canarische wijn: ‘Maar ik geloof dat je te veel Canarische wijn hebt gedronken, en dat is een prachtige, intense wijn, die het bloed parfumeert…’ Dus ik zou zeggen, geniet van de poëzie in je glas wanneer je Canarische wijn proeft.