Tijdens de Wine Challenge Amsterdam, georganiseerd door The Wine & Food Association m.m.v. Pitch PR, presenteerde Cees van Casteren MW een boeiende masterclass over Canarische wijn.
tekst Jelena van Eerdenburg
We kennen allemaal de Canarische Eilanden als een bestemming waar je het hele jaar door kunt genieten van de zon, maar niet iedereen weet dat deze eilanden over een aantal unieke eigenschappen beschikt als het gaat om wijn maken.
De eilandengroep hoort bij Spanje en ligt in het midden van de wereld (op basis van breedtegraad) in de Atlantische Oceaan, voor de Afrikaanse kust. De geschiedenis van de wijnbouw gaat hier terug tot de 16e eeuw en kent diverse schommelingen van meer of minder succes en beroemdheid. De heropleving begon in 1992, toen de beschermde oorsprongsbenamingen werden toegekend, als eerste in de regio Tacoronte-Acentejo op Tenerife.
wijnen lotte wolf en jh meyer

Wat maakt Canarische wijn zo uniek?

In de eerste plaats hebben we te maken met een groep onderling verschillende eilanden die wijn produceren van unieke variëteiten met een vulkanisch karakter. Momenteel produceren zes van de acht eilanden wijn: Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, La Palma, El Hierro en La Gomera. Ze hebben allemaal hun eigen oorsprongsbenaming (DOP). Het landschap van elk eiland is als dat van een Hollywood-film: van het maanlandschap op Lanzarote tot het uitzicht op het regenwoud op El Hierro.
Elk type landschap vraagt om een specifiek geleidingssysteem voor de druivenstokken. Zo wordt op Lanzarote de ‘Hoyo’- stok gebruikt, die laag bij de grond wordt geleid te midden van een halfcirkelvormige muur van vulkanisch gesteente om de wijnstok tegen de wind te beschermen.

Ten tweede zijn de Canarische Eilanden een van de zeldzame locaties op de wereld waar de wijnstokken niet geënt zijn! We hebben het dan niet over enkele wijngaarden, maar over allemaal: in totaal 6.757 ha. gecultiveerde wijnstokken. We vragen ons allemaal af hoe dat kan. Het vulkanische karakter van deze eilandengroep is het antwoord. Om phylloxeraluizen te laten overleven is minstens 1% klei nodig in de samenstelling van de bodem. Dit aanbod staat niet op het menu als we het over de Canarische wijnbouw hebben.
Last but not least is de geologische samenstelling van elk eiland verschillend. El Hierro heeft zeer jonge bodems, met ‘lapilli’-rotsfragmenten die uit de vulkaan zijn geworpen en de thuisbasis zijn van de aromatische malvasia-variëteit. Tenerife is geologisch gezien het grootste en meest complexe eiland met een van de meest unieke verschijnselen: de ‘horizontale regen’. Passaatwinden waaien over het eiland als gevolg van de winden uit de Atlantische Oceaan. De regen condenseert boven het eiland en als gevolg van de topografie valt de regen horizontaal en verzamelt hij zich in het midden van de hoogte op het eiland. Het noorden van het eiland is het belangrijkste deel voor de wijnbouw, omdat er minder UV-straling en koelere omstandigheden voor de wijnstokken zijn.
Johan Meyer

Lanzarote

Twee wijnen ter illustratie

Na een geweldige masterclass was het tijd om twee unieke wijnen uit deze biodiversiteit te proeven, een witte en een rode.

– El Sitio Blanco 2020, DOP Islas Canarias, is een monocépagewijn van de malvasía aromática. In de neus zeer aromatisch bouquet van vineus karakter met een reductief profiel. De werveling en het streepje zuurstof onthullen rijpe aroma’s van witte perzik, citroen en opvallende mineraliteit van natte steen. Het gehemelte is rond en elegant met medium+ zuurgraad die langzaam de smaakpapillen beroert.

– Rode wijn van Elysar, DO El Hierro, een monocépagewijn baboso negro. Wijn van heroïsche wijnbouw waar 100% van de druiven met de hand worden geoogst, zoals dat al vijf eeuwen lang wordt gedaan. Olfactorische zintuigen worden aangenaam opgeladen door zure kersen met overvloedig zwart fruit, vleugje zoete specerijen, zoals kaneel, besprenkeld met viooltjes. Het gehemelte is intrigerend met medium+ citroenzuur, begeleid door medium+ tannine met een zachte zanderige grip. Vulkanische ziltigheid leidt naar de afwerking.

Classificaties

Als u de Canarische wijnen gaat ontdekken, volgt hier een korte ‘checklist’ hoe u uw wijn moet kiezen. Er zijn vier grote classificaties te vinden: stel u een piramide van kwaliteit voor, van laag naar hoog.

RW: regionale wijn, wijn gemaakt van druiven uit de geografische regio van de Canarische Eilanden.
IW: eilandwijn, wijn gemaakt van wijngaarden gelegen op een van de eilanden.
LW: lokale wijn, wijn gemaakt van druiven, waarvan de productie en botteling tot één gemeente behoren.
PW: perceelwijn, druiven afkomstig van percelen gelegen in landelijk gebied of locatie met bodem- en microklimaatkenmerken die het onderscheiden van zijn omgeving.

Auteurs als William Shakespeare prezen Canarische wijn: ‘Maar ik geloof dat je te veel Canarische wijn hebt gedronken, en dat is een prachtige, intense wijn, die het bloed parfumeert…’ Dus ik zou zeggen, geniet van de poëzie in je glas wanneer je Canarische wijn proeft.

Johan Meyer