Proefschrift jaargang 20, editie 1
Proefnotities bij artikel Italië, Lombardije, Ca’del Bosco, pagina 58
De drie wijnhuizen uit het assortiment van WerkhovenHelming uit Nieuwegein die centraal stonden tijdens de proeverij in het NH Barbizon Palace in Amsterdam.
Alle vermelde prijzen zijn richtprijzen consument, opgekregen door de importeur(s).
Ca’del Bosco
Mousserend
7,5 Franciacorta Brut
60% chardonnay, 10% pinot bianco, 10% pinot nero, basiswijnen rijpen 8 maanden op roestvrij staal, blend van basiswijnen afkomstig van roestvrij staal en wijnen van eerdere oogsten van kleine eikenhouten vaten, minimaal 21 maanden sur lie vóór dégorgement; citroengeel, bloemig, licht citroen, duidelijk appel, mandarijn, veel mousse, fris, bite, explosief, goede aperitiefwijn, karakteristiek voor Ca’del Bosco (12,5%)
(ca € 30,00)
8 Millesimato Dosage Zéro, Franciacorta Brut 2002
60% chardonnay, 20% pinot bianco, 20% pinot nero, basiswijnen rijpen 8 maanden op roestvrij staal, blend van basiswijnen afkomstig van roestvrij staal en wijnen van eerdere oogsten van kleine eikenhouten vaten, 41 maanden sur lie vóór dégorgement; gele kleur, vullend en aromatisch, boterig/vettig, goede zuren, bruisend, explosief (12,5%)
(ca € 44,50)
8,5 Cuvée Annamaria Clementi, Franciacorta Brut 1997
60% chardonnay, 20% pinot bianco, 20% pinot nero, na de start van de alcoholische gisting wordt de must overgepompt naar kleine eiken barriques (225 l.), hier rijpen de basiswijnen 7 maanden verder, 8 jaar en 10 maanden sur lie vóór dégorgement; goede kleur, prachtige uitstraling, citroenkleurig, complexe, rijke geur, aromatisch en verfijnd, mooie evolutie, nog jong, prachtige zuren, fruit, bloemen, vanille, rijke gastronomische wijn (12,5%)
(ca € 83,00)
Wit
7+ Curtefranca Bianco, Terre di Franciacorta 2006
80% chardonnay, 20% pinot bianco, 10-15 jaar oude stokken, fermentatie en 8 maanden rijping op roestvrij staal; stille witte wijn, strogeel, puur, mineralen, bodem, schoon palet, droog, licht tropisch fruit (13%)
(ca € 21,00)
8 Chardonnay, Terre di Franciacorta 2004
100% chardonnay, 30 jaar oude stokken, 24 uur inweking van de schillen, voltooiing van de alcoholische gisting en – voor een deel van de wijn – de malolactische gisting in nieuwe barriques, 10 maanden rijping op nieuwe barriques; fraaie kleur, beste Chardonnay van Italië, goede impressie van vanille, mooie geur, zeer fraaie balans, mooie finesse, zelfs ’95 is uitstekend (13%)
(ca € 60,00)
Rood
7 Curtefranca Rosso, Terre di Franciacorta 2004
19% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 38% merlot, 2% nebbiolo, 11% barbera, assemblage na alcoholische fermentatie op roestvrij staal, 19 maanden rijping in de 2e-jaars houten vaten; robijnrood, aardse impressie van de merlot, soepel, zeer fruitig, elegant, medium body, zacht, lichte kruidigheid, doordrinkwijn (13%)
(ca € 21,00)
7,5 Pinèro, Pinot Nero del Sebino Igt 2002
100% pinot nero, 10 dagen alcoholische fermentatie gevolgd door 8 dagen maceratie, vervolgens wordt de wijn gescheiden van de droesem en ondergaat malolactische fermentatie en 12 maanden rijping in kleine eiken vaten, waarvan 60% nieuw; redelijk veel kleur, duidelijk pinot nero, kruidig, soepele aanzet, zwart fruit, nootachtig in geur en vooral smaak, aards, elegant en smaakvol (13,5%)
(ca € 66,00)
8,5 Maurizio Zanella, Rosso del Sebino Igt 2001
50% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 30% merlot, 25 dagen inweking van de schillen, voltooiing van de alcoholische en vervolgens malolactische fermentatie in kleine eiken vaten, 13 maanden rijping in nieuwe barriques; fraaie geur, Bordeaux-stijl, cabernet franc geeft grip, mooi fruit, licht aards, goede balans, op het einde wat drogend, veel potentieel (13,5%)
(ca € 60,00)
La Brancaia
Het domein La Brancaia ligt in de Chianti Classico-streek. Sinds 1981 is het eigendom van de Zwitsers Brigitte en Bruno Widmer. Dochter Barbara en haar echtgenoot Martin Kronenberg leiden het bedrijf. Martin houdt zich bezig met management en wereldwijde distributie. Barbara is wijnmaker en wordt bijgestaan door de vermaarde dr. Carlo Ferrini. La Brancaia beschikt over ongeveer 25 ha wijngaarden, verdeeld over twee locaties: de Brancaia (Castellina in Chianti) en de Poppi (Radda in Chianti), beide gelegen op hoogtes tussen de 230 en 400 m. 65% is beplant met sangiovese, 30% met merlot en 5% met cabernet sauvignon. Sinds 1998 is er een wijngoed toegevoegd aan het bezit: het 40 ha. grote Brancaia in Maremma. Naast een Chianti Classico, waarmee het domein sinds de jaargang 1983 hoge ogen gooit, produceert de familie drie Igt-wijnen. De Tre, afkomstig van alle drie wijngaarden (sangiovese aangevuld met wat merlot en cabernet sauvignon). De zeer succesvolle ‘Supertuscan’ Il Blu wordt gemaakt sinds 1988. Hij wordt gemaakt van 50% sangiovese, 45% merlot, 5% cabernet sauvignon, en 18-20 maanden rijping ondergaat in nieuwe (2/3) en gebruikte (1/3) barriques. De meest recente wijn is de Ilatraia, een blend van 60% cabernet sauvignon, 30% sangiovese en 10% petit verdot, afkomstig van Brancaia in Maremma.
7,5 Il Blu, Rosso Toscana Igt 2003
goede kleur, jong, toegankelijk en aangenaam, aards, herkenbare invloed van de merlot
(ca. € 41,50)
8+ Il Blu, Rosso Toscana Igt 2004
Iets aards, meer souplesse, maar ook voller, goede balans, fruit en tabak, toegankelijk en lekker, prachtige maaltijdwijn met veel lengte
7+ Il Blu, Rosso Toscana Igt 2001
Fondu en souplesse, goede zuren en lengte, meer dan correct
7 Il Blu, Rosso Toscana Igt 1999
Goede kleur, evolutie, duidelijke aardse merlot-invloed, goede tannines, evenwichtig en klassiek, nu drinken
St. Michael Eppan
Zie PROEFschrift Jaargids Wijn 2008 voor meer informatie.
Wit
9 Sanct Valentin Sauvignon Blanc, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2006
Fraaie neus met combinatie van rijp wit fruit en frisse minerale tonen, stuivend met nadruk op puur en zuiver wit fruit dat jeugdig en rins, maar niet groen overkomt; in de mond vullend en heerlijk sappig, veel smaak, loepzuiver qua fruit dat rijp is maar zijn frisheid heeft behouden, uitstekende balans, jeugdig en nu al heerlijk te genieten, maar met zonder twijfel met een mooi rijpingspotentieel waardoor de wijn zich nog verder zal ontwikkelen en aan aroma’s en complexiteit zal winnen.
(€ 24,50)
7+ Sanct Valentin Sauvignon Blanc, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2005
Minder open, dikke Sauvignon, vol en aromatisch, evenwichtig, een bijpassend gerecht maakt de wijn toegankelijker
(€ 24,50)
7+ Sanct Valentin Sauvignon Blanc, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2004
Vette Sauvignon, licht parfumé, meer grip en bite, goede zuren, levendige wijn
(€ 24,50)
7,5 Sanct Valentin Pinot Grigio, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2005
Barriquerijping, 30% nieuw hout; mooie rijping, goede zuren, grip en bite, impressie van crème/vanille, goede balans, goed geïntegreerde houtinvloed
(€ 24,50)
7,5 Sanct Valentin Chardonnay, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2005
Fijn, elegant, op het einde komt het hout meer naar voren, goede dosage en lengte, invloed van barrique is goed geïntegreerd
(€ 24,50)
7,5 Sanct Valentin Gewurztraminer, St. Michael Eppan, Alto Adige, Italië 2006
Duidelijk parfumé, herkenbaar gewurztraminer, sap, honing, heeft wat lucht nodig
(€ 24,50)
Importeur: WerkhovenHelming Wijnkopers, Nieuwegein
T: 030 – 60 14 393
I: www.whwijnkopers.nl