Smith Haut Lafitte

Cheval Blanc

De primeurcampagne is het jaarlijks weerkerend hoogtepunt van het zakenleven in de Gironde. Tegen eind april hebben de kastelen hun assemblages uitgevoerd en zijn hun monsters van de laatste jaargang klaar om te worden geproefd. Bordeaux verwacht na twee heel moeilijke jaren opnieuw een grote toeloop. Journalisten, wijncritici en wijnhandelaars van over heel de wereld dalen dan naar Bordeaux af, op dat moment het Mekka van de wijnwereld.
tekst en proefnotities Hugo Van Landeghem
foto’s Union des Grands Crus de Bordeaux, tenzij anders vermeld

Alleen al door zijn klimatologie is geen enkel wijnjaar identiek. De winter van 2022 was bijzonder droog (35 procent minder water) en kende een milde temperatuur (2,2 graden boven de seizoennorm), waardoor de knopbreuk al op het einde van de maand maart plaatsvond. In vergelijking met 30 jaar geleden is dat twee tot drie weken vroeger, met mogelijk nefaste gevolgen. Zo werden de jeugdige blaadjes tussen 2 en 5 april door nachtvorst getroffen, vooral toen de temperatuur in de nacht van 2 op 3 april tot -7°C daalde. Weliswaar was de vorstschade niet zo groot als die van 2017 en ook kleiner dan die van 2021, maar toch werden vorstgevoelige zones ernstig geteisterd. Het bleef echter niet bij die ene tegenslag, want op 20 juni kreeg vooral het noorden van de Médoc met onweer en zware hagel te maken, maar ook de rechteroever bleef niet gespaard. Zo werd een deel van Fronsac getroffen, maar vooral Blaye Côtes de Bordeaux dat één zesde van zijn druiven verloor.
Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

Pichon-Longueville Comtesse de Lalande

Extreem droge en warme zomer

Aanhoudende droogte (150 mm minder regen in de zomer tegenover het gemiddelde van de afgelopen tien jaar) en hoge temperaturen met verschillende hittegolven van 40°C brachten in juli en augustus vooral de jonge druivelaars in de problemen, maar ook de planten op sterk drainerende terroirs kregen het soms lastig. Daarom gaf het INAO voor het eerst in de geschiedenis van Bordeaux de toestemming om onder strikte voorwaarden te irrigeren in Pomerol, Saint-Emilion en Pessac-Léognan. Slechts sporadisch werd op die maatregel beroep gedaan – vaak door het ontbreken van een adequaat irrigatiesysteem in de wijngaard – en hier en daar bleef de toepassing beperkt tot de irrigatie van de jonge wijnstokken. Gelukkig gaf de mirakelregen van midden augustus de druivenranken nieuwe adem en werden ze parallel nog gestimuleerd door een afwisseling van warme dagen en koele nachten.

Voor het eerst in de geschiedenis van Bordeaux kregen wijnbouwers, onder strikte voorwaarden, toestemming om te irrigeren

Kleine bessen

Door droogte en waterstress waren de bessen klein. Ze wogen 15 tot 30 procent minder dan vorig jaar, hadden een dikke schil en minder sap. Daardoor hadden de druiven een hoog gehalte aan suikers, kleurstoffen (anthocyanen) en tannine. Als de wijnbouwer bovendien voldoende geduld opbracht tot de pitten van de druif bruin waren en een geroosterde hazelnootsmaak hadden, dan leken alle elementen voorhanden om geweldige wijnen te produceren. Dat ook het verbeterde wijngaardbeheer zijn vruchten heeft afgeworpen, bleek uit de nog fris groene wijngaarden in september 2022, en dat ondanks de zeer droge en hete zomer. Het valt niet meer te loochenen: de wijnstok heeft na een opeenvolging van droge jaren geleerd om zich met zijn eigen verdedigingsmechanisme, en in samenwerking met de intelligente hulp van de wijnbouwer, tegen deze droogte en hitte te wapenen. De toekomstperspectieven van merlot en de cabernets zijn in Bordeaux dus nog niet gekortwiekt.

FIGEAC

Château Figeac

Witte wijnen

In de Graves en Pessac-Léognan werd de eerste snoeischaar al op 16 augustus bovengehaald, de vroegste oogst ooit. De gunstige weersomstandigheden lieten toe om elk perceel op optimale rijpheid te oogsten. Tegen het einde van augustus vulden sauvignon blanc en sémillon de cuves en voorspelden ze onmiddellijk grote kwaliteit. Alhoewel hete, droge zomers niet per se het ideale scenario zijn voor grote witte wijnen, zorgden de voldoende grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en de regens van juni voor het behoud van een goede zuurgraad, de noodzakelijke ruggengraat van witte wijn. Vandaar dat ook de witte wijnen van 2022 van hoge kwaliteit zijn. Ook Sauternes en Barsac haalden na een moeilijk 2021 met zijn piepkleine opbrengst opgelucht adem. Zij die voldoende geduld hadden om op de late botrytis te wachten, produceerden een prachtige jaargang, en werden rijkelijk beloond met zowel kwaliteit als kwantiteit.

Merlot 1

Merlot-druiven (foto: CIVB)

Zachte maceratie

Begin september werden op de vroegst rijpende terroirs de eerste merlots geoogst. De startdatum van de oogst is een individuele keuze van elke wijnmaker, hierbij eventueel geadviseerd door zijn oenoloog of consultant. Niet altijd een gemakkelijke keuze, want in zeer warme jaren heeft men vaak het fenomeen dat de fysiologische rijpheid (optimaal suikergehalte met behoud van zuren) vlugger plaatsvindt dan de fenolische rijpheid (rijpheid van de tannine en kleurstoffen). Vakmanschap en ervaring, opgedaan tijdens de afgelopen warme jaargangen, waren bij de oogst nodig om de gepaste harmonie tussen deze twee stadia van rijping te vinden. Het was nadien belangrijk om een minimalistische vinificatie met zachte en lange maceratie bij relatief lage temperatuur van 28°C toe te passen, om zo de harmonie te bestendigen en de wijn de juiste balans te bezorgen. Doordat de rijpe en overvloedige tannine zo vlot in de most overging, verkozen sommige wijnbouwers minder remontages uit te voeren, terwijl anderen eerder opteerden voor pigeage of infusie – een zachtere extractietechniek door onderdompelen van de schillenkoek.

Vakmanschap en ervaring waren bij de oogst nodig om harmonie tussen fysiologische en fenolische rijpheid te vinden

Château La Conseillante

Château La Conseillante

Rode wijnen

Dominant zwart fruit is voor de rode druivenrassen van Bordeaux een sterk kwaliteitskenmerk en dat was in 2022 zowel bij de wijnen van de linker- als de rechteroever, en dit ongeacht hun terroir of oogstdatum, aanwezig. De smaakaanzet is zijdeachtig zacht en vertoont een zekere molligheid. Het middenstuk ontwikkelt vaak een fijne zoete impressie die vergezeld gaat van een krachtige en volle onderbouw. De frisse fruitigheid dekt volkomen het hoge alcoholgehalte dat op de rechteroever vaak met 15 volumeprocent flirt en 13,5 tot 14,2 procent haalt op de linkeroever. Opvallend is de lange finale die zijn stevige tanninegehalte met een aromatische diepte weet te omhullen, zodat die structurerend maar vrijwel nooit streng of drogend over komt.

In droge jaren zijn de klei- en kalkbodems (rechteroever) met hun sterker waterbindend vermogen in het voordeel ten opzichte van de warme kiezel- en zandbodems (linkeroever). Dit weerspiegelt zich meestal in de zuurgraad of de pH van de wijnen die tussen de beide oevers verschilt.

Ondanks hoge alcohol- en tanninegehaltes en een lage zuurgraad bezitten de meeste wijnen een onweerstaanbare frisheid en elegantie waarvoor zelfs de meest ervaren wijnmakers geen precieze verklaring hebben

Conclusie

Dat 2022 tot het kransje van de topjaren in Bordeaux behoort zal niemand tegenspreken. Zeker de wijnbouwers niet die graag verwijzen naar het historische wijnjaar 1947 en de kassa al horen rinkelen bij zoveel lof. Wat 2022 zo bijzonder maakt is de uitzonderlijke constitutie van zijn wijnen. Het zonovergoten en droge jaar leverde wijnen op met veel alcohol, een bijzonder hoog tanninegehalte en een lage zuurgraad. Normaal verwacht men met deze samenstelling rijke en opulente wijnen die eerder zwaar en ietwat vermoeiend kunnen overkomen. Niks is minder waar. Het overgrote deel van de wijnen ademt een onweerstaanbare frisheid en smakelijke charme, gekoppeld aan een onverwachte elegantie waarvoor zelfs de meest ervaren wijnmakers wel een mening maar uiteindelijk geen precieze verklaring kunnen vinden. Een analytische ontleding hoeft ook niet voor de consument, als de waarheid (lees: de kwaliteit) maar in het glas zit, en dat is in 2022 ongetwijfeld het geval.

Appellaties Bordeaux
Proefnotities Bordeaux 2022 en primeur
Pauillac
10-
Lafite Rothschild
94% cabernet sauvignon, 5% merlot en 1% petit verdot. Intense kleur. Aanvankelijk vrij discreet maar duidelijk met een pak sluimerende onderliggende finesse. Grafiet, wilde vruchten en cassis springen na een tijdje uit het glas. Een hemels frisse aanzet gedomineerd door een perfect rijpe cabernet sauvignon gaat over in spanning en diepgang. Een perfect uitgebalanceerd middenstuk gaat naadloos over in een finale met rasvolle tannine, getekend door fraîcheur en een subtiele kruidigheid. Grote lengte met een lang nahangende mineraliteit. Grootse wijn.

9,5
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
78% cabernet sauvignon, 17% merlot, 5% cabernet franc. Zeer intense kleur. Bosbessen en cassis stofferen de aroma’s samen met zoethout en grafiet. Mateloze klasse puilt uit het glas en wordt versterkt door een mooie mineraliteit. Knappe aanzet met verkwikkende levendigheid en nuances. Het middenstuk is opgebouwd met spanning en diepgang en toont naast breedte en concentratie ook veel reliëf. De ragfijne tannine is een toonbeeld van finesse en ras. Lang uitdijende finale met delicate tannine. De beste Pichon Lalande sinds Nicolas Glumineau in 2013 hier de wijn maakt.

9,5
Mouton Rothschild
92% cabernet sauvignon, 8% merlot. Romige en op patisserie lijkende aroma’s, gemengd met vers fruit en noties van grafiet, delicaat en verfijnd. Wat een heerlijke start in de mond met massa’s fruit en een zijdeachtige textuur. Spanning en diepte vergezellen het middenrif van de wijn en zetten zich om in een finale met ragfijne en zuivere tannine. Een grote wijn die getuigt van precisie en verfijning waarnaar Mouton Rothschild de laatste jaren is geëvolueerd.

9,5
Pontet-Canet
57% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% cabernet franc, 4% petit verdot. 50% nieuw hout, 35% amforen en 15% hout van 1 jaar. Een weelderige fruitkolf met voornamelijk donker fruit, bramen en cassis, met tonen van zoete patisserie. Een enorme intensiteit en verfijning met massa’s fruit en diepgang vullen de smaak. Zowel stevig en fris met een monumentale diepgang die nauwelijks valt te beschrijven. Sappig en romig met een enorme energie als basis van een formidabel evenwicht. Grote lengte die wordt gedragen door een indrukwekkende en geschakeerde tanninestructuur. De beste Pontet-Canet ooit!

9,5
Pichon Baron
81% cabernet sauvignon, 19% merlot. Fraaie aroma’s met vooral zwart fruit en grafiet. Vrij open en verfijnd. Toont het ras van zijn terroir. Rijke en vlezige structuur maar met elegantie dankzij een niet te sterk doorgedreven extractie. Fraaie balans en mooie diepgang. Nobele tannine draagt bij tot een lange en frisse finale.

9
Duhart Milon
78% cabernet sauvignon, 22% merlot. De rijpheid en de klasse van de cabernet sauvignon zijn hier overtuigend aanwezig. Tonen van grafiet en diepgang kenmerken het ras van een grote pauillacwijn. Een knappe en volle aanzet met veel materie en gekoppeld aan bergen fruit. Houdt het midden tussen fraîcheur en diepgang met een ideaal evenwicht als ondersteuning. Nobele en frisse tannine zorgt voor een lang uitgestreken lengte.

9
Grand-Puy-Lacoste
79% cabernet sauvignon, 21% merlot. Schitterende geur met een uitbundige en verfijnde aromatische expressie, geraffineerd en hoge fraîcheur. Het nieuwe hout is volledig ingewerkt en gedekt door het fruit. Levendige en door heerlijk fruit gedragen smaakaanzet, heel zuiver, ondanks de stevige concentratie blijft de elegantie behouden, matige extractie en in dezelfde lijn vervolgt de fijne tannine.

9-
Lynch-Bages, Clerc-Milon, Carruades de Lafite

8,5
Petit Mouton, Grand-Puy Ducasse, Batailley, Haut-Bages Libéral, Les Griffons de Pichon Baron, Réserve Pichon Comtesse

Saint-Julien
9,5
Ducru Beaucaillou
82% cabernet sauvignon, 18% merlot. Sprankelend diepe kleur. Schitterende aroma’s met cassis en bosaardbeien, diepgang en finesse springen vergezeld van een enorme fraîcheur uit het glas, een florale toets van viooltjes en grafiet leveren een bijkomende dimensie. De smaak zet aan met een verzorgde textuur en diepgang, diep en breed, gekoppeld aan een heerlijk evenwicht. De verzorgde en matige extractie levert tannine met raffinement en een heel lange afdronk. Klasrijke wijn.

9,5
Léoville Barton
83% cabernet sauvignon, 11,5% merlot, 5,5% cabernet franc. Schitterende geur met explosieve finesse en raffinement, samen met een hint van mokka en ceder. De uitnemende fraîcheur versterkt nog de klasse van deze wijn. Een mooie soepele en door fruit gedragen aanzet schakelt over naar een middenrif met diepte en reliëf. Een perfecte balans met fijnzinnige zuren vormt de overgang naar een fraaie finale met nobele tannine die deels nog verdere opvoeding vraagt om volledig te versmelten. Haalt een topniveau.

9+
Léoville Poyferré
58% cabernet sauvignon, 34% merlot, 4% cabernet franc, 4% petit verdot. Een rijke fruitexpressie, verweven met een hint van chocolade en mokka. Intense aroma’s die verwijzen naar volkomen rijpe druiven. Een rijke en volle smaak weerspiegelt opulent fruit met veel diepte, heeft materie en voldoende aciditeit om samen met het overvloedige fruit zijn weelderige tanninestructuur in te bouwen.

9+
Gruaud-Larose
83% cabernet sauvignon, 14% merlot, 3% cabernet franc. Schitterende geur met fantastisch fruit, romige toets met patisserie-indrukken, finesse en diepgang. Een volle en smakelijke textuur die evenwicht en verfijning uitstraalt. Eindigt met nobele en frisse tannine die garant staat voor een lange afdronk. Klasse.

9+
Branaire-Ducru
60,5% cabernet sauvignon, 31,5% merlot, 5,5% cabernet franc, 2,5% petit verdot. Traditioneel vrij discreet tijdens de primeurdegustaties. Een combinatie van rood en zwart fruit met vooral zwarte bosbessen leveren een zuivere fruitkorf. Een volle maar open geplooide frisse aanzet getuigt van grote fraîcheur, het middenstuk is stevig gestoffeerd maar met frisse zuren onderbouwd toont het zowel breedte als diepte. Gestructureerde tannine met hoge precisie zorgt voor een lange finale.

9+
Beychevelle
54% cabernet sauvignon, 42% merlot, 4% petit verdot. Munt zoals gewoonlijk uit door een fijnzinnige aromatische expressie met diepgang. Start in de mond met een licht zoete en romige aanzet met een lichte toastimpressie, elegante en verfijnde onderbouw met knappe balans monden uit in een ietwat gebrande finale met mokkatoetsen en koffie die zich met het fruit associëren.

9+
Saint-Pierre
80% cabernet sauvignon, 12% merlot, 6% cabernet franc, 2% petit verdot. Ook hier zorgt het schitterend fruit voor een aromatisch orkest met diepgang en opvallende fraîcheur, het hout is volledig versmolten. Een ronde suave aanzet zorgt met een diepe fruitexpressie voor concentratie maar tegelijk voor diepgang en intensiteit. Enorm smakelijke en nobele tannine versterkt en verlengt de heerlijke finale.

9
Talbot
70% cabernet sauvignon, 25% merlot, 5% petit verdot. Mooie aromatische expressie met finesse en intensiteit, verweven met een verfijnde houttoets, heel zuiver. Een sappige textuur met levendige zuren en een goede structuur, matige extractie en delicate ingebouwde tannine.

9-
Lagrange
86% cabernet sauvignon, 12% merlot, 2% petit verdot. Onthult frisse fruitaroma’s met noties van nieuwe eik en licht getoaste impressies. In de smaak domineert sappig fruit met kersen en bramen, medium body en evenwichtig, frisse en stevige tannine die door verdere opvoeding nog verder zal versmelten.

9-
Langoa Barton

8
Gloria

Saint-Estèphe
9,5
Calon Ségur
70% cabernet sauvignon, 24% merlot, 5% cabernet franc, 1% petit verdot. Slechts 26hl/ha. Charmant en flatterend fruit met cassis, bosbessen en doorweven met grote finesse en zuiverheid, grafiet, subtiele kruidige toets en perfecte integratie van het 100 procent nieuwe hout. Ook in de smaak valt het uitzonderlijk mooie fruit op dat naast diepgang ook reliëf en breedte aan het middenstuk bezorgt. De finale is gestoffeerd met nobele tannine die uitmunt door fraîcheur en precisie. Alle elementen van een topwijn zijn aanwezig.

9,5
Montrose
66% cabernet sauvignon, 25% merlot, 8% cabernet franc, 1% petit verdot. Zeer diepe kleur met dieppaarse rand. Aanvankelijk zeer discreet maar verluchten maakt subtiel en finesserijk fruit vrij dat volledig het nieuwe hout omhult, zwarte kers en indrukken van patisserie. Een stevige maar tegelijk ook elegante onderbouw die steunt op een knap evenwicht. Reliëf en diepgang tekenen het middenrif van de wijn, levendige en frisse aciditeit vormen de overgang naar harmonieuze afdronk waarin nobele tannine excelleert. Schitterende wijn.

9,5
Cos d’Estournel
61% cabernet sauvignon, 37% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot. Een ongelooflijk mooi scala van fruit en kruiden, zeer zuiver en met toonaangevende fraîcheur. De zijdezachte textuur toont zowel intensiteit als raffinement. De harmonie tussen tannine en de zuren levert een bijzondere elegantie die de kracht van de wijn gedeeltelijk verbergt. Lange finale met heerlijke tannine. Een Cos d’Estournel op zijn best.

9-
Phélan Ségur, Le Pez, La Dame de Montrose, Pagodes de Cos

8,5
Tronquoy, Marquis de Calon Ségur

Margaux
10-
Château Margaux
92% cabernet sauvignon, 6% merlot en 2% cabernet franc. Slechts 40 procent van de oogst is bestemd voor de ‘grand vin’. Wat een schitterende aromatische expressie met finesserijke nuances en diepgang, complex en geraffineerd met toetsen van vanille, ceder en florale toetsen verweven met een hint van grafiet. De aanwezigheid van 100 procent nieuwe eik is nauwelijks merkbaar. In de mond ontwikkelt zich een fraaie smaakpartituur die diepte, verfijning en finesse uitstraalt en dit alles ondersteund door een enorme fraîcheur. De finale is ontzettend lang en gekleurd door rasvolle tannine. Grootse wijn.

9,5
Brane Cantenac
74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot, 1% carménère. Diepe, intense kleur. Een verschrikkelijk mooie aromatische ontplooiing die vergezeld gaat van finesse en elegantie waarbij de complexiteit moeilijk onder woorden is te brengen. Diepgang en fraîcheur zijn de rode draad. Start in de smaak met een fraaie rondeur en precisie die naadloos naar het middenrif doorloopt met mineraliteit en levendige zuren met behoud van elegantie. De finale is opgebouwd met nobele en delicate tannine die voor een bijzonder lange lengte zorgt. De beste wijn ooit door eigenaar Henri Lurton gemaakt.

9,5
Palmer
51% cabernet sauvignon, 45% merlot, 4% petit verdot. Rijpe aroma’s met bramen en cassis, heeft zowel diepte als breedte. Zoethout en ceder zorgen samen met een subtiele kruidigheid voor een charmerende uitbreiding. De prachtige structuur wordt in de mond verfraaid door een levendige zuurgraad die het middenstuk optilt en spanning geeft. Rijpe en smakelijke tannine die fris blijft en een lange finale oplevert.

9,5
Rauzan Ségla
72% cabernet sauvignon, 26% merlot, 2% petit verdot. Intense kleur. Het donkere geconcentreerde fruit toont naast een hoge precisie ook raffinement en fraîcheur, een minerale toets onderschrijft het hoge cabernet sauvignon-gehalte. Een volle en rijpe textuur vertoont daarnaast ook schakering en intensiteit, een uitstekend evenwicht met opvallend frisheid ondersteunt de smaak tot in de lange finale die uitmunt door suave tannine.

9+
Durfort Vivens
84% cabernet sauvignon, 16% merlot. Donker rijp fruit met densiteit en diepgang, zoethout en donkere kers, grafiet, en een toets van patisserie. Start in de mond met verleidelijk fris fruit dat naast diepte ook intensiteit vertoont, een multidimensionaal middenstuk dat zowel kracht als finesse uitstraalt. De hoge precisie van de toegevoegde perswijn geeft de wijn extra ruggengraat en structuur. Een voortzetting van het kwaliteitswerk van de afgelopen jaren door eigenaar Gonzague Lurton.

9+
D’Issan
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 2% cabernet franc, 2% malbec, 1% petit verdot. Fraaie rijpe fruitaroma’s met cassis en bramen, ceder en mokka, finesse. Subtiel en fruitig karakter zonder opulent te zijn waardoor spanning en diepte overheersen. De finale is licht kruidig en toont veel fraîcheur en structuur. Nobele tannine als sluitstuk.

9
Giscours
64% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% petit verdot, 3% cabernet franc. Diep geconcentreerd fruit met frisse tonen van bramen en bosbessen. In de mond is er een stevig volume met een goede zuurgraad, een goede harmonie tussen kracht en goed gedoseerde extractie, goed evenwicht dat zich uitstrekt naar een lange finale met nog wat af te ronden tannine.

9
Marquis de Terme
55% cabernet sauvignon, 41% merlot, 4% petit verdot. Zeer intense kleur. Fraaie aroma’s die zowel diepte, verfijning en klasse uitstralen. Zet in de mond aan met veel rondeur, een suave textuur die geen hapering kent in het middenstuk. Een geslaagde harmonie tussen concentratie, elegantie en finesse. Lange finale met smaakvolle tannine.

9-
Prieuré Lichine, Cantenac Brown, Ferrière

8,5
Alter Ego (2de wijn van Palmer), Pavillon Rouge (2de wijn van Château Margaux), Baron de Brane (2de wijn van Brane Cantenac), Lascombes, Kirwan, Du Tertre, La Gurgue, Angludet

Pessac-Léognan rood
9,5
Haut-Bailly
56% cabernet sauvignon, 37% merlot, 5% petit verdot, 2% cabernet franc. Diepe kleur. Ongelooflijk schitterende geur met finesse en zalvend fruit waaronder framboos en compote van aardbeien, met diepgang en raffinement. Ronde en zijdeachtige textuur met nuances en reliëf, zowel in diepte als breedte en ondersteund door levendige zuren. Tegelijk is deze textuur romig en subtiel kruidig met een minerale en rokerige achtergrond. Een harmonieus huwelijk tussen concentratie en elegantie die als basis dient van een zelden geproefde complexiteit. Eindigt met een stevige ruggengraat van nobele tannine die door fruit wordt ingepakt, en blijft nahangen. De beste Haut-Bailly ooit geproefd!

9,5
Smith Haut Lafitte
64% cabernet sauvignon, 32% merlot, 3% cabernet franc, 1% petit verdot. Donker geconcentreerd fruit met klasrijke nuances, zoethout en tonen van grafiet. Stevige maar romige aanzet met veel densiteit en volume, krachtige onderbouw die het middenrif stoffeert en voor reliëf zorgt. Evenwichtige textuur. Krachtige en rijpe tannine die nog op verdere integratie tijdens de vatopvoeding wacht. Lange finale.

9+
Pape Clément
60% merlot, 40% cabernet sauvignon. Minder intense kleur dan de andere pessac-léognanwijnen. Frisse aromatische intensiteit met een combinatie van rood en zwart fruit, heeft klasse en finesse. Aangename frisse aanzet zonder opulent te zijn. Men heeft veel aandacht besteed aan elegantie en een matige extractie, en overmatig nieuw hout vermeden. Dit jaar heeft Pape Clément eerder de kaart van de elegantie dan van kracht gekozen. Een evenwichtige onderbouw loopt vlot over in een finale met geraffineerde tannine.

9+
Domaine de Chevalier
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% petit verdot, 2% cabernet franc. Ademt zeer fijn en puur zwart fruit, samen met een opvallende fraîcheur en finesse. Start in de mond met een zalvende romige aanzet die in het middenstuk naar diepte en breedte verruimt. Een fraai evenwicht, gekoppeld aan een matige extractie animeert een lange en levendige afdronk met edele tannine. Kracht in een fluwelen handschoen.

9
Malartic Lagravière
53% cabernet sauvignon, 43% merlot, 2,5% petit verdot, 1,5% cabernet franc . Schittert door zijn uitzonderlijk frisse fruitexpressie met voornamelijk cassis en bosbessen en een aanvulling van grafiet en rokerige toetsen. De rijpe rondeur wordt in de mond ondersteund door een levendige zuurgraad en een minerale hint. De evenwichtige textuur heeft charme en levert een levendige finale met heerlijke afdronk.

9-
Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion

8,5
De Fieuzal, Carbonnieux, Olivier, Bouscaut

Saint-Emilion
10
Cheval Blanc
53% merlot, 46% cabernet franc en 1% cabernet sauvignon. Een sublieme fruitexpressie waarvan de complexiteit en verfijning moeilijk in woorden is te beschrijven. Een onnavolgbare fraîcheur vergezelt het zwarte fruit met kersen en bosbessen en koppelt dit aan florale toetsen van een super-cabernet franc. Wat een genereuze start in de mond met intens fruit en subtiele kruidigheid. De verfijning en de breedte maken in het middenstuk plaats voor raffinement en reliëf. De complexiteit palmt het gehele smaakpalet in en blijft na hangen tot in de zeer lange finale die tannine met precisie en klasse etaleert. Grandioze wijn.

9,5
Figeac
35% merlot, 34% cabernet franc en 31% cabernet sauvignon. Zeer intense kleur. Diep zwart fruit met diepte en concentratie met een enorme frisheid die wordt aangeleverd door de perfect rijpe cabernets. Bosbessen, koffie en ceder vervolledig het aromatisch deel. Krachtige en stevige onderbouw met een doorgedreven dynamiek. De hoge densiteit, gekoppeld aan een uitstekende zuurgraad, zorgt voor spanning en een delicaat middenrif. De finale is zeer lang en wordt gekruid door de rijpe cabernet sauvignon en krijgt een muntimpressie als begeleiding. Op geen enkel moment geeft deze wijn de indruk afkomstig te zijn uit een zeer warm jaar.

9,5
Pavie
52% merlot, 30% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Toont zich aanvankelijk heel discreet maar met een hoge concentratie aan rijpheid en fraîcheur, tonen van eucalyptus en florale toetsen, finesse. Een mondvullende aanzet met een overvloed aan heerlijk fruit. Het middenrif is breed en diep en tegelijk levert de levendige zuurgraad spanning en precisie. Daarnaast zijn er de kalkimpressie en de kruidige en aardse impressies die voor bijkomende complexiteit zorgen. Eindigt met een geweldig lange finale waarin de krachtige tannine volledig door fruit worden vergezeld. In deze Pavie 2022 zijn de percelen van Château Pavie Decesse (3,65 ha) en die van Bellevue Mondotte (2 ha) sinds de reclassering van 2022 aan Pavie toegevoegd en maken er nu integraal deel van uit.

9,5
Troplong Mondot
85% merlot, 13% cabernet sauvignon, 2% cabernet franc. Ook al start de wijn met heel wat aromatische discretie, na enig verluchten ontwikkelt hij rijke en fijne fruitaroma’s die in raffinement en diepte uitmunten. Naast de geweldige fraîcheur vormt de florale toets een update van complexiteit. De smaakaanzet in de mond is fabuleus zowel qua diepgang als complexiteit. Het middenstuk etaleert reliëf en spanning en toont meteen een beheerste kracht waar doorheen een verfrissende mineraliteit priemt. De finale is heerlijk lang, fris en heeft een nootachtig accent. Een schitterende Troplong Mondot.

9,5
Angélus
60% cabernet franc en 40% merlot. De geur van zeer fijn en zwart fruit met dominant cassis, zwarte kers en bramengelei levert een complex aromatisch ensemble en wordt aangevuld door florale toetsen. Een zijdeachtige textuur, op grond van een matige extractie, manifesteert een uitzonderlijk subtiel evenwicht dat gezelschap krijgt van fijne kruiden. Een delicate Angelus die zijn kwaliteiten haalt uit een meesterlijke vinificatie waarbij de kaart van finesse en raffinement is getrokken.

9,5
Bélair Monange
98% merlot, 2% cabernet franc. Vrij gesloten in de beginfase. Nadien ontwikkelt zich rijp donker fruit met kruiden als aanvulling. Heeft zowel diepte als onderliggende finesse. Het mineraal karakter levert een extra aan fraîcheur. Start in de mond met verfrissend fruit dat intensiteit en diepgang vertoont. De ondersteunende aciditeit en de minerale impressie zetten de kracht en de precisie nog sterker in de verf. Een gestructureerde en stijlrijke onderbouw met klasse maakt een naadloze overgang naar een lange uitgestreken finale met minerale toetsen.

9,5
Ausone
60% cabernet franc, 35% merlot, 5% cabernet sauvignon. Zoals gebruikelijk opent de wijn zich op een heel discrete manier die wat tijd en verluchten vraagt om zijn intrinsieke kwaliteiten onder de vorm van breedte en diepgang te manifesteren. Een zijdeachtige textuur met een perfecte harmonie tussen zuren en tannine maskeren voor een deel de kracht van deze wijn. Onder deze lieflijke zachtheid schuilt veel breedte en diepgang. Eindigt met ragfijne tannine en een heerlijke kruidige tint die zich in de lange finale verder zet.

9,5
Beauséjour Duffau-Lagarrosse
69% merlot, 31% cabernet franc. Ontplooit in de neus aroma’s van vers en fris fruit waar de klasse van afdruipt. Naast de intensiteit is de mineraliteit toonaangevend en verrijkend. Een heerlijk suave aanzet die zacht en harmonieus met het middenstuk combineert waarin een uitmuntend evenwicht, precisie en spanning het geheel tot een erepodium verheffen. Een succesvolle combinatie van kracht en elegantie vindt zijn sluitstuk in een finale met edele tannine.

9+
Pavie Macquin
80% merlot, 19% cabernet franc, 1% cabernet sauvignon. Verrukkelijke aroma’s met heerlijk fruit maar vooral met een verfrissende kalkexpressie, afkomstig van zijn terroir. De romige kalkachtige start in de mond gaat gepaard met kracht en elegantie, gestructureerde wijn met finesse en verfijning waarin de frisheid tot en met de lange finale blijft domineren.

9+
La Gaffelière
86% merlot, 14% cabernet franc. Het sublieme fruit etaleert naast finesse ook aristocratie. Zijn zijdeachtige textuur bezorgt hem in zijn jeugd een lieflijke zachtheid die de wijn ogenschijnlijk al klaar maakt om te drinken. Het ras en de precisie van de tannine vormen het ideale sluitstuk van deze harmonieuze wijn.

9+
Trottevieille
50% cabernet franc, 45% merlot, 5% cabernet sauvignon. Prachtige rijpe fruitschakeringen met diepte, met een minerale kalkachtige expressie, zeer zuiver en verfrissend. Start in de mond met het identieke verfrissende fruit dat reliëf en diepgang vertoont en dat overgaat in een gestructureerd en evenwichtig middenrif dat op zijn beurt een finale voorbereidt met geraffineerde tannine en grote lengte. Trottevieille bevestigt hiermee de hoge kwaliteit van zijn laatste millésimes.

9+
Tertre Roteboeuf
80% merlot, 20% cabernet franc. Uitzonderlijk fraaie aroma’s waarvan de complexiteit moeilijk is te beschrijven, samen met gebrande koffie en discrete getoaste noties. Niettegenstaande de rijpheid straalt de wijn ook een uitzonderlijke frisheid uit. Een enorme smaakdiversiteit stoffeert het smaakpalet van het begin tot het einde, de zachte fluwelige rijkdom wordt opgewaardeerd door een levendige zuurgraad. De harmonie tussen het fruit en de getoaste indrukken van het hout vormen de basis van een overheerlijke finale.

9+
La Mondotte
80% merlot, 20% cabernet franc. Zeer zuiver en geconcentreerd fruit dat nog enige reserve vertoont in zijn expressie, kersen en chocolade, een vleugje mokka. Elegantie en fraîcheur primeren. Een compacte textuur die naast intensiteit en verfijning ook een fijne kruidigheid uitstraalt. Een lange harmonische afdronk waarin de smakelijke tanninestructuur garant staat voor een lang bewaarpotentieel.

9+
Canon
75% merlot, 25% cabernet franc. In de geur valt de uitgesproken frisheid op van bramen en zwarte kers. Het nieuwe hout blijft volledig op de achtergrond. De smaakaanzet is romig en licht zoet, heeft een goede densiteit en diepte met een grote drinkbaarheid in dit zeer jonge stadium. Door een vroege oogst is hier duidelijk gekozen voor frisheid zowel in aroma als structuur waardoor een tikkeltje meer diepgang kon worden verwacht. Frisse finale met nog enigszins strakke tannine die nog verder moet versmelten.

9
Beau-Séjour Bécot
76% merlot, 22% cabernet franc, 2% cabernet sauvignon. Zeer intense kleur. Geconcentreerde fruitexpressie met opvallende frisheid en vergezeld van een florale toets met viooltjes. Een fijne structuur met een goede zoet-zuurbalans en nog verder in te werken tannine. Matige extractie en lage vinificatietemperatuur bepalen de toegankelijkheid van deze wijn in zijn primair stadium.

9
L’If
80% merlot, 20% cabernet franc. Dieppaarse kleur. Schitterend expressief fruit met een subtiele kruidigheid gaan samen met een minerale achtergrond en florale toets van viooltjes. Start met romig fruit in de mond maar toont naast een slank smaakpatroon ook diepte dat samen met het knappe evenwicht voor spanning en dynamiek zorgt. Heerlijke tannine waarbij het raffinement de indruk van kracht oplevert. De beste L’If ooit.

9
Arômes de Pavie
50% merlot, 50% cabernet franc. De fraaie en open aroma’s weerspiegelen ten volle de naam van de wijn. Klasse en fraîcheur. Rondeur en verfijnde fruitnuances lopen hand aan hand doorheen het hele smaaksegment. Nobele en verfijnde tannine zorgt samen met een mooie kruidigheid voor een lange finale. Het perceel bevat een uitgesproken kalkbodem met wijnstokken van meer dan 50 jaar, ouder dus dan die van Pavie. De 40.000 à 50.000 flessen zullen Gerard Perse geen verkoopproblemen bezorgen…

9
Soutard
76% merlot, 10% cabernet franc, 8% cabernet sauvignon, 6% malbec. Een verleidelijk mooie geur met rijpe zwarte bosbessen en een doorgedreven minerale expressie afkomstig van de kalkbodem. Een knappe en frisse textuur die naast volume en een goede zuurgraad een bijzondere diepgang vertoont. De frisse en gestructureerde tannine staan borg voor een lange finale maar ook voor een groot bewaarpotentieel.

9
Valandraud
88% merlot, 6% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon. Zwart romig fruit met een hoge dosis finesse, mokka en chocolade en noties van gebrande koffie. De rijke en romige aanzet zorgt voor een licht zoete textuur die door voldoende zuren toch niet log of zwaar overkomt. Geraffineerde tannine en een lange afdronk. Typische stijl van Valandraud waarbij de kruidigheid en torrefactie een belangrijk onderdeel van het smaaksegment vormen.

9
Canon la Gaffelière
50% merlot, 35% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon. Aromatische en klasrijke fruitexpressie in de neus, aangevuld met een fijne verfrissende florale toets en noties van grafiet en mineraliteit. De smaakaanzet munt uit door rondeur en charme, het middenstuk is gestructureerd met een matige extractie waardoor de florale accenten beter op de voorgrond komen, een finale met geraffineerde tannine. Een stijlrijke wijn die zijn terroir met klasse verwoordt.

9-
Larcisse Ducasse, La Clotte, Mondot (tweede wijn van Troplong Mondot), Saint Georges Côte Pavie

8,5
Balestard La Tonnelle, Laroque, Quinault l’Enclos, La Fleur Monange, Clos Saint Martin, Monbousquet, Grand Corbin Despagne, Grand Mayne, La Croizille, Fonplegade, De Pressac, Clos de Sarpe , Bellefont-Belcier, Clos Saint-Julien, La Serre

Pomerol
9,5
Trotanoy
96% merlot, 4% cabernet franc. Sublieme aroma’s van rijp fruit, pruimen, truffel en wat zoethout. Daarnaast ook een krijtachtige impressie die voor nog meer diepgang zorgt. Romige textuur met een ontzettende verfijning en een zijdeachtige onderbouw die gestoffeerd is met intens en diep fruit, het geheel blijft frisheid ademen, hoge complexiteit. Schitterende tanninestructuur die gepaard gaat met een krijtachtige fraîcheur. Zeer lange afdronk met noties van ceder en truffel. Topwijn.

9,5
Vieux Château Certan
75% merlot, 20% cabernet franc, 5% cabernet sauvignon. Ongelooflijk mooie aromatische expressie die naast fraîcheur en finesse ook florale en minerale toetsen ontplooit. Ronde en suave aanzet met zalvend fruit, een fluwelige textuur vergezeld van een subtiele kruidigheid, de matige extractie zet de spanning en mineraliteit extra in de verf. De ragfijne tannine vormt een existentieel onderdeel van de lange finale. Vieux Château Certan op topniveau.

9,5
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Nog enigszins gereserveerde aroma’s die bij voldoende verluchten toch vrijkomen en een heerlijke frisse fruitkorf naar boven brengt zonder opulent te worden, de florale toetsen tillen de complexiteit nog een stuk hoger. Een krachtige volle onderbouw die ingepakt is door heerlijk intens fruit, het middenrif heeft breedte en diepgang en blijft spanning behouden door zijn levendige zuurgraad ondanks het lichte zoete accent. De nobele tannine geeft structuur en lengte aan de uitdijende finale. Klasrijke wijn met groot bewaarpotentieel.

9,5
Le Pin
100% merlot. Finesserijke en romige geur met bramen, aardbeien en truffel. De florale impressie levert elegantie en diepgang. Een boeket om van te houden! Start in de mond met een romige aanzet en gaat verder met een zachte fluwelen textuur die naast spanning ook breedte en intensiteit etaleert. Niet de minste verzwakking gedurende het hele smaakpalet. Matige extractie en een prachtig evenwicht geeft aan deze wijn een wat bourgondische karakter. Lange finale met heerlijke tannine.

9+
La Conseillante
87% merlot, 13% cabernet franc. Dominant zwart fruit, een hint van grafiet samen met florale impressies en subtiele kruidigheid vormen een klasrijk boeket. Zacht romige textuur die kracht aan diepgang koppelt. Een middenstuk met een perfecte zuur-zoetbalans dat fris en elegant blijft ondanks de relatief krachtige onderbouw. Nobele en frisse tannine verrijkt de lange finale.

9+
La Fleur Petrus
96,5% merlot, 3% cabernet franc, 0,5% petit verdot. Vrij open geur met grote complexiteit, subtiele fruitnuances combineren met ceder en kruiden. Minerale toetsen versterken de fraîcheur. Een explosieve fruitaanzet in de mond wordt gevolgd door een multidimensionaal en geconcentreerd middenrif. Een harmonische wijn waar spanning, diepte en fraîcheur een verlengstuk vinden in een lange finale met geraffineerde tannine.

9+
Certan de May
60% merlot, 30% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon. Diep zwart fruit met klasrijke en frisse nuances van zwarte kers en bramen, vleugje zoethout, patisserie. Het geheel straalt klasse uit. Gestoffeerde onderbouw met een zachte fluwelige textuur, blijft heel het middenstuk door sappig en fris en sluit af met nobele tannine. Een Certan de May die alle voorgaande millésimes overtreft!

9+
Hosanna
74% merlot, 26% cabernet franc. Zacht romig fruit dat minder densiteit vertoont dan Certan de May, maar vooral door zijn finesse opvalt. Wint aan intensiteit bij verluchten. Zachte en romige structuur met zowel diepgang als breedte, vergezeld door een sublieme kruidigheid en knap evenwicht. Frisse en smaakvolle tannine, lange finale. Blijkbaar heeft men dit jaar voor een meer gematigde extractie gekozen, en met succes!

9+
La Violette
100% merlot. Aanvankelijk vrij discreet in de neus toont de wijn bij verluchten heel wat onderliggende finesse en diepgang met vervolgens florale geuren van viooltjes en rozen. Rijke en vlezige onderbouw die door zijn enorme fruitbagage en goede zuurgraad frisheid en spanning behoudt. Een uitstekend evenwicht en knappe structuur leiden naar een finale met stevige maar tevens rijpe en fijne tannine.

9
L’Evangile
82% merlot, 17,5% cabernet franc, 0,5% cabernet sauvignon. Verfijnde fruitaroma’s en florale tonen springen uit het glas. De ronde en smakelijke aanzet heeft voldoende intensiteit en diepgang en is vergezeld van een opvallende frisheid. Evenwichtige onderbouw met een matige concentratie. Smakelijke tanninestructuur. Heeft wel voldoende diepte, maar haalt dit jaar toch net niet het niveau van de top-pomerols.

9
Beauregard
67% merlot, 27% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon. Intense kleur. Knappe verfijnde aroma’s met intens fruit en fijne kruiden, met een romige impressie van patisserie. Het nieuwe hout is volledig geïntegreerd. Zet in de mond aan met een soepele en frisse grip, het middenstuk bevat een massa fruit en de nodige zuren die spanning leveren. Mooie diepgang en breedte tot in de finale die kruidig en fris blijft. Een zeer mooie Beauregard, wellicht de beste ooit. Sluipt elk jaar wat dichter bij het niveau van de top-pomerols.

9-
Clinet, Latour à Pomerol, Petit Village, Le Gay, Gazin

8,5
Feytit-Clinet, Le Bon Pasteur, La Croix de Gay, Rouget, La Pointe, La Clémence, La Cabanne

Moulis, Haut-Médoc, Côtes de Bourg

Moulis

8,5
Poujeaux, Chasse-Spleen

Haut-Médoc

9-
Cantemerle, Belgrave

Côtes de Bourg

9+
Roc de Cambes
80% merlot, 20% cabernet sauvignon. Fraaie complexe aroma’s die naast koffie, cacao ook excelleren door frisheid en diepgang. De rijke smaakaanzet levert indrukken van patisserie zonder suiker en palmt verder het hele gehemelte in door zijn aromatische en zachte textuur. De vlezige onderbouw is op geen moment vermoeiend en vindt in zijn finale suave tannine als sluitstuk.

Pessac-Léognan wit

9,5

Smith Haut Lafitte
90% sauvignon blanc, 5% sauvignon gris, 5% sémillon. Exotisch fruit met ananas, citroen en citrusvruchten. De frisheid van het fruit springt zo uit het glas, terwijl de nieuwe eik volledig op de achtergrond blijft. In de mond imponeert de massa fruit dat zowel geschakeerd als intens is. Een grote precisie en puurheid domineren het hele smaakpalet en vormen samen met een opvallende mineraliteit de lange finale. Schitterende wijn!

9+

Pape Clément
63% sauvignon blanc, 35% sémillon, 2% muscadelle. In de neus valt onmiddellijk een opvallende elegantie en verfijning op die het mineraal karakter nog accentueert. Het houtgebruik blijft door het fijne fruit volkomen gedekt. De wijn zet in de mond krachtig aan met geconcentreerd fruit en vervolgt met een uitstekende balans. De finale is lang en droog.

9+

Domaine de Chevalier
70% sauvignon blanc, 30% sémillon. Sprankelende aroma’s met vooral exotisch fruit, finesse in overvloed, etherisch, schitterend ingewerkt hout levert een rokerig accent. De smaak is diep en verfijnd, het middenstuk gelaagd en door fruit gedragen, hoge precisie en grote lengte sieren deze wijn.

9

Malartic-Lagravière
76% sauvignon blanc, 24% sémillon. Mineraliteit en finesse stuiven uit het glas, vergezeld van een hoge dosis citrusvruchten. Zachte en verfijnde onderbouw steunt op sappig fruit en een mooie balans. Zeer mooie lengte.

9-

Latour-Martillac, Larrivet Haut-Brion, De Fieuzal, Carbonnieux, Bouscaut

Sauternes-Barsac
9,5
Suduiraut
100% sémillon. De botrytis stuift uit het glas, geroosterde amandelen, frangipane. Een rijke structuur met diepte en variatie, geholpen door een uitermate levendige frisheid die het zoet volledig op de achtergrond houdt. Complexe wijn met een lange afdronk. Slechts 7 hl/ha en 194 g/l restsuiker.

9,5
Guiraud
65% sémillon, 35% sauvignon blanc. Exotisch fruit en citrus vormen het aromatisch deel. Diepgang en verfijning omringen het ontzettend knappe evenwicht dat door zijn frisse zuren de impressie van zoet milder maakt ten opzichte van vorige jaargangen. Een volle en brede structuur die sappig blijft en complexiteit uitstraalt. Lange en verfijnde finale. De stempel van Sandrine Garbay, die bijna 30 jaar wijnmeesterschap op Château Yquem wisselde voor dat op Guiraud, is al duidelijk merkbaar. Minder zoet en meer complexiteit. Grote lengte.

9+
Lafaurie-Peyraguey
95% sémillon, 5% sauvignon blanc. Rijke exotische neus met verfijnde nuances en mooie gedragen diepgang. Een al even rijke smaakexpressie waarbij het hoge restsuikergehalte van 260 g/l door de verfijnde textuur en knisperende zuren op de achtergrond worden gehouden. Grote lengte.

9+
Sigalas Rabaud
100% sémillon. Intense citrustonen worden aangevuld met bloemige indrukken. Een verfijnde structuur die door zijn frisse zuren aan diepgang wint, door zijn uitstekende zoet-zuurbalans komt de wijn al heel verleidelijk en charmant over en eindigt hij met een gracieuze afdronk. Excellent voor liefhebbers van minder volumineuze sauternes (134 g/l restsuiker).

9+
La Tour Blanche
85% sémillon, 10% sauvignon blanc, 5% muscadelle. Fijne botrytis met sinaasappel, ananas en perzik, marsepein en gezouten karamel. Evenwichtige en sappige onderbouw met een geslaagde zoet-zuurcombinatie. Zuivere en vrij droge afdronk.

9
Rayne Vigneau
73% sémillon, 24% sauvignon blanc, 3% muscadelle. Exotisch fruit met rijpe perzik, abrikoos en wat ziltige impressies. Een gelaagd middenstuk met botrytis en ingebouwd zoet dat door voldoende zuren wordt omringd.