Tijdens een bijzondere fraaie luchproeverij bij restaurant De Lindehof** in Nuenen introduceerde importeur Verbunt Verlinden de nieuwe blanc de noirs-cuvée PN VZ19 van Champagne Bollinger op de Nederlandse markt. De voortreffelijke gerechten uit de keuken van Soenil Bahadoer werden verder begeleid door andere topcuvées uit het portfolio van Bollinger, waaronder La Grande Année 2015, eerder dit jaar gelanceerd, en de PN AYC18.
tekst Jan van Lissum
Aperitief
***
Special Cuvée Brut, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV (magnum)
60% pinot noir, 25% chardonnay, 15% pinot meunier, meer dan 65% afkomstig van eigen premier en grand cru-wijngaarden, eerste gisting (per druivenras, per wijngaard) in Bourgognevaten – essentieel bij Bollinger, minimaal 36 maanden flesrijping; correcte kleur, goede mousse, brede geuraroma’s, smaak is nog breder, flinke bite, goede vulling, licht kruidig toontje in de finale, prima indrinkwijn bij de smakelijke amuses (12%) € 62,95, magnum € 159,95
De combinaties
**** Balfego Tonijn Sashimi
Tonijnsashimi met miso-ijs, gembergel, bamboe, zwarteknoflooklak, tapiocaparels met bergamot, taugétopjes, komkommer, gebrande gele peultjes, wasabicress en lookbloem
Prachtig gepresenteerd gerecht, rijk geschakeerd van samenstelling, buitengewoon aromatisch, smaakvol en evenwichtig.
*** Side dish
Tartaar van Balfego-tonijn met Anna Dutch kaviaar
Perfect van samenstelling, grootse rol voor de kaviaar: de smaak en structuur ervan komen volledig tot hun recht. Zeer aangenaam.
*****
PN VZ19, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
100% pinot noir, 40% uit Verzenay (VZ), verder uit Aÿ, Avenay, Louvois, Mutigny en Tauxières, 52% basiswijn uit 2019, 48% reservewijnen waarvan de oudste uit 2009, 4 jaar flesrijping, dosage 6 gr/l; mooie mousse, subtiele geur en smaak, heel bescheiden, met discreet ingebrachte zuren en verfijnde houtinvloed in geur en smaak, rijp fruit, fijne kruidigheid, aangename toets van amandel, goede balans, niets is overdreven, veel finesse en energie, zeer elegant glas
***** In combinatie met de sashimi
Meesterlijke combinatie, rijk en complex, fijn en delicaat, evenwichtig, op maat gemaakt. De sashimi van tonijn sluit naadloos aan bij de prachtige PN VZ19. Smaakvol geheel met diepgang en lengte. De sprankeling van de champagne maakt het af.
**** In combinatie met de side dish
De smaak van de kaviaar komt uitstekend tot zijn recht. Harmonieus van samenstelling, evenwichtig en aangenaam van smaak.
***
PN AYC18, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
100% pinot noir, het grootste deel van de druiven afkomstig uit het grand cru-dorp Aÿ, en verder uit Verzenay, Tauxières en Avenay, 50% basiswijn uit 2018, 50% reservewijnen waarvan de oudste, eveneens uit Aÿ, uit 2009, 4 jaar flesrijping, dosage 6 gr/l; goede, intense mousse, meer aroma’s in geur en smaak, breed geschouderd, dikker, meer vulling en inhoud, goede balans en lengte, mondvullende champagne met aangename frisse ondertoon € 123,95
*** In combinatie met de sashimi
Goede combinatie, eerder vullend, breed en bijzonder smaakvol, maar haalt niet de finesse van de match met PN VZ19. Eerder klassiek getint, rijk en complex.
*** In combinatie met de side dish
Deze champagne heeft hier meer en absorberende functie. Hij vangt de smaak van de kaviaar goed op. Het geheel is knap versmolten van smaak, vullend geheel met voldoende tegenspel van de zuren van de wijn.
**** Heilbot
Heilbotfilet met aloo gobi, zoetzure bloemkool en schuim van bloemkoolmassala, afgewerkt met amandelcrumble
Mooi bereide heilbot, knap omlijst door een rijke variatie aan smaakimpressies. Smaakvol en evenwichtig geheel, fijne structuur, heel aangenaam.
****
La Grande Année, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk 2015
60% pinot noir (vnl. uit Aÿ, Verzenay en Mareuil-sur-Aÿ), 40% chardonnay (vnl. uit Chouilly en Avize), totaal 11 grands en premiers crus, vinificatie in 20 jaar oude eiken vaten, 6,5 jaar flesrijping, dosage 8 gr/l; mooie kleur, goede geurwaaier, verweven aroma’s, breed geschouderd, intens, fruitig, fraai ontwikkeld, goede bite, nootachtige ondertoon en aangename kruidigheid, mooie balans en lengte € 215,00
**** Wijn & spijs
Rijk en complex, rustig en evenwichtig. Puur genieten op hoog niveau.
PN AYC18, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
*** Wijn & spijs
De combinatie is correct, maar de wijn kwam toch mooier tot zijn recht bij de tonijn. Misschien ook wat lastig om deze te proeven na de prachtige La Grande Année.
**** Wagyu Beef
Geserveerd met pompoenrolleaux en short ribs
Plaatje van een gerecht met dit prachtige rundvlees in de hoofdrol, mooi van samenstelling en bereiding, complex en verfijnd, zeer rijk van smaak.
La Grande Année, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk 2015
**** Wijn & spijs
De rijkdom van de champagne absorbeert de rijke, smeuïge smaak van de wagyu. Heerlijke, rustige smaakcombinatie. Gastronomie met een hoofdletter.
**** Roos
Verveinecrèmeux, rozencrème pâtissière, pistache-ijs, shortbread, rozenvinaigrette en bladgoud
Fraai dessert, mooi van samenstelling, ingetogen en evenwichtig, geen overdreven zoete of geparfumeerde impressies. Zeer aangenaam.
***
Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier, meer dan 85% grands en premiers crus, 15% reservewijn, 5% rode wijn uit Verzenay en Aÿ, 3 jaar flesrijping, dosage 7-8 gr/l; zalm- tot koperkleurig, intense geur en smaak, veel diepte, o.a. kersen, prachtige zuren, mooie fijne mousse, sprankelend, veel smaak en structuur, duidelijk accent van de pinot noir, serieuze roséchampagne (12%) € 89,95
*** Wijn & spijs
Goede combinatie, de smaken van gerecht en wijn komen fraai bij elkaar en er ontstaat een zeer aangename balans.
Verbunt Verlinden , Tilburg, 013-5498400